PCOS kvinnan mitt i livet

Dagens goda gärning avklarad.
Liselotte och Katarina i bild.
Vi sitter i personalens kök Fått kaffe och fralla.

Just nu är jag mer kvinna mitt i livet, än kvinna med PCOS ,även om PCOS finns kvar

Idag 6/11 2018  gör jag en hälsoundersökning för forskning kring PCOS kvinnan mitt i livet studie.  ven om klimakteriet. Samt får träffa PCOS are Katarina från Nyköping för första gången. Som också ska delta i Studien.
 
Barnmorskorna de mycket trevliga och skickliga barnmorskorna Berit och Lotta tog hand om oss.
 
Känns i magen att frukosten är över hoppad, komma till studie fastande. Ett antal sidor formulär att besvara.Idag hopade jag över gynekologisk undersökning vilket var frivilligt och erbjude s¨den som önskade.  Jag är paient vid kliniken sedan tidgare, vart undersökt i maj.
 
Blodprov, blodtryck och  glukos tolerans test  (OGTT) väntade . Samt självskattnings dokument väntade
 
Vi kommer att få ta del av våra resultat. 
 
Inbjudan till studien PCOS kvinnan mitt i livet ser du längst ned.
Pågår i Stockholm och Uppsala-

 

 
 
 

 

Klimakteriet och PCOS

PCOS i och efter Klimakteriet

 Klimakteriet kallas perioden i en kvinnas liv när mensen upphör.  Mensen börjar ofta bli mer oregelbunden från 45 -50 års åldern. Andra symtom är vallningar, nattliga svettningar svängande humör, torra slemhinna i slidan minskad sexuell lust. Klimakteriet har uppstått när kvinnan inte haft mens på minst ett år.  Det finns kvinnor som tänker att de slipper klimakteriet när de har PCOS sådan är inte fallet.

 

Viktigt att söka hjälp för både PCOS och klimakteriet. PCOS kvinnan som kommit till klimakteriet och efter att menstruationen upphört helt (postmenopaus). Majoritet av kvinnor upplever viktökning i samband med klimakteriet ge råd om livsstilsförändring, kost och motion. Metformin för att förebygga åldersdiabetes om vikten går upp över magen.  Risk för hjärt- och kärlsjukdom ökar Eftersom PCOS sätt i ett samband med bukfetma, blodtryck och förhöjda blodfetter har kvinnor med PCOS antagits löpa större risk att drabbas av hjärtsjukdom oklart om så är fallet. Kvinnor med Normalvikt och PCOS verkar inte drabbas av följdsjukdom i samma utsträckning som kvinnor med övervikt eller fetma. Det visar den första långtidsuppföljningen av kvinnor med PCOS efter klimakteriet, som genomförts vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

–Kvinnor med PCOS drabbas av hjärtinfarkter, stroke, cancer, frakturer och dödlighet i ungefär samma utsträckning som andra kvinnor. Råden för att undvika hjärtsjukdom är därför samma som för övriga befolkningen: kvinnor med PCOS bör hålla sin vikt relativt normal och motionera, säger Johanna Schmidt, doktorand vid Sahlgrenska akademin som baserar sin avhandling på resultaten.

Johanna Schmidts forskning visar att kvinnor med PCOS går in i klimakteriet ungefär fem år senare än genomsnittskvinnan, och att de förhöjda nivåerna av manliga könshormonerna kvarstår livet ut.

–Det innebär att de här kvinnorna ofta har mindre besvär av klimakteriesymptom än andra kvinnor, men också att den ökade behåringen av manlig typ kvarstår,

 Östrogenbehandling mot övergångsbesvär, ofta tillsammans med gestagener, är vanligt men ett flertal larmrapporter om ökad risk för bröstcancer har lett till något större försiktighet i detta användningsområde.

hälsokostbutiker säljs preparat under namn som bidrottninggelé, vilket i stort fungerar på samma sätt och innehåller stora mängder fytoöstrogener, växtöstrogener som bina utvunnit ur pollen

Mitt besök hos gynekologen, oktober 2018

Även vi med PCOS kommer till klimakteriet. Jag är 51 år nu och någonstans mitt i det hela. Var hos läkare på gyn, kvinnohälsan Karolinska universitetssjukhuset idag 30 oktober. Ett bra besök på gyn som gav mig påfyllnad av positiv energi.
Ringde mottagningen i början av september för att då var jag besvärad av klimakterie symtom främst mitt humör upplevde jag som påverkat. Gråt-mild grinig, negativ, mindre tolerant.Vart erbjuden tid samma månad men då kunde inte jag besöka dem pga PCOS-AE kongressen i Stockholm. idag när jag skulle it kändes det som vad skulle jag dit och göra då jag kände mig bättre i humöret.

Kom dit och sa att jag var där för klimakteriet och humöret, att jag undrade varför jag skulle dit idag.. att problemet var mindre nu. Berättade att jag köpt Femarelle Ett kostillskott på soya och linfrö. Soya är rikt på fytoöstrogen som liknar kroppens egna östrogen.

Jag frågade även läkare om den trodde Femarelle hjälper. Som sa att Femarelle är kraftfullt preparat som bör tas tillsammans med progesteron för att skydda mot cancer i livmoderslemhinnan.

För dem som kan använda,hormon spiral så går det att kombinera med Femarelle för att skydda mot cancer i livmoderslemmhinnan

Jag blev erbjuden östrogen tabletter kombinerat med progesteron. jag frågade då om plåster i stället för tabletter . På grund av migrän vid p -piller behandling. läkare skrev recept på hormon plåster. Läkare sa att hormon plåster är populära och kan varar restnoterade på apotek. Vilket de också var på mitt apoteläk 1/11.

Vi kom framtill att jag ska fortsätta med Femarelle varannan dag 2 kapslar och varannan dag 1. Läkare skrev remiss/ meddelande till husläkare för remiss till internmedicin specialist för kontroll av riskfaktorer för hjärt-och kärlsjukdom. Jag har redan behandling´för högt blodtryck.

Vidare anade läkare att jag kan ha bundit på mig mycket vätska. Anledning var att jag berättade att jag gått upp 4-5 kg på en månads tid. Läkaren trodde inte jag ätit 40000 kcal om dagen för att lyckas med att gå upp snabbt i vikt på kort tid.

Detta var första läkare som sagt det själv fast jag frågat andra läkare förut och de svarat att svulla ben var normalt på grund av blodtrycks medicinen,
Jag kommer att avvakta med hirmon plåster, börjar eventuellt inte före återbesök hos gyn om någon månad då ett ultraljud av slemhinna kommer att utföras . Jag avböjde ultraljud idag, gjorde senast i maj i år på samma mottagning hos samma läkare och då var slemhinnan tunn.

 

Bilden kan innehålla: tabell och inomhus

Studie 2018 PCOS och klimakteriet +45 år (Stockholm och Uppsala)

Vi gör även nu en långtidsuppföljning om hälsa mitt i livet för kvinnor med PCO och som är 45 år eller äldre. Ingen  begränsning av BMI och medicinering.

 Målsättningar med studien:

 Frågor som vi vill besvara i den här studien är hur vanligt det är med diabetes, förstadier till diabetes, högt blodtryck, och höga blodfetter.

Vi vill också undersöka om kvinnor med PCOS kommer senare i klimakteriet än andra kvinnor, och hur livskvaliteten ser ut mitt i livet.

Metoder som används och varför: Om du är intresserad av att delta i denna studie kommer du att kallas för en hälsokontroll vid kvinnokliniken.

Undersökningen tar cirka 2,5 - 3 timmar och inkluderar blodprover för att mäta blodsocker, blodfetter och hormoner, sockerbelastning, blodtrycksmätning, samt om du önskar, en gynekologisk hälsokontroll.

Under tiden du är på kliniken kommer du också att få fylla i några frågeformulär som mäter livskvalitet.

Du kommer givetvis att få besked om resultaten på ovanstående undersökningar.

 Är du intresserad och vill delta? kontakta mottagningen.

 

 Karolinska Universitets sjukhuset Solna

Lotta Blomberg

leg barnmorska

Kvinnohälsan

PO Gynekologi och Reproduktionsmedicin

Karolinska Vägen 37 A, QD63

Karolinska Universitetssjukhuset

17176 Stockholm

08-517 73782

skriv till: liselott.blomberg@sll.se

 

Akademiska sjukhuset Uppsala

Forskningssköterska Sara Nyback

Kvinnokliniken

Akademiska sjukhuset

Uppsala

Kontakt: sara.nyback@kbh.uu.se

Eller SMS/telefon: 0704-250539

 

3. Nov, 2018

Mitt besök hos gynekologen, oktober 2018

11. Nov, 2018

PCOS kvinnan mitt i livet

Vart med i forsni.gs studien

Texter får ej användas, återges eller kopieras

Liselotte Videla