(2019 augusti ) PCOS? Är väldigt ofta hungrig men har svårt för att gå upp i vikt.

Hej!
 
Först och främst vill jag tacka för en bra sida! Har lärt mig otroligt mycket.
 
Nu till min fråga:

Jag väger 60 kg och är 165 cm lång, tränar 2-3 ggr i veckan och äter normala portioner + mellanmål.  Är väldigt ofta hungrig men har svårt för att gå upp i vikt.

 Jag har en syster med konstaterad PCOS och har nu funderingar kring att jag också eventuellt har det. Jag fick min mens när jag var 18 år och om jag minns rätt hann jag bara ha den ca 5 ggr innan jag sedan började med p-piller. Jag slutade med dem några år senare och började tappa massor av hår, så jag började ta dem igen. Nu är jag snart 27 år och jag och min man funderar på att skaffa barn, så i april 2019 slutade jag med dem. Mensen kom inte och i samband med en cellprovstagning i juni så fick jag chansen att kolla mina äggstockar och de visade då på 12 äggblåsor på varje äggstock men dock inte i det typiska pärlbandet. Jag fick spontan mens efter 3 mån (juli), men sen dess har den inte kommit än så jag fick utskrivet Provera som jag nu äter. I oktober ska jag få komma och kolla på mina äggstockar igen för att se om det blivit någon skillnad. Tills dess ska jag äta Provera för att framkalla mens och samtidigt ta ägglossningsstickor för att se om jag har ägglossning.

Mina hormonvärden visar: prolaktin 774 (förhöjt), testosteron 1.9 (förhöjt), SHBG 99 (normalt), FAI 0.02, LH/FSH 1.8 (normalt). 
Trots dessa värden så vill de inte sätta en diagnos på mig då jag är normalviktig, har bara lite hårväxt (som dock blivit grövre den senaste månaden) och äggblåsor som sitter i normal "ordning". Övriga symptom jag har är migränliknande huvudvärk, snabbt svängande humör, vita bröstvårtor ibland, illamående, otroligt sötsugen (ofta efter en stor måltid) och håravfall.
 
Kan jag ha dessa problem för att jag slutade med p-piller i april? Eller är det PCOS jag har? Kan du utläsa något av mina hormoner som tyder på något?
 
 

 Svar:

Hej! Tack för email.

 
Möjlighet eller risk finns att det är PCOS..Andra hormonrubbningar bör uteslutas.
 
Jag får återkomma med bättre svar.Vad har läkaren sagt om prolaktinet?
Jag har inte tittat på refensvärdet  för prolaktin nu när jag skriver.
Prolaktin som är höjt kan hämma ägglossning  och behandlas med Pravidel. Kallas prolaktinom  vissa med PCOS har för höjt polaktin.  Jag hade det själv och ingen mens ,helt utebliven. 
Prolaktin påverkas av stress och stiger. Provet ska tas etter 20 min vila och  minns jag rätt ska man vart  vaken några timmar före provet tas också..
 
Missade om du fått ta TSH,T3 T4 (sköldkörtel/ ämnesomsätting)
 
Dela Testosteron med shbg  värdet du får kan ge en signal om.du äggossar eller imte värdet ska ligga under 0,035
 
Varma hälsningar Liselotte 

 

Kompletteranade svar från läkare:  

För att få diagnosen PCOS så krävs  att man har en typisk ultraljudsbild och ägglossningsstörning eller tecken till förhöjda androgennivåer.

S-testosteron på 1,9 är lätt förhöjt.

Som Liselotte skriver så finns det ju andra orsaker också som kan ge ägglossningsstörning som förhöjda prolaktinvärden eller hypotalamisk orsak om man äter för lite eller tränar mycket. Om man inte har ultraljudsfyndet för PCOS så är det ju viktigt att tänka att det kan vara något annat än PCOS.

Cina Nyberg Specialist  läkare gynekologi. Livio Kungsholmen.

 

(2019 augusti) Värk i kroppen

Hej,

Jag är 37 år gammal och har PCOS. Jag har fått två barn utan IVF, trots oregelbundna blödningar.

Min akne uppstod när jag var ca 25 år och jag har lidit av och till pga aknen i ansiktet. Jag är smal och har ingen kroppsbehåring som stör (även om jag nog har mer än de flesta på ben och armar)

Det som verkligen stör däremot är min kroppsvärk som utlöstes av min första förlossning (kejsarsnitt). Samma dag som min dotter föddes för fyra år sedan började jag få märklig värk i hela kroppen. Oftast mer i ben och armar. När värken kommer är jag jättetrött och håglös, många gånger i kombination med huvudvärk och illamående. Jag känner mig som en hundraåring som inte står på benen utan värktabletter.

Under graviditeten med mitt andra barn försvann värken helt men kom sedan tillbaka, dock ännu ej i samma omfattning som innan min andra graviditet. Då hade jag det dagligen under fler månader.

Jag har själv tänkt att det måste ha med hormoner att göra och har pratat med allmänläkare om detta som inte lyckats hitta en enda indikation på blodprover som tagits. Däremot har aldrig hormonnivåerna mätts på mig.

Har däremot läst mig till att en för hög halt av testosteron kan ge inflammation i leder. Har du varit i kontakt med andra med PCOS som beskrivit liknande kroppsvärk?

Ska träffa hudläkare om ett par veckor gällande min akne men vill ha tips på bra läkare att kontakta gällande min kroppsvärk också. Jag lider verkligen av den och vill hitta nån som är villig att utreda.

Läste om alternativmedicin på din sida och undrar om du rekommenderar det till mig? Akupunktur fungerade inte när jag provade det 2017.

Stort tack på förhand!

 

svar: 

Hej! Jag skulle rekommendera utredning om autoimmuna sjukdomar såsom reumatoid artrit, lupus. Inget som har med PCOS att göra men en autoimmun sjukdom kan blomma upp efter graviditet och förlossning och gå i regress (symtom förbättras) under graviditet

/ Vangelis specialist läkare gynekologi Södersjukhuset Stockholm

(2019)sökt för utredning för om jag har Pcos med hirisurusm

 Hej! Har sökt för utredning för om jag har Pcos med hirisutism, önskar hjälp vid vc. Läkare vet inte hur han kan  hjälpa. Remiss till kvinnoklinik. Väl vid kk, läkare: ja du har mindre byst och bredare höfter, troligen Pcos. Du kan prova Vanica kräm mot behåring. Bra utredning? 
Man önskar bara att läkare på vc åtminstone kan ta basprover enl Janus eller 1177. Varför är det så svårt? Kostnadsfråga? 
Med vänlig hälsning,
 
 Svar: 
Hej!
 Var bor du är min första fråga ? Vilken region (fd landsting)  
 
PS Och nej inte en bra utredning andra tillstånd bör uteslutas .Även om läkaren har lång erfarenhet kan personen ha fel kunskap Myt om PCOS kvinnans utseende förekommer. Beklagligt med kunskapsbrist. 
 Jag hade bytt både läkare och mottagning vilket jag  gjort många gånger under min PCOS resa sedan 1987Många kvinnokliniker tar emot utan remiss och  det bör finnas läkare  på privata mottagningar som kan hjälpa dig. Mycket är prestige  hos läkare ,kunskap mm. Kostnader är också en förklaring. Arbetar på vårdcentral så jag träffar läkare hela tiden och ser hur olika de är.   Du kan be läkaren skriva remiss till Hudmottagning de kan gör bedömning.
 
'Våra  förtroende valda i våra landsting , numer regioner, har  invrekan i vilken vård som erbjuds i den offentliga sektorn då handlar det om pengar. Före den som har råd och möjlighet finns den helt provata sjukvården.
Hoppas det löser sig.  / Liselotte

Tillfriskna pga ålder ?(2019)

Hej Liselotte, ser att du postar om PCOS så här på nyårsafton, så jag passar på att skicka en fråga. :) Jag var hos gyn innan jul och konstaterade att jag inte har polycystiska ovarier längre. Därför finns inte PCOS i min journal längre heller. Samtidigt finns ju effekterna kvar, svårighet att gå ner i vikt, etc. etc. Det blir ju problematiskt om man inte längre ses som PCOS-patient i högre ålder. Men kanske den nya studien om kvinnor 45 plus kan ändra det? Vad tror du? 

 

Jag hhar kunskap att PCOS är kvar även om PCO- äggstocken inte syns. PCOS kvinnan har andra hormonnivåer  än kvinnor utan PCOS och kvarstående insulin- deffekt även efter klimakteriet. .Fler olika symtom ger PCOS tillsammans när ett symtom blir bättre betyder det inte att PCOS försvunnit.

Se även text nedanför

 

Du har fått ett svar!

Hej!

 

Vi vet att omkring en tredjedel av alla kvinnor med PCOS med ökande ålder ej längre kommer att uppfylla kriterierna för PCOS. Oftast beror det på att menscyklerna blir mer regelbundna ju äldre man blir, och att antalet äggblåsor i äggstockarna minskar (det gör det för alla kvinnor). Min uppfattning är dock att man ändå fortsätter att bära med sig de risker som PCOS innebär. Jag skulle därför säga att en gång PCOS, alltid PCOS. Men vi behöver lära oss mer om långtidsriskerna för att säga om man kan ”tillfriskna” eller ej.

 

Häls

Inger Sundström Pooroma
Professor i obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Forskargrupp; Reproduktiv hälsa.
Uppsala universitet

E-post: Inger.Sundstrom@kbh.uu.se

 

 

Inte färdig bearbetad, Prolaktin (2018)

Hej E!

 Tack för ditt email.  Jag är engagerad i PCOS sedan ca 2002 . Utbildad undersköterska som arbetar på vårdcentral sedan 14 år.  Fick veta om hormonrubbningen 1987. Det jag skriver kan inte  ersätta medicinsk bedömning av  legitimerad vårdpersonal. 

Nu är jag 51 år och ahr hunnit samla på mig erfarenhet och kunskap.  Hör till de kvinnor som passerat den fertila perioden av livet.

Jag kommer att stoppa in mina svar i din text. 


Jag fick för ungefär 5 år sen reda på att jag hade en förändring i hypofysen och för högt prolaktinvärde (men ändå inte högre än den högsta, hade 1400 som mest tror jag) jag började då medicinera för detta. Efter två år av medicin så hade fortfarande inte den lilla lilla förändringen blivit mindre men mina värden blev normala och har haft normalt värde i två år och nu ett halvår utan medicinering då min läkare tyckte att vi kunde prova att sluta med medicinen.

Jag, Liselotte  var utan menstruation   från 14 års ålder till jag var 20 år. Vågade först då söka gynekolog.  Jag hade ingen akne, men övervikt (minns inte hur mycket) igen generande hårväxt.  Jag fick veta att jag hade prolaktinom, högt prolaktin.  På 1980 talet fanns inte MR eller DT röntgen. Jag fick göra synfältsundersökning och röntgen av hjärnan.

Jag hade inte tagit p piller före jag sökte gynekolog.    Hade haft oskyddade samlag.

Gynekologen frågade om jag ville blir gravid i framtiden och jag fick Pravidel . Efter 3-4 månader fick jag mens, vart gravid men det vart missfall  ca v 7.   Behandlingen med Pravdiel fortsatte. Regelbunden provtagning av prolaktin. Jag tog Pravidel fram till att jag vart gravid  för andra gången.

 Sedan jag hade cykler  på runt  42 dagar  dvs oregelbunden mens.  Från missfallet till nästa graviditet tog det ca 8-9  månader.  då på 1980 talet fans inge ägglossningstest. Vi fick rådet att ha samlag m varannan till var tredje dag så ev spermier skulle vara på plats om ägglossning skedde.  Graviditeten gick bra  sonen föddes 41 eller42.

Lyckades inte amma.  Dels slutade förlossningen med akut kejsarsnitt pga stressat barn och dåligt värkarbete.  Amningen kan även ha misslyckats pga   fel på vävnaden i brösten, något som drabbar vissa kvinnor med PCOS. hormonell inverkan.

 

E skrev Åt diverse p-piller sen jag var 16 och är 26 nu. Slutade med det augusti -17. 
Jag och min sambo planerade i april att försöka få barn men vi har inte lyckats då jag har oregelbunden mens (ca varannan månad) och svårt att veta om/när ägglossningen sker.

Jag hade cykler på runt  42 dagar  dvs oregelbunden mens Då på 1980 talet fans inte ägglossningstest. Ägglossningstest kan vara stressande och använda och kostar en massa pengar om man inte är under pågående IVF behandling.

Vi fick rådet att ha samlag m varannan till var tredje dag så ev spermier skulle vara på plats om ägglossning skedde.

Jag undrar också om din partner fått lämna sperma-prov, bra att veta att spermie kvalitet är bra.

 Sökte hjälp hos en gynekologmottagning och jag fick ta prover för olika hormoner, PCOS men dessa verkade visa normalt enligt läkaren iallafall. Jag är inte överviktig utan har bra BMI och inte så jättesvårt att gå ner i vikt, och testosteronet visade normalt.  

 PCOS kvinnor har ofta hormoner inom normalvärden åt högre eller lägre hållet.   Jag själv har haft det.  det finns en formel för att räkna ute om kvinnan har ägglossning dela SHB med testosteron värdet ska vara under 0,035.

Har gynekologen kontrollerat  TSH, T3 och T4,  dvs hur din sköldkörtel arbetar?

Däremot har jag mkt akne och haft detta sen jag var 12 år. Fick ett stort utbrott på ryggen och ansikte efter jag slutat med p-pillerna och har fortfarande mkt på ryggen kvar. Läkaren gjorde ultraljud och hon sa att där finns många ägg och att jag borde ha ägglossning.

  Hon tyckte inte detta va en big deal direkt utan att jag skulle testa med Donaferty och funkar inte det skulle jag i april nästa år söka för ofrivillig barnlöshet.  

 Donferty innehåller Inositorl och Myo insinositol. minskar ev insulinresistens i muskel- och skelettceller. Kan ta 6 månader innan Donaferty har full effekt. Många kvinnor men inte alla blir hjälpta av Donferty. Ofarligt att pröva.  Donaferty utvinns ur Quorn.

 Vet inte vad jag ska göra utan känner mig inte tagen på allvar och fick inte heller svar på min fråga vad det är för fel?

 Har själv bråkat och sökt andra läkare många gånger i miss liv då jag vart missnöjd med bemötande.  Träffat både underbara, pedagosgisk samt kunniga läkare och vissa stolpskott. Tagit både kraft och energi från mig.  Du kan boka tid på annan mottagning, prata med vårdcentral eller ring själv för en secound opinon. Kanske besöka en endokrinolog (hormonläkare)  eller gynekologmottaning där de utför IVF.

 

 Tycker du att jag bara borde acceptera att jag har oregelbunden mens men att jag kommer att bli gravid ändå någon gång?

Jag hoppas du ska ha samma tur som jag och inte behöva ytterligare behandling för att bli gravid.  Om du behöver ytterligare hjälp så finns det hjälp. Letrizol är ett läkemdel som blockerar östrogen och kan ge ägglossning vid PCOS.

 

Har jag PCOS eller är jag på gränsen? 

 Skulle gissa PCOS – En läkare behöver säga det säkert. då många kvinnor har hormonvärden som är normala men åt högre eller lägre hållet. Som jag skrev boka tid för Secound opinon. Du kan beställa en kopia av din journal det har du juridisk rätt till. Ibland får man betala journalkopian. Be även om kopia på blodprovs svar om du inte har dem redan

 

Ska jag bara prova med detta Donaferty och se vad som händer? Kan ta 6 månader innan Donaferty har full effekt. Märker du att aknen minskar  och mens blir mer regelbunden när troligen Donaferty rätt för dig

 Blev ett långt Mail men vill gärna berätta allt från början!

 Med varma Hälsningar

 Liselotte Videla

Donaferty och typ två diabetes(2018)

Hej!

Jag hittade denna adress när jag läste på om Donaferty. Jag och min fru ska inseminera oss i maj och jag vill förbereda min kropp så gott det går.

Jag är överviktig och har diabetes typ två som jag behandlar med metaformin 500 2ggr/dag.

Kan man kombinera Metformin med Donaferty?. Finns det några negativa biverkningar med detta tillskott om man har diabetes?

Hej!

DONAFERTY är ett kostillskott inte läkemedel .

Går att kombinera med metformin.Ditt blodsocker bör gå ned.full effekt nås på från några veckor till 6 månader.

Metformin påverkar Levern medan Donaferty påverkar insulinkänsligjhet i muskel - och skelettceller.

Om du är osäker mät blodsockret en tid och se vad som händer.

Jag är inte påläst om vilka vitamintillskott som kan behövas till gravida. FOLSYRA känner jag till,inte mängden som en kvinna bör ta som önskar bli gravid.

Folsyra är det i Donaferty
Samt Myo-inositol och D -chrio inositol

Lycka till med behandlingen!

 

Fråga 2017

Hej,

Jag vet inte om du kan råda mig i detta, men din sida är så bra så jag chansar. :)

Min läkare tror att jag har PCO. Jag har långa och oregelbundna cykler, mellan 32 och 55 dagar. Är smal/normalvikt och har nog ganska normal behåring (inget ansiktshår eller liknande). Har tidigare haft acne, men är nu mycket bättre. Jag har fyllt 31 år och försöker bli gravid sedan ca 6 månader.
Har tagit blodprov som visar högt LH-värde (22 IE/L) jämfört med mer normalt FSH-värde (5,9 IE/L). LH/FSH-kvoten är alltså väldigt hög: 3,7. Östradiolhalten var låg (100 pmol/L).
Vidare var mitt Testoseteronvärde lågt (1,2 nmol/L) jämfört med mer normalt SHBG-värde (90 nmol/L). Testo/SHBG-kvoten var därför låg: 0,01.

Har Prolaktinvärden och TSH-värden inom referensramen (200mIE/L resp. 1,5 mIE/L), men AMH-värde som var mycket högt (90 pmol/L).

Jag tror att jag behöver sänka mitt LH-värde, höja mitt Testosteron och mitt Östradiol för att få lite jämnare kvoter, och på så vis mer regelbundna cykler. Jag förstår att det finns en risk att jag inte ens har ägglossning varje cykel när det är så långt mellan mensen. Finns det något särskilt jag kan äta för att få ordning på dessa värden?

Jag blev lite nyfiken på Donferty som nu finns på apoteket , men förstår inte riktigt om det skulle passa just mig (med tanke på mina kvoter och värden). Vad tror du om det?

Mvh
Camilla

 

Hej

 

Det framgår inte om hon har polycystiska äggstockar. Om hon har det uppfyller hon kriterierna för PCOS.

 

Donaferty innehåller in kroppsegen substans som har liknande effekter som metformin. Det finns inte så många studier ännu och särskilt inte på normalviktiga individer så vi kan inte säga att vi har evidens för effekter. Jag tycker ändå att man kan rekommendera Donaferty för det kan inte skada att ta detta preparat.

 

hälsn Angelica

 

 

 

Angelica Lindén Hirschberg

Professor, MD, PhD

Department of Gynecology and Reproductive Medicine

Karolinska University Hospital

SE 171 76 Stockholm, Sweden

Fråga om diagnos (2017)

Hej! 
Jag blev diagnostiserad med PCO runt 14-15 års åldern. Jag fick min mens när jag var 11 år och hade normal menstruation till 13 års åldern. Därefter uteblev/långa pauser av mensen. Sökte upp gynekolog Och jag fick ta ett blodprov som visade högre halter av testosteron än vanligt, därav förklaringen att jag har snabb hårväxt och är hårig på ansiktet. Då fick jag diagnosen PCO. 
Dvs ingen ultraljus utfördes för att se äggstockarna. 
Sedan diagnosen har jag tagit p-piller Yasmin 28 för att få "mens" samt för att öka östrogen halten, jag har fortsatt med p-piller ända tills idag eftersom jag har en pojkvän sedan 6 år tillbaka (idag är jag 25 år gammal). 
Enligt gynekologen så skulle inte PCO "försvinna". Men min fråga är om det skulle behövas göras ett ultraljud för att konfirmera eller ta om blodprovet? 
Jag och min pojkvän har inte tänkt att bilda familj just nu men i framtiden. Frågar detta för att vara helt säker på att jag har PCO eller om man kanske kan sluta med p-piller och gå över till ett annat preventivmedel. Eller så kanske det inte behövs ett ultraljud ändå:) 

Hälsningar S  
 
Hej! 
Tack för din fråga. 
Gynekologer använder sig av symtom och sjukdomshistoria när de,ställer diagnos
PCOS är det om.en kvinna har två av tre symtom (kalkas Rotterdam kriterierna)  
1 Oregelbunden eller utebliven mens
2 Hormonella symtom tex acne och generande hårväxt
PCO  äggstockar
När du ta p piller döljer de PCOS symtom. Du måste vara,obehandlad i 3-6månader för att  hormonblodprov ska gå att  tas och ge din kropps verkliga värden.  Ev syns cystor på ultraljud men de cystor behöver inte synas när du tar p piller. 
Några,kvinnor med PCOS blir gravida någon månad efter de,slutat med p piller  utan annan behandling.
Symtom kan försämras när kvinnan slutar med p piller. Om du mår bra av  P piller,  varför sluta? 
 
Varma Hälsningar 
 
Liselotte
 

 

Email ang Donaferty (2017)

 
Hej! Har precis hört talas om det nya receptfria preparat Donaferty och hittade din sida som innehöll mycket info.
 
Jag är 34 år gammal, har inga barn och planerar inga heller. Har aldrig försökt bli gravid så vet ej om jag har fertilitetsproblem. Däremot har jag gjort en utredning som visade att jag troligtvis har PCO, fast jag hade inga äggblåsor när de gjorde ultraljud. Är inte det ett kriterium? Däremot var mina hormonvärden inte normala. Fick till svar att testosteronet var något förhöjt och "det könsbindande hormonet är för lågt", vilket inte sa mig så mycket.
 
Hade vansinngt mycket akne som ung. Började äta yasmine p-piller i 24-årsåldern och har ätit dem sen dess, de har hjälpt mig mycket med aknen. Nu får jag trots min ålder (snart 35) ändå lite akneutbrott ibland, fast väldigt lindrigt. Har en del hårväxt i ansiktet som jag får rycka med pincett, stråna är mörka och grova och kommer på överläppen, hakan och kinderna. Ej så markant att det syns tydligt, men får några mörka strån här och där hela tiden. Har även de senaste 15 åren tappat mycket hår på huvudet och är nu rejält tunnhårig. Hade otroligt tjockt hår som tonåring. Min mamma har samma tunnhårighet och även diabetes typ 2. Mitt blodsocker är dock alltid normalt när jag kollat, men har aldrig kollat långtidssocker.
 
Mina menstruationer har alltid varit oregelbundna och efter 20-årsålder väldigt minimala (blöder väldigt lite). När jag äter p-piller har jag normal cykel men då jag testat göra uppehåll blir cykeln väldigt lång och oregelbunden.
 
Min fråga är nu, har jag PCO? Kan jag börja äta Donaferty? Kan det hjälpa mot mitt håravfall och min ansiktsbehåring? Kan jag fortsätta äta p-piller?
 
Är inte överviktig. 
 
 
 
Trevligt att du läst på min sida. Tack!
Mitt svar kan inte ersätta en etablerd läkarkontakt.
 
SHBG (sexhormonbindandeprotein,bildas av levern.)var lågt. SHHBG hormonet är ofta lågt av insulinresistens. Även smala med PCOS kan ha problem med insulin. SHBG binder testosteron till sig och minskar halten av fritt testoteron i blodwt. Testosteronet stimulerar till manlig hårväxt sk hirsutim och gör att äggstockarna inte arbetar som de ska.
 
Tränar du mycket?
Om du röker försök sluta
Vilken mat äter du?

P- piller gör att äggblåsorna inte syns på ultraljud då äggstocken vilar under p piller intag. Du behöver vara utan p- piller i 3-6 månader för att ta om blodprov och göra ultraljud när du är hormonfri. P piller av kombinationstyp höjer SHBG. 
 
Gynekologen bedömme ut i från kliniska syntom som du har 
 
ROTTERDAM kriteriena säger
1 Oregelbunden eller utebliven mens
 
2 Påverkade hormon väden  ( tex akne,hirsutism,över vikt ,hår avfall av manlig typ mm)
 
3 PCO- äggstockar
 
Har en kvinna två av tre av dessa kriterer är det PCOS.
 

DU kan ta Donaferty ihop med  p piller Donafety är ett kostillskott,vitamin inte läkemedel .  
 
Anar att personen  behöver pröva för att  se om Donfety gör nytta.
Studerma som är gjorda och texter på internet visar på goda resultat. Ca70 -80% de som tar Donaferty blir hjälpta. Går inte att säga vilka dessa kvinnor är i förväg. 
 
Precis som Metformin verkar  Donaferty olika på olika individer. Varför sluta med P - piller om du mår bra av p- piller.
 
 Sutar du med p- piller  är det inte säkert att Donaferty enbart  fullt ut lindrar dina syntom. 
 
 Bra om du kan ta blodprov för du börjar med Donaferty och efter en och tre månaders användande för att se om blodsocker,insulin,, långtidsblodsocker, sköldkörelhormon,blodtryck ,blodfett och könshormon förbättras.
 
 
Finns även andra läkemedel at  pröva som hämmar manliga hormoner. Tex Androcur och Spirnolaktone. En kräm sim heter Vanuqa till ansiktet receptbelagd och inte rabatterad.
 
 
������������������
 
 Hej igen! 
Kan tillägga att när jag gjorde ultraljud och tog hormonella blodprover så hade jag haft uppehåll med p-piller ca 6 månader så var hormonfri. Ändå såg mina äggstockar normala ut, endast några få äggblåsor sa gynekologen, men enligt honom är det normalt? Hormonerna var ju dock inte normala. Sköldkörtelprover har jag nyligen tagit, de var normala.
 
Röker inte. Tränar inte så mycket som jag borde men försöker gå promenader eller styrketräna åtminstone nån gång i veckan men kan bli bättre.
 
Äter bara vegetarisk kost och försöker leva nyttigt men har alltid haft ett stort sug efter kolhydrater och socker. Har mycket svårt att låta bli tex chips å pasta mm. Är detta ett tecken på insulinresistens? Får lätt "sockerkänningar" om jag ätit för lite, blir svag, darrig, kallsvettig och svimfärdig.
 
Kommer att testa Donaferty för att se om den ger resultat. Fortsätter även med p-piller.
 

Provera

Hej igen! Hittar ingen info men kan man bli gravid trots man äter provera?? Eller måste man få pergotime?

Hej! Du behöver Pergotime, klomfen eller Letrizol.

Producera är gulkroppshormon. Gulkroppshormon bildades i gulkroppen som är kvar i äggstocken efter ägglossning. Om ingen befruktning sker dimper halten av gulkroppshormon och då kommer mens. Gulkroppshormon reglerar menstruationen längd.
Gulkroppshormon lurar kroppen att tro att ägglossning vart och mens startar. Har läst någon kvinna skriva att de lurat i gång ägglossning med deprovera, vet inte om det stämmer. Eller om de hört till de kvinnor som haft någon eller några egna ägglossningar per år.
Gulkroppshormon är det för övrigt i minipiller samt används för att skjuta upp mens om man är ute och reser och vill bada så får man provera.
P spruta är ett inplantat som heter deponera även det gulkroppshormon.
Ingen ägglossning kommer då kroppen luras tro att ägglossning skett

 

( 2016) 

Ny gravid och PCOS

Hej!

Läste Anastasias inlägg på din hemsida, och kände att jag ville gärna fråga henne/er om tips.

Jag har haft konstaterad pcos i många år och har påbörjat utredning med min sambo om behandling för ägglossningsstimulerande då jag i princip aldrig har mens på egen hand och att det inte var några tendenser på att någonsin haft ägglossning. Dvs vi hade inte riktigt de bästa förutsättningarna för att det skulle fungera och jag skulle få ta Pergotime i 3 omgångar innan remiss för IVF.

Dock på något otroligt sätt så har jag blivit gravid, vilket känns så häftigt. Graviditetstestet visade 25/10 3veckor +, hade en blödning 15/8 pga att jag fick tabletter utskrivna efter som inte mensen funkar.

Jag hade väldigt låga nivåer av progesteron i samband med prover inför utredningen nu i slutet av september och smörjer nu med progesteronkräm 2 gånger per dag. 
Men är det något mer vi bör tänka på, har haft många symptom för min pcos och problem med insulinet, äter bra och nyttigt och tränar regelbundet med en vikt på ca 60 kg.

Vet inte om studien är lämplig för mig då jag bor i Skellefteå men har ni några tips som kan vara av nytta att tänka så uppskattas dem :)

Hälsningar M

@------)--)-----

Du kan gratulera M från mig för graviditeten!
Det som är viktigt att tänka på när man är gravid och har PCOS är att
man ska informera mödravården om tillståndet så att sockret blir
kontrollerat vid några tillfälle- man har ju högre risk för
graviditetsdiabetes även om man är normalviktig, som M är.

Dessutom vore det bra om sköldkörtelhormonerna blir också
kontrollerade vid tillfälle om inte detta är gjort innan graviditet-
eftersom underfunktion av sköldkörtel är vanligare bland kvinnor med
PCOS jämfört med övriga befolkningen och detta är speciellt viktigt
just i början av graviditeten. Sedan gäller också att inte gå för
mycket upp i vikt under graviditet och fortsätta äta hälsosamt, precis
som M gör.


Norrlands Universitetssjukhuset i Umeå är sedan några månader ett till
studiecentrum- i fall M vill vända sig till dem. Studiens
barnmorska nås via sigrid.nyberg@vll.se

Vänliga hälsningar
Anastasia

Anastasia Trouva
Specialist in endocrinology/diabetology and internal medicine
PhD student, Department of Molecular Medicine and Surgery, Karolinska
Institute

Ny diagnostiserad (2016 juli)

Hej! Såg din sida på nätet har precis fått diagnosen pcos. Jag är inte kraftigt överviktig men har några kilon extra. 

1. Är de så att alla får hår i ansiktet för man fått extra på hår och mage? Jag känner att sen jag sluta med p-piller och börja med provera har de blivit värre på baksida lår och lite på magen.

1. Kombinations piller är vanlig behandling för att sänka halten manligt hormon hos kvinnor med PCOS.  När kvinnan slutat med P piller tar det några månader så kan syntom vara synliga.

Jag fick såna smärtor första mensen efter provera i 12 dagar visste knappt var jag skulle ta vägen.

2.Vi försöker få barn kan man få de utan ivf? 

2
JA. Finns läkemedel tex Letrizol, klomfen/ Pergotime, metformin. och sprutor att pröva före ivf.

Bra att veta att partner har normal spermieproduktion.

Tänk på att inte äta förmycket kolhydrater, pasta, socker, mjöl, 
mjölk höjer IGF-faktor inte bra med PCOS

Inte röka

Motionera lagom.

Måttligt med alkohol.

Kosttillskott tex my inositol, D vitamin.

3.Finns de tabletter få för hårväxt. Bara för man får ett symptom får man alla då. 

3JA hormontabletter  eller p piller. De kan du inte ta när du vill bli gravid samt kräm Vaniqa som påverkar hår, endast för ansiktet.

Med vänlig hälsning, en orolig stjäl. Har varit sjukskriven innan för depression och nu mår jag inte bra med

4 provera heller vet du hur läkarna brukar ställa sig till de

4Berätta för läkaren hur du mår när du tar proverna, gulkroppshormon kan 
påverka humöret.  Hör om annat alternativ finns.

Skriv igen om du vill!

Lycka till! Hoppas drömmen går i uppfyllelse.

Mvh

Liselotte 

2016 tumör, hirsutism p piller

Hej! Jag är villrådig och vet inte vad jag ska göra. Jag slutade med mina p-piller i augusti förra året eftersom min läkare ville att jag skulle prova på spiral istället. Efter två försök att sätta in spiral som kroppen stötte bort valde jag att ta en paus från preventivmedel.

 Jag fick mini-pe som jag gick på i tre månader dock. Under de senaste månaderna har jag nu fått ökad behåring på armarna, låren, raggarsträng, mustasch och på fotryggen. Jag har bokat tid hos en gynekologimottagning i lund för utredning men fick ingen tid förrän i maj så nu går jag och är så ledsen och rädd. 

Vad kommer hända, kan det vara övergående eller är det kanske något farligt som tumör på binjurarna. frågorna går runt i huvudet på mig och jag känner mig stympad på min kvinnlighet. Jag är väldigt ljus i huden och har fått riktigt svarta strån 😢

 

kan jag minska hårigheten med yasmin eller det bara bromsar nya hår? Kommer jag kunna bli mamma utan behandlingar... usch jag är helt virrig

@----)------

Hej!

Med PCOS är många infertila men inte sterila. Lyckas en kvinna inte bli gravid naturligt finns olika alternativ att pröva för att nå graviditet. Många med PCOS har så lindriga syntom att de aktiviteter aldrig får diagnos och blir spontant gravida trots oregelbunden ägglossning.

Gravid kan det vara lättare att bli med stigande ålder hos PCOS kvinnor till skillnad för den friska kvinnogruppen.

Det mest troliga är att din kropp börjat påverkas mer manligt hormon igen i och med att du slutat med P piller.

Varför slutade du med p- piller?

P piller av kombinationstyp tex Diane, Desolette Yasmin. Med flera som jag inte kan namn på är vanlig vi behandling a pcos och då minskar hirsutism, generande hårväxt.
Går även att behandla med Spironolakton som är en blodtryckssänkande medicin eller Androcur som män får för att hämma manligt hormon vid vissa sjukdomar.

Troligen har du inte binjuretumör. Boka en tid hos gynekolog som kan gynekologisk endokriniolog och PCOS bra.

 Mvh Liselotte 

 

 

 

Inte PCOS?

Hej!

Jag fick min första mens vid 14 års ålder, har alltid vägt lite för mycket kan tilläggas, den var regelbunden och menscykeln låg på 5 veckor, jag hade alltså fyra veckors uppehåll mellan blödningarna. När jag var 19 började jag på antidepp (Sertralin), dessutom blev jag oönskat gravid, gjorde en abort och sattes på p-piller (Yaz) som jag åt till sommaren 2013. Sertralin åt jag till november/december 2014 och under de fyra åren jag gick på den gick jag upp ca 40 kg. 

Min senaste menstruation var i slutet av maj 2014, sedan dess har det inte hänt någonting alls. Jag vägde lika mycket som jag gör nu på ett ungefär när jag hade den senaste mensen, har börjat träna och äter bättre än jag gjort tidigare. Det enda som sker är spotting någon gång ibland.


Jag har undersökts för PCOS två gånger på olika sjukhus. På det första såg de på ultraljudsbilder att mina äggstockar var som vindruvsklasar, men de sa att jag inte hade PCOS då blodproverna inte visade på det. På det andra sjukhuset sa gynekologen bara att jag borde gå med i Viktväktarna och ännu en gång visade blodproverna negativt. 


Jag vet inte längre vad jag ska göra, det känns som att jag inte blir tagen på allvar, och jag vet inte vad som är fel på mig. Det känns bara hopplöst liksom.
Kan tillägga att jag körde på LCHF-kost en period på 5 månader samtidigt som jag gick på p-piller och gick då ned 18 kg, men har sedan dess lagt på mig allt plus lite till igen. Jag kan mycket väl vara för stor för att menstruera, men jag tycker att det är konstigt att jag hade mens tidigare vid nästan samma vikt, och att inget har "kommit igång" med träning o.s.v. Jag är nästan alltid trött, känner mig sällan utvilad eller energisk, men är frisk enligt läkare... 


En nära vän till mig har PCOS och tycker att allt jag berättat och går igenom stämmer in, och att läkarna gör fel som baserar diagnos på proverna när bilderna visar symtom. Det finns inget annat sjukhus i staden jag bor i att vända sig till, så min fråga är väl mest... Vad tror du? Och borde jag söka hjälp igen eller bara acceptera att det beror på övervikt?
Tack på förhand!

 @----)-----

17. Nov, 2018

Inte färdig bearbetad, Prolaktin (2018)

högt prolaktin

2. Jan, 2019

Tillfriskna pga,Ålder (2019)

PCOS,efter klimakteriet

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com

Copyright ©www.pco-pcos.se

Kommentarer

13.09.2018 19:24

Linda Tano

Hej! Jag är 28 år gammal och fick min PCOS när jag var 19 år. Jag har inte haft mens på över 1 år fast jag har spiral. Jag kan inte äta p-piller och har nu spiral men ingenting fungerar. Jag har så stora problem och lider så av min PCOS. Jag kan inte ens

10.04.2016 20:14

Liselotte

Hej Hanna! Tack! Inte någon fond av vad jag känner till. Mvh Liselotte

10.04.2016 14:01

Hanna

Trevlig hemsida :)
Undrar om det är någon som vet ifall det finns en "pcos-fond" liknande rosa bandet här i Sverige?