illamående av spirnolakton och Diane 2020 april

hej! jag är diagnostisera för pcos. Jag började för 3 månader sedan ta spirolaktone 100 mg och diane tabletter samtidigt 1 gång om dagen (tar dem mellan ll 12.00 - 14.00) Men efter 2 och en halv månad började jag känna mig illamående. Det började svagt men nu börja det bli mera. Jag har problem med behårighet samt att min mens inte kommer. Vet inte hur jag ska göra för att att minska min behårighet som är viktig för mig samt att min mens kommer i tid. Men illamåendet börjar påverka mig.

 

Hej! 
 
Eftersom du mår illa bör du kontakta sjukvården. Ring mottagningen som du  fick medicinerna av. Viktigt att utesluta att illamåendet inte är någon obehaglig biverkan från tex levern. 
Sedan kan du i ett andra steg fråga om annan behandling. Det finns olika p piller att pröva samt andokur. Vaniqa kräm till ansiktet  kanske metformin. 
 
Hoppas du får den hjälp du behöver, håller tummarna
 
Hälsar Liselotte 

Frågor som jag skulle behöva ställa (2020 januari)

Hej!

Jag hittade hemsidan av en slump och har lite frågor som jag skulle behöva ställa någon med kunskap angående PCOS.

Jag har alltid gått på P-piller och slutat vid två tillfällen tidigare och så blivit gravid, varav två aborter.

Jag har sedan 2017 varit i ett seriöst förhållande med min sambo och från februari 2018 valt att sluta gå på P-piller för att vi ville ha barn. Min mens kom varje månad men kunde vara lite sen och när jag ställde frågan till en läkare så sa dom bara att det var normalt. Månad för månad så var min mens försenad och varje gång tänkte jag att jag är gravid men lika besviken när den kom tillslut och det kunde vara allt från en vecka till månader sen.

Tillslut så gick jag till en gynekolog då jag fick tips av en vän som hade sett hur jag hade gått upp i vikt att kolla om det kan vara PCOS. Gynekologen visade mina äggstockar och konstaterade att jag hade det och gav mig några tabletter för att göra mensen regelbunden, som inte fungerade.

Nu undrar jag, vart någonstans vänder jag mig om jag verkligen behöver hjälp? Blir orolig för mitt humör har blivit helt oförlåtligt och min mens är borta helt och hållet nu. Jag och min fästman vill verkligen bli gravida men vet inte vad för typ av hjälp jag behöver plus att jag börjar må dåligt över min vikt och håret som växt ut i ansikte, bröst och mage!

Skulle verkligen uppskatta hjälp då min vardag har blivit hemskt pågrund av det här. Kommer inte överens med mina kollegor och skäms för min vikt och håret som börjat växa men mår mest dåligt över att jag ej blir gravid. Finns det en chans att jag kan få barn? Kommer det vara en tuff period framför mig? 

 Några andra tips du kan ge mig? 
 Jag känner mig väldigt vilsen och det känns som att jag klivit in i en ny värld som jag inte visste fanns.  / X

 Svar

Hej!
Blir lite av varje som svar. 
Du kommer  inte att drabbas av alla symtom PCOS finns i en uppsjö  med varianter.
 Jag skulle utrycka att du har en tålamodsprövande tid framför dig.
 Det finns goda chanser till graviditet.
Vad du själv kan arbeta med är livsstilen även om det inte s alltid  är  lätt. Jag har själv kämpat och kämpar än med övervikten.
 
Om du vill bli gravid kan en fertilitetsmottaning  vara värd ett besök. Ring runt och fråga vad det kostar.  Kontakta gynekolog du träffat eller byt till en annan gynekolog och fråga, om de saker du berättar för mig.
 
Det  brukar inte gå att medicinera mot generande hårväxt samtidigt som man vill bli gravid. En sak i taget så att säga.  Under tiden du försöker bli gravid gäller raking,vaxning och kanske besök på. Hudvårdssalonger. 
 
När du inte vill bli gravid  p piller och andra mediciner som sänker manligt hormon.
 
Metformin för vikt och insulinreistens. 
Går att kombinera med kostillskott 
Femifert eller Donaferty  ta bara ett märke i taget påverkar insulinproduktionen.
 
Bra mat undvik socker och snabba kolkmhyrater. Många mår bättre av LCHF.
 
Motion. Som du trivs med, Bättre något än inget alls. 
 
Kanske psykolog eller kurator samtal. Fetilitetsmottagningar brukar erbjuda kurator och eller psykologkontakt. Har själv gått i samtalsterapi i perioder gör nu, arbetar på bättre  självkänsla och förstå hur skampåverkar mig. 
 
Massage / Rosenmetoden man behöver inte klä av alla kläder.  Beröring har lungnade och avslappnade funktion. 
 
Rökstopp
 
Inte för mycket alkohol
 
Stressa mindre/ mindfullness
 
Sömnen, sömnsanera sömnvanor
 
Tarmens bakterieflora har r betydelse vid PCOS  kanske besöka näringsterapeut eller funktionsmedicinskmottagning. Vet  om att det är dyr kostand. 

 

Nytt på sidan frågor och svar 1

1. Feb, 2020

Frågor som jag skulle behöva ställa (2020 januari)

Se text ovan

Copyright ©www.pco-pcos.se

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com