• Sidan 1

  Diabetolognytt nummerc3-4 2021, sidan 167. Finns som pdf ful åå internet.

 • Sidan 2

 • Sidan 3

Inositol och PCOS

Anänds sedan många år i USA för att främja fertilitet vid PCOS. I  Italien rekomenderar gynekologer ofta inositol vid PCOS.  På den svenska marknaden kom inositol som fertilitetsbefrämjande kostillskott 2017. Bipolära personer bör enbart inta Myo-Inositol i samråd med läkare.

Inositol är en viktig komponent i alla cellmembran unmbran.  Den tillhör B-vitaminfamiljen och bidrar till  normala muskel- och nervfunkioner, samt hjälper till att bryta ner fetter i levern.

4-6 gram inositol per dag. Ibland  större dos. Biverkning i början kam vara lösare avföring brukar gå över efter några dagar. 

 Båda isoformerna av inositol var effektiva för att förbättra äggstocksfunktionen och metabolismen hos patienter med PCOS, även om myo-inositol visade den mest markanta effekten på den metaboliska profilen, medan D-chiro-inositol minskade hyperandrogenism bättre.

Om du är typ två diabetiker följ ditt blodsocker. 

 

Inositol har en viktig roll för cellernas struktur och signalfunktioner som tillsammans styr kroppens förmåga till ägglossning, reglering av insulin och sockerupptag. Inositol är ett vitaminliknande ämne som trots att det inte är ett eget vitamin ibland omnämns tillhöra familjen av B-vitaminer.

 

Även om inositol finns i en del livsmedel (t.ex. inälvsmat, frukt, nötter, frön, bönor, etc.), är det generellt inte tillräckligt att ändra kosten så att den inkluderar fler inositolrika livsmedel

Inositol är ett ämne som naturligt finns i våra kroppar o som ch som behövs för att släppa in glukos i våra celler 

Kvinnor med PCOS kan ha för litet eget upptag  av inositol ur tarmen och kan därför behöva inositol som tillskott. Vilket märke du ska välja på inositol får du pröva dig fram till.  Det kan ta från någon veka till ett halvår för att märka av en full effekt av inositol. 

De olika företag som säljer inositol  har liknade information om resultat vid andväning av produkter. 

 Kostillskott  av inositol finns på apotek eller i hälsofackhandel. 

D-Chiro-Inositol som vissa personer med PCOS har brist på. Ämnet har en betydelsefull roll för cellerna och deras signalfunktioner som tillsammans stödjer kroppens reproduktionsprocess.

 

Myoinositol är en naturligt förekommande substans som produceras i den mänskliga kroppen och som tillhör vitamin B-komplex gruppen. Under de senaste åren har det skett en ökande uppskattning av de många fördelarna med myoinositol, speciellt för kvinnor. Myoinositol kan även hjälpa till med ett stort antal andra hälsoförhållanden och är självklart även bra för män att få i sig.Myo-Inositol är en molekyl som produceras i kroppen men som även finns i vissa födoämnen. Dess fysiologiska roll är att bistå kroppens svar på olika hormoner, som till exempel insulin och FSH (follikelstimulerande hormon). Insulin är det hormon som reglerar sockeromsättningen och FSH stimulerar tillväxten av folliklarna i äggstockarna fram till ägglossningen.

 


Myo-Inositol och D-chiro inositol. Den här blandningen är bra när man vill bli förbättra PCOS symtom.  D chiro inositol ökar insulinkänslighet i muskler och levern. Myoinositol behövs om förstadium till  D chiro inositol. Myo inositol förbättrar kvalitet på äggannlag (octocyternas kvalitet).

Man kan gå ner i vikt. Förbättrar generande hårväxt(hirsutism) , akne , håravfall och andra androgena Symtom. Symtom  som har gemensamt att de ärvorsakade av hög halt manligt hormon) .

Det hjälper insulinresistensen och förbättrar även blodfetterna etc dvs det metabola syndromet. När insulinreistens minskar blir äggstocksfunktionen bättre och chans till ägglossning ökar.

Du skall ta tillskott av inositol  en eller flera gånger pedagogik. Beroende på vilken produkt man köpt. Läs instruktionen på den produkt du valt. Inositol tas dagligen. När du är gravid eller ammar går den bra att använda. Inositol går att kombinera med metformin och p piller.

Flertalet gynekologer förespråkar. Kliniska studier finns. Vetenskapligartiklar hittas på tex www.pubmed.com.

Inositolens vikt för förbättring av den endokrina – metabola profilen vid PCOS.Vill du läsa mera besök källan. 

Källa:Inositols’ Importance in the Improvement of the Endocrine–Metabolic

https://www.mdpi.com/1422-0067/20/22/5787/htm

https://www.xn--fettfrbrnningstabletter-27b06b.com/inositol/

 

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31339394

Cellular and molecular mechanisms of metformin: an overview - PubMed
 
Cellular and molecular mechanisms of metformin: an overview - PubMed
 

Cellular and molecular mechanisms of metformin: an overview - PubMed 2014
Https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22117616/

 

 

 

Artikel tips:

Nordio M; Proietti, E. The combined therapy with myo-inositol and D-chiro-inositol reduces the risk of metabolic disease in PCOS overweight patients compared to myo-inositol supplementation alone. European Review For Medical and Pharmacological Sciences, 2012.

Gerli, S.; Papaleo, E.; Ferrari, A.; et al. Randomized, double blind placebo-controlled trial: effects of myo-inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS. European Review For Medical and Pharmacological Sciences, 2007.

Sortino, Maria A.; Salomone, Salvatore; Carruba, Michele O.; et al. Polycystic Ovary Syndrome: Insights into the Therapeutic Approach with Inositols.Frontiers In Pharmacology, 2017.

Vitagliano A, Quaranta M, ‘‘Empiric’’ inositol supplementation in normal-weight non insulin resistant women with polycystic ovarian disease: from the absence of benefit to the potential adverse effects, Archives Gynecology Obstetrics, 2015.

Isabella R, Raffone E, Does ovary need D-chiro-inositol. Journal of Ovarian Reserve, 2012.

Regidor, Pedro-Antonio; Schindler, Adolf Eduard. Myoinositol as a Safe and Alternative Approach in the Treatment of Infertile PCOS Women: A German Observational Study. International Journal Of Endocrinology, 2016.

Corrado, F.; D'Anna, R.; Di Vieste, G.; et al. The effect of myoinositol supplementation on insulin resistance in patients with gestational diabetes,Diabetic Medicine, 2011.

D'Anna, R.; Di Benedetto, V.; Rizzo, P.; et al. Myo-inositol may prevent gestational diabetes in PCOS women. Gynecological Endocrinology, 2012.

 

Effekt av kombinationsterapi av inositoler, antioxidanter och vitaminer hos överviktiga och kvinnor utan övervikt med polycystiskt äggstocksyndrom: en observation

Efficacy of combination therapy of inositols, antioxidants and vitamins in obese and non-obese women with polycystic ovary syndrome: an observation

 

Bakgrund om Inositol

Historik

Redan från omkring 1800-talet har man lyckats isolera Insitol från urinen taget från diabetiker.
År 1928 upptäckte forskare att Inositol visade sig vara viktigt för människans tillväxt. Forskning visade även att det har en effekt som förhindrar håravfall hos möss.

Kemi

Liksom ämnet Kolin har Inositol en likadan strukturell del av ämnet Lecitin. Sedd ur en kemiskt vinkel är inositol en alkohol. Men på grund av att Inositol molekylens ringstruktur så ligger den även nära besläktad med strukturen för vanligt socker. Inositol finns i djur och då som en fosfolipid och även som en fettsubstans innehållande fosfor. För att gå visdare till naturen så förekommer inositol i minst 4 olika former. De fyra olika formerna som går att finna är som ett fritt inositol, som fytat, som en fosfolipid-fosfatidyl-inositol och den fjärde är i en vattenlöslig förening. En positiv del ur hälsosynpunkt är att Inositol upptas väl från tarmen. När den utpptagits I kroppen kommer en del att omvandlas till socker och den andra delen söker sig vidare i blodbanan till hjärnan, hjärtmuskeln, muskulaturen och vidare till andra organ I kroppen. Myoinositol är namnet på kroppens mest aktiva form av inositol och den går att hitta I stort sett I alla djur och växter på jorden. Inositol har ofta ett nära samarbete med kolin, vitamin B6 och taurin för en bättre nedbrytning av fett. De sistnämnda anses vara lipotropiska ämnen.

Inositol och dess terapeutiska användningsområden

Inositol används ofta för att bota eller minska vissa tillstånd ur teuraeuisk inriktning. De användninsområden som är vanliga är för att bota människor som lider av något av följande, samt även en ungefärlig uppskattning för hur mycket man behöver för att bota dessa tillstånd. Uppskattningen är mätt I hur mycket man behöver få I sig per dag för att bota de olika åkommorna:

 • panikattacker, manodepression, olika fobier, depression (9 000–12 000 mg per dag)
 • sömnbesvär, ångest, som ett lugnande medel (4 000–10 000 mg per dag)
 • diabetes neuropatier (1 000–3 000 mg per dag)
 • sömnbesvär (2 000–4 000 mg vid sänggående)
 • Som ett komplement vid cancerbehandling (Ip6, formen av inositol

Utöver detta finns det även några andra användningsområden för användande av ämnet. Dessa inkluderar bland annat vid behandling av personer med ett högt blodtryck, fönstertittarsjukdom, höga kolesterolvärden, nervskador, för behandling av sjukdomar som exempelvis schizofreni. Inositol används även i ett förebyggande syfte I behandling för att motverka astma. Den som äter extra tillskott av Insitol kan även använda det för att förebygga lättare färstoppningar. Eftersom Inositol är känd för sin antioxidanta aktivitet och ofta är använt som ett naturligt botemedel mot psykiska tillstånd som ångest och depression har vissa förespråkare menat att inositol även kan hjälpa vid behandling av ett brett spektrum av hygienkrav, inklusive:

 • Alzheimers sjukdom
 • Diabetes
 • Ångest
 • Depression
 • Högt kolesterol
 • Sömnlöshet
 • Panikångest
 • Tvångssyndrom
 • Polycystiskt ovariesyndrom
 • Psoriasis

Inositol påstods även förebygga cancer och hjärtsjukdomar. Vissa personer använder även Inositol för att främja sin hårväxt.

Bra källorna för att få i sig inositol

Inositol går att få I sig genom att äta vanliga livsmedel. Nedan kan ni läsa om några av de livsmedlen som har högst halter a Inositol:

 • Bönor
 • hjärta, nöt
 • Torkad lever
 • Biffstek
 • Råris
 • Lever
 • Gryn
 • Melass
 • Fullkornsbröd
 • Gröna grönsaker
 • Nötter

 

Få kontraindikationer

De kontraindikationer som länkas till inositol anses vara minimala. Faktum är att många källor antyder att inositol inte har några kända kontraindikationer alls – även vid intag av höga doser. Men det rekommenderas alltid att konsultera en läkare för att verfiera säkerheten när det gäller intag av inositol. Eftersom de flesta tillskott och/eller farmaceutiska  läkemedel innebär en stor risk för kontraindikationer kan inositol vara ett säkrare alternativ – särskilt om det intas tillsammans med andra medel (läkemedel eller tillskott).

 

 

Inositol Ångestdämpande?

Preliminära bevis tyder på att inositol ar ångestdämpande effekt Därför har en del personer som diagnostiserats med ångeststörningar valt att ta höga doser av tillskottet myo-inositol.

 

Interaktion med olika näringsämnen

Att dricka eller äta alkohol, kaffe, kakao och vissa behandlade födoämnen har visat sig verka motverkande mot Inositol.

Interaktion med andra läkemedel

Bipolära personer bör enbart inta Myo-Inositol i samråd med läkare.

Positiva interaktioner och ett ökat behov av tillskott med: antibakteriella medel, neuroleptika, östrogen har fastställts

https://www.xn--fettfrbrnningstabletter-27b06b.com/inosito

Källa https://b-vitamin.se/inositol-mot-angest/

https://nootriment.com/inositol-side-effects/

Copyright www.pco-pcos.se

Kommentarer

02.10.2021 23:46

Kerstin

Vart köper man inositol 3-4 g? Hittar bara 750 g Max...

03.10.2021 04:44

Liselotte

Sök på internet. Det finns flera märken som har löst pulver. Samt i Sverige donaferty prenium, myodesitol eller Femifert.

20.09.2020 12:36

Maria

Hej!
Jag har PCOS/problem med min cykel/ägglossning. Jag är även gräsallergiker (även vete/sädesslag). Jag testade donaferty o fick kraftiga mag/tarm-reaktioner. Förslag på inositol för mig?

20.09.2020 19:11

Liselotte

Gräsallergi har inget samband med Donaferty premium. Ibland kan man bli lös i magen av inositol i början men efter 3-4 dagar brukar vara bra igen. Gäller all inositiol.

20.09.2020 15:37

Liselotte

Maria, tål du folsyra? Tänkte om du reagerade på detta.

20.09.2020 15:28

Liselotte

Hej Maria, kommer inte på något själv. Hör mig för om någon har tips. Får återkomma.
Hälsar Liselotte