IVF-podden avsnitt 90, september 2022

September har blivit månaden när man lyfter PCOS extra! Såklart är inte vi senare än att vi också vill lyfta ämnet och därför har vi haft en av landets forskare inom området.

Elisabet Stener-Victorin är från början fysioterapeut och har efter många års envist arbeteblivit professor och hennes huvudområde är PCOS. 

I det här avsnittet tar vi helhetsgrepp om PCOS. Vi pratar hormoner, risker och konsekvenser, orsaker och samband. Häng med genom samtalet som vi hoppas ska bredda kunskap och förståelse!

Tack Elisabet för att du kom till studion och medverkade under din dyrbara tid! Vi och många kvinnor därute är oerhört tacksamma för din forskning och ihärdiga arbete!

källa: https://poddtoppen.se/podcast/820579400/ivfpodden

Professor vid Karolinska institutet (KI)

Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS – vad det beror på och hur det skulle kunna behandlas

 

PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom och syftar på de många äggblåsor som finns på äggstockarna hos drabbade kvinnor. Men faktum är att just äggblåsorna, som leder till oregelbunden ägglossning och därmed mens, egentligen är ett symptom på syndromet. Tillsammans med oönskad hårväxt kan de avslöja det som orsakar PCOS, förhöjda nivåer av testosteron. 

Förutom oregelbunden mens och besvärande hårväxt riskerar kvinnor med syndromet fertilitetsproblem, övervikt, typ 2-diabetes samt oro och depression.

Professor Elisabet Stener-Victorin är forskningsgruppledare för reproduktiv endokrinologi och metabolism på institutionen för fysiologi och farmakologi. Hon har i många år forskat om PCOS - vad det beror på, hur drabbade ska kunna få hjälp och en eventuell framtida bot. 

Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS – vad det beror på och hur det skulle kunna behandlas.

 

Källa: medicinvetarna-51-vad-ar-pcos avsnitt 51

https://ki.se/forskning/medicinvetarna-51-vad-ar-pcos?fbclid=IwAR2egVkxvQVWtlLLoo1wpO3HdYi-n75j4x-VYxBMfxrhIGZVWaH85uQ6AaQ

 

Se även

https://www.facebook.com/karolinskainstitutet/videos/642825346629147/

 

 

Se även facebbok 

 https://www.facebook.com/108526522515994/posts/3322850977750183/

Video med, Elisabet om PCOS. 

 

Önskar du donera pengar till svensk PCOS O forskning?

Många har ställt frågan om var man kan skänka donation (pengar) till PCOS forskning i Sverige.

En möjlighet är en grupp som leds av professor
Ange Elisabet Stener victorin på donationen

Stöd forskning inom institutionen för fysiologi och farmakologi Institutionen för fysiologi och farmakologi (FyFa)

Undervisar och forskar inom fysiologi, farmakologi, anestesiologi och intensivvård. Donationer till FyFa, både små och stora, betyder mycket för forskningens framgång.

Du kan välja att donera via betalningslösningen Swish eller Onlinebetalning. Sus

Om du vill donera
med Swish, följ instruktionerna nedan:

Ange mottagarens swishnummer: 123 202 32 08 Ange valfritt belopp

Viktig! I meddelandefältet anger du forskargruppsledare ( avser PCOS professor Elisabet Stener Victorin ) för det forskningsområde du vill stödja
(hitta namnet i listan nedan) och institutionskod: C3 Ange "Swish" och du är klar!

Nedan orginaltext från KI hemsida.

Support research within the Department of Physiology and Pharmacology
The Department of Physiology and Pharmacology (FyFa) teaches and researches in physiology, pharmacology, anesthesiology and intensive care. Donations to FyFa, both small and large, mean a lot to the success of research.

You can choose to donate via the payment solution Swish or Online payment.

Swish
If you wish to donate by Swish, follow the instructions below:

Enter the recipient swish number: 123 202 32 08
Enter amount of choice
Important! In the message field, enter the research group leader for the research area you wish to support (find the name in the list below) and department code: C3
Enter “Swish” and you are done!

https://ki.se/en/fyfa/support-research-within-the-department-of-physiology-and-pharmacology

Copyright www.pco-pcos.se

Liselotte Videla