Email från Karin januari 2021

Hej!
 
Jag heter Karin  och hittade till din hemsida när jag ville få mer information kring PCOS. Jag fick diagnosen för ungefär ett år sedan och jag är idag 27 år. När jag fick beskedet blev jag chockad men samtidigt lättad att äntligen fått reda på vad mina symptom beror på. Jag fick dock ingen information om vad det innebär för mig i mitt liv. 
 
Jag ska boka en tid med en läkare för att prata lite kring vad denna diagnos innebär. Jag skriver till dig för att jag vill ha lite tips på hur jag kan lägga fram det inför läkarbesöket för att få bästa möjliga hjälp samt vilka frågor som kan vara viktiga att ställa. Jag upplever tyvärr att vården brister kring kunskapen om PCOS och att jag måste kämpa för att få den hjälp jag behöver. Jag är i en fas i livet där jag börjar fundera kring barn och graviditet, vilket skrämmer mig med tanke på okunskapen kring PCOS inom sjukvården. 
 
Jag har inte bokat någon tid till sjukvården än. Jag har tänkt boka en tid via hälsocentralen men det kanske är bättre att jag bokar tid till en gynekolog direkt? Förväntningarna och syftet med mötet är att jag vill prata om chocken när jag fick beskedet och tankar och känslig kring att ha en kronisk sjukdom. Jag vill få information om vad sjukdomen innebär för just mig i mitt liv, om det är någon vana jag behöver ändra på för att påverka symptomen. Jag vill även få information kring vilket stöd som finns för personer med PCOS inom sjukvården. Eftersom jag är i stadiet att jag börjar fundera på att bilda familj vill jag även få information kring hur PCOS kan påverka graviditeten. 
 
 
Jag skriver även för att jag tycker att det är ett viktigt ämne att engagera sig kring och jag uppskattar ditt arbete med hemsidan och att någon hjälper till att sprida kunskap. Jag skulle gärna vilja engagera mig kring detta  på idelllt. Vet du något sätt man kan engagera sig i denna fråga ideellt? 
 
Tack på förhand!
 
Med vänlig hälsning 
Karin
 
 
Hej Karin! 
 
Först undrar jag om det är en gynekolog som du skall få träffa och vilken hjälp du själv skulle vilja få, vilken önskan och förväntan du har på besöket. 

Du bör leta på en gynekolog med endokrinologisk inriktning. Var i Sverige bor du? Kanske har jag något tips på gynekolog eller mottagning.
 
Husläkare, av egen erfarenhet, säger att PCOS är Gynekologisk. Punkt. Jag arbetar på vårdcetralen l så mina kollegor har gått höra ett och annat och husläkare som jag är patient hos. Så nej inte vårdcentral/hälsocentral.
 
Läs så mycket du bara kan och orkar om PCOS. Var samtidigt källkritisk och den information som sprids i socialaforum är ofta självupplevda erfarenheter. Man varken du eller jag kommer att drabbas av precis alla de symtom som PCOS kan ge. Bra med social forum för de som behöver stöd.  Jag har vart engagerad  ang PCOS sedan 1992. Träffar vårdpersonal, forskare i PCOS, träffat andra med PCOS, vart föreningsordförande  mm samt patient. Deltagit i 4 forskningsstudier om PCOS. 
 
Det är fler hormonproducerande organ inblandade  vid PCOS  Hypofys, binjurar, äggstock och lever.  PCOS börjar mer och mer ses som ett multisytem problem. 
 
PCOS är ett hetrogent tillstånd  där vetenskapen börjat hitt allt fler pusselbitar. Vad man kan göra själv är att se över kosten, minska på koffein, sluta röka om man röker, minska på alkohol om man nytjar det. Undvika snabba kolhydrer. Väger kvinnan för lite kan hon behöva gå upp i vikt, väger kvinnan för mycket gå ned i vikt
LCHF, Rawfood, antinflamatoriskkost, keto, gluten och mjölkfritt  bruk r nämnas i socialaforum. Själv äter jag allt men inte alltid. 
 
Motion är också en bit i livstill av PCOS samma sak där gäller att hitta balans.  För mycket motion kan stressa kroppen. 
 
Minska, stress är en annan punkt. Är man stressad så påverkar det signalämnen och hormoner i hjärnan 
vilket i sin tur kan påverka organ i olika grad. 
 Yoga, meditation och mindfullness någon av de teknikerna kan vara bra att utforska. Är själv nybörjare på mindfullness. Går långsamt fram. 
 
Ofta går gravitet  för de som har PCOS BRA.  Det är många som blir gravida utan hkälp från sjukvården och andra lyckas med hjälp. Viktiga är att kontrollera så det inte finns en manligfaktor ocks dmsom försvårar graviditet. 
 
Det finns viss ökad risk för  havandeskapsdiabetes, förtidig förlossning och barndom är för stora eller små vid förlossningen. Det kan hända, att livmodertappen   utplånas för tidigt och kvinnan förlorar barnet. Kunskap om  gravida med PCOS  och risker är ganska ny så mer forskning behövs.  Några kan ha svårt att amma när barnet har fött pga  brister i brösten vävnad. 
 
Psykiskohälsa (tex depression, nedstämdhet, ångest, socialfobi, och neuropsykiatriska funktions varianter som ADHD, ADD.  Ses vid PCOS. Vilket hör samman med hormonerna påverkan av hjärnan  och troligt vis insulinreistens. Detta kan påverka aptiten och öka sug efter något att äta inte bara socker.
 
En teori är läckande tarm, dysbios . PCOS  ses som ett inflammatorisk åkomma. 
 
Man kan behöva p piller för hormonell balans vid akne och hirsutism, helst kombinationstyp. Finns många sorter att pröva. Hör med gynekolog. Eller vid rikliga menstruationer som kommer sällan behövs p piller eller provera syntetiskt gulkropposhormon
 
Mini p-piller med gulkroppshormon och hormonspiral kan göra PCOS sämre. 
Det finns androcur   (hormon) som motverkar hirsutism och spirolaktone som är blodtrycksmedicin som minskar hirsutism och vätskeansanlingar.
 
Många tar kostillskott
Tex inositol, d vitamin, Krom och zink samt magnesium. 
Inositol för insulinreistens som är vanligt  vid PCOS. 
 
www.pcos.sverige behöver frivilliga volontärer på olika sätt Allt vi gör är på idell bas. Det finns små ekonomiska medel.  Kontakta ordförande  Maria maria@pcossverige.se 
om du vill engagera dig. 
 
Med vänlig hälsing 
Liselotte 
 
 
 

illamående av spirnolakton och Diane 2020 april

hej! jag är diagnostisera för pcos. Jag började för 3 månader sedan ta spirolaktone 100 mg och diane tabletter samtidigt 1 gång om dagen (tar dem mellan ll 12.00 - 14.00) Men efter 2 och en halv månad började jag känna mig illamående. Det började svagt men nu börja det bli mera. Jag har problem med behårighet samt att min mens inte kommer. Vet inte hur jag ska göra för att att minska min behårighet som är viktig för mig samt att min mens kommer i tid. Men illamåendet börjar påverka mig.

 

Hej! 
 
Eftersom du mår illa bör du kontakta sjukvården. Ring mottagningen som du  fick medicinerna av. Viktigt att utesluta att illamåendet inte är någon obehaglig biverkan från tex levern. 
Sedan kan du i ett andra steg fråga om annan behandling. Det finns olika p piller att pröva samt andokur. Vaniqa kräm till ansiktet  kanske metformin. 
 
Hoppas du får den hjälp du behöver, håller tummarna
 
Hälsar Liselotte 

Frågor som jag skulle behöva ställa (2020 januari)

Hej!

Jag hittade hemsidan av en slump och har lite frågor som jag skulle behöva ställa någon med kunskap angående PCOS.

Jag har alltid gått på P-piller och slutat vid två tillfällen tidigare och så blivit gravid, varav två aborter.

Jag har sedan 2017 varit i ett seriöst förhållande med min sambo och från februari 2018 valt att sluta gå på P-piller för att vi ville ha barn. Min mens kom varje månad men kunde vara lite sen och när jag ställde frågan till en läkare så sa dom bara att det var normalt. Månad för månad så var min mens försenad och varje gång tänkte jag att jag är gravid men lika besviken när den kom tillslut och det kunde vara allt från en vecka till månader sen.

Tillslut så gick jag till en gynekolog då jag fick tips av en vän som hade sett hur jag hade gått upp i vikt att kolla om det kan vara PCOS. Gynekologen visade mina äggstockar och konstaterade att jag hade det och gav mig några tabletter för att göra mensen regelbunden, som inte fungerade.

Nu undrar jag, vart någonstans vänder jag mig om jag verkligen behöver hjälp? Blir orolig för mitt humör har blivit helt oförlåtligt och min mens är borta helt och hållet nu. Jag och min fästman vill verkligen bli gravida men vet inte vad för typ av hjälp jag behöver plus att jag börjar må dåligt över min vikt och håret som växt ut i ansikte, bröst och mage!

Skulle verkligen uppskatta hjälp då min vardag har blivit hemskt pågrund av det här. Kommer inte överens med mina kollegor och skäms för min vikt och håret som börjat växa men mår mest dåligt över att jag ej blir gravid. Finns det en chans att jag kan få barn? Kommer det vara en tuff period framför mig? 

 Några andra tips du kan ge mig? 
 Jag känner mig väldigt vilsen och det känns som att jag klivit in i en ny värld som jag inte visste fanns.  / X

 Svar

Hej!
Blir lite av varje som svar. 
Du kommer  inte att drabbas av alla symtom PCOS finns i en uppsjö  med varianter.
 Jag skulle utrycka att du har en tålamodsprövande tid framför dig.
 Det finns goda chanser till graviditet.
Vad du själv kan arbeta med är livsstilen även om det inte s alltid  är  lätt. Jag har själv kämpat och kämpar än med övervikten.
 
Om du vill bli gravid kan en fertilitetsmottaning  vara värd ett besök. Ring runt och fråga vad det kostar.  Kontakta gynekolog du träffat eller byt till en annan gynekolog och fråga, om de saker du berättar för mig.
 
Det  brukar inte gå att medicinera mot generande hårväxt samtidigt som man vill bli gravid. En sak i taget så att säga.  Under tiden du försöker bli gravid gäller raking,vaxning och kanske besök på. Hudvårdssalonger. 
 
När du inte vill bli gravid  p piller och andra mediciner som sänker manligt hormon.
 
Metformin för vikt och insulinreistens. 
Går att kombinera med kostillskott 
Femifert eller Donaferty  ta bara ett märke i taget påverkar insulinproduktionen.
 
Bra mat undvik socker och snabba kolkmhyrater. Många mår bättre av LCHF.
 
Motion. Som du trivs med, Bättre något än inget alls. 
 
Kanske psykolog eller kurator samtal. Fetilitetsmottagningar brukar erbjuda kurator och eller psykologkontakt. Har själv gått i samtalsterapi i perioder gör nu, arbetar på bättre  självkänsla och förstå hur skampåverkar mig. 
 
Massage / Rosenmetoden man behöver inte klä av alla kläder.  Beröring har lungnade och avslappnade funktion. 
 
Rökstopp
 
Inte för mycket alkohol
 
Stressa mindre/ mindfullness
 
Sömnen, sömnsanera sömnvanor
 
Tarmens bakterieflora har r betydelse vid PCOS  kanske besöka näringsterapeut eller funktionsmedicinskmottagning. Vet  om att det är dyr kostand. 

 

Nytt på sidan frågor och svar 1

1. Feb, 2020

Frågor som jag skulle behöva ställa (2020 januari)

Se text ovan

31. Jan, 2021

Karin 2021

Copyright ©www.pco-pcos.se

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com

 
31. Jan, 2021

Kommentarer

26.11.2020 04:57

Livi

Tealgrön hälsar Liselotte

25.11.2020 17:59

Sara Regnell Persson

Hej!
Jag har en udda fråga men jag undrar bara om det är någon som vet vilken färg på bandet men ska ha för att stödja pcos??

13.02.2020 05:44

Liselotte

Hej!
Ppiller minskar inte effekten.
hälsingarAngelica Lindén Hirschberg
Professor, gynekologi
Department of Gynecology and Reproductive Medicine, Karolinska Universitetssjukhuset Solna

12.02.2020 09:46

Maria

Hej! Jag är väldigt intresserad av styrketräning. Jag läst att man har lättare att bygga upp muskler med den här diagnosen pcos. Men gäller det ändå när man äter p-piller eller försvinner ”effekten”?