Det skulle kunna betyda ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden för dessa individer.

Överviktiga kvinnor som lider av PCOS har en sämre fibrinolytisk funktion än andra överviktiga. Det skulle kunna betyda ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden för dessa individer.

Många kvinnor som har PCOS är  överviktiga.Studier har visat ökad förekomst av insulinresistens, typ 2 diabetes och försämrade blodfetter hos kvinnor med PCOS. 

Åsa Lindholm visar i sin avhandling att förekomsten av PCOS i norra Sverige (Norrbotten och Västerbotten) bland kvinnor i barnafödande ålder är 4,8 procent vilket är helt jämförbart med andra länder i västvärlden. Kvinnor med diagnosen PCOS hade högre blodtryck, högre BMI och rapporterade oftare om blodtrycksförhöjning under graviditet samt drabbades oftare av graviditetsdiabetes. 

Avhandlingen visar också att överviktiga kvinnor med PCOS har en sämre fibrinolytisk kapacitet, förmåga att lösa upp de små blodproppar som kroppen bildar, jämfört med andra kvinnor i samma ålder och med samma vikt. Däremot kunde man inte se någon förändring av fibrinolytisk kapacitet hos normalviktiga kvinnor med PCOS. Nedsatt funktion i det fibrinolytiska systemet är en riskfaktor för framtida hjärt-kärlsjukdom.

Eftersom PCOS är så vanligt känns det angeläget, både för patienterna och ur en samhällsekonomisk aspekt, att hitta dessa kvinnor så tidigt som möjligt, säger Åsa Lindholm.

Fettväven är kroppens största hormonproducerande organ och man finner också en ökad inflammatorisk aktivitet i fettväven hos överviktiga personer. Bukfetma är en välkänd riskfaktor för typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom. I avhandlingen har Åsa Lindholm jämfört inflammatorisk aktivitet i fettväven mellan överviktiga och smala PCOS-drabbade kvinnor och överviktiga kontrollpersoner. Mellan de två överviktiga grupperna sågs ingen skillnad och den smala PCOS gruppen hade lägre grad av inflammatorisk aktivitet jämfört med båda de överviktiga grupperna.

Viktnedgång är förstahandsbehandling av överviktiga kvinnor med PCOS. Den kliniska erfarenheten är dock att många som lider av PCOS har mycket svårt att gå ner i vikt.

 Omkring var tionde kvinna har förhöjda nivåer av manligt könshormon vilket orsakar generande hårväxt, utebliven menstruation och svårigheter att få barn. Däremot löper dessa kvinnor inte ökad risk att drabbas av hjärtproblem, visar forskning vid Sahlgrenska akademin

 
Polycystiskt ovarie syndrom, PCOS, drabbar mellan fem och tio procent av den kvinnliga befolkningen och karakteriseras av förhöjda nivåer av manliga könshormoner, hårväxt, oregelbundna eller uteblivna menstruationer och svårigheter att få barn. Eftersom det också finns ett samband med bukfetma, blodtryck och förhöjda blodfetter har kvinnor med PCOS antagits löpa större risk att drabbas av hjärtsjukdom – men så är inte fallet.

Det visar den första långtidsuppföljningen av kvinnor med PCOS efter klimakteriet, som genomförts vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

–Kvinnor med PCOS drabbas av hjärtinfarkter, stroke, cancer, frakturer och dödlighet i ungefär samma utsträckning som andra kvinnor. Råden för att undvika hjärtsjukdom är därför samma som för övriga befolkningen: kvinnor med PCOS bör hålla sin vikt relativt normal och motionera, säger Johanna Schmidt, doktorand vid Sahlgrenska akademin som baserar sin avhandling på resultaten.

Johanna Schmidts forskning visar att kvinnor med PCOS går in i klimakteriet ungefär fem år senare än genomsnittskvinnan, och att de förhöjda nivåerna av manliga könshormonerna kvarstår livet ut.

–Det innebär att de här kvinnorna ofta har mindre besvär av klimakteriesymtom än andra kvinnor, men också att den ökade behåringen av manlig typ kvarstår, säger Johanna Schmidt.UP

 • Carl-Magnus Brodén, gastroenterolog vid Aleris Obesitas Skåne, som nyligen gästade radioprogrammet Kropp & Själ i P1 för att prata om fetma och varför det är så svårt för överviktiga att gå ned i vikt av egen kraft.  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/942137?programid=1272

Allopregnanolone ett hormon.

Allopregnanolone är ett hormon som normalt ska finnas hos gravida,kvinnor och stimulerar aptiten. Allopregnanolone finns i för hög nivå hos många medPCOS utan att de är gravida bidrar till stört ätbeteende. En gynekolog vid Umeå universitet stud erar detta med sitt team Torbjörn Bäckström heter forskaren.som förklarar klarar att Allopregnanolone är ett starkt hormon som påverkar  ätande  impulskontrollen negativt. Intressant tycker jag

Hoppas gynekologer lär sig mer om detta och läkare som behandlar överviktiga  med en nedsättande ton. Vi äter inte bara fel, impulskontroll är fysiskt i obalans..

 Skickat email idag, ni får veta om jag får svar. Skiver jag inget så ja då har han inte svarat.

Hej Torbjörn! (Bäckström)

Du behöver inte svara på det du uppfattar personligt, lätt att sväva iväg.
Förstår att det kan ta tid innan du svarar om du ens gör det.

Orkar och vill du förklara kort om Allopregnanolone. Jag delar gärna med mig på min hemsida och i forum. Intressant tråd för en person som jag som slagit mot övervikt sedan barnsben.

Hur mycket som är genetiskt arv och hur mycket som är PCOS gen vet jag inte. Både blivit psykiskt stressad av viktkampen och påverkad självkänsla Jag är nog inte ensammen om att greppa efter varje halmstrå som förklara viktproblem vid PCOS.

Allopregnanolone som du talade finns koppling till insulinresistens eller en egen orsak till viktökning.

Alla kvinnor verkar drabbas av hormonet efter ägglossning, progesteron,
och få pms bla. Hur kan då kvinnor som inte ägglossat ha hög halt?

Kan kosten på något vis påverka och sänka Allopregnanolone naturligt
Sänker kombinations p piller Allopregnanolone?

Några andra hormoner som ofta är obalans ihop med Allopregnanolone?

Jag kommer säker att ha fler frågor om det är ok att jag skriver.

Mvh

Liselotte

Torbjörn svarade:

Nej det är inte kopplat till insulinresistens utan till androstansdiols och allopregnanolons effekt på GABA-A receptorn dvs det är en egen effekt på vikten.
Allo bildas även i hjärnan och lökalt i vissa hjärndelar kan koncentrationen bli hög och produktionen styrs inte av ovariet. en liten mängd kommer ut i plasma som märks som en lätt förhöjningen mot folikelfasvärden.

 Neurosteroiders och GABA-A receptorers roll i patogenes av PCOS.

Hanna ger aldrig upp!

Hannas övervikt kom i tonåren, och det var först några år senare som det konstaterades att hon hade en hormonell rubbning (PCOS) som gjorde det svårt att gå ner i vikt. Hon har provat många olika metoder men inget fungerade. Hanna och hennes man var ofrivilligt barnlösa och för att få hjälp får man högst ha BMI 30.

– Jag konstaterades med diabetes typ 2 och läkaren föreslog gastric bypass men eftersom jag har upplevt negativa konsekvenser  av operationen på nära håll så visste jag att jag inte ville göra det.

Läs mer se länk.

https://www.viktvaktarna.se/se/medlemmar/hanna-ger-aldrig-upp

(2016) 

 • Gick ner i vikt – blev äntligen gravid

  Namn: Marie Einebrant
  Ålder: 33 år
  Yrke: Förskolelärare
  Bor: Solna
  Familj: Sambo och dottern Lilly, nio månader
  Längd: 178 cm
  Vägde som mest: 160 kg
  Vägde när hon blev gravid: 94 kg


  @---)----
  Marie vägde 160 kilo när hon började sin kamp för att gå ner i vikt. Hon hade hunnit ner till 105 kilo när hon opererade livmodern och läkarna upptäckte en hormonrubbning och små vätskefyllda blåsor på äggstockarna. Hon blev diagnostiserad med PCOS, ett syndrom som ofta förvärras rejält av övervikt.

  @----)----
  Marie vägde 94 kilo när hon blev gravid med sin dotter Lilly. Då hade hon gått ner 66 kilo och kroppen var äntligen i balans efter flera års övervikt.
  – Nu vill jag orka vara en aktiv mamma och en bra förebild till min dotter, säger hon.


  Läs mer:

  http://viktklubb.aftonbladet.se/kampanj/artikel/22012756/hem?refpartner=aftonbladet_viktklubb_2.2012756_mobil_case_MarieE

När jag åt 480 kalorier om dagen var det väldigt jobbigt

 Hej Liselotte

Fick min PCO-diagnos för ca 10 år sedan och kämpar, som så många andra med PCOS, med vikten. Som tur är tycker jag mycket om att träna så jag har ingen stor övervikt, men jag tycker också om att äta så det är ett med VLCD och många känner sig piggare pga att man går in i ketonfas. När jag åt 480 kalorier om dagen var det väldigt jobbigt, jag var ständigt hungrig, kände mig väldigt trött och fick lite domningar i armar och ben. Alla dessa symton tyder ju på att jag få i mig för lite näring. VLCD sopporna ska göra att man får i sig daglig behov av vitaminer och mineraler, men mindre kalorier. Jag funderar på om eftersom insulinet hos kvinnor med PCOS inte jobbar som det ska, lite av insulinet fungerar inte ihop med cellerna, alltså kommer insulinet alltid att frakta lite av det jag äter direkt till lagring i lever och fett som gör att mina celler inte får i sig allt från sopporna. Är i så fall VLCD kost farligt för en kvinna med PCOS? Jag har inte hittat några studier eller information om det här. Vet du något mer? 

Jag kan tänka mig att det är många kvinnor med PCOS som testar VLCD och om det är en hälsofara känns det som en viktigt sak att utreda.

Är väldigt tacksam för svar, men förstår verkligen om du inte har tid.Sen var jag och köpte D-vitamin idag och tänkte testa det också. Hur går det för dig, känner du någon skillnad?


Hej Anna-Mia ! 

VLCD ( Very Low Calori Diet = ex Modifast, Nutrilett, Cambridge) kan säkert vara bra när det fungerar. Mår du dåliga av det så finns det säkert andra sätt att gå ned i vikt. Jag stod inte ute med VLCD i mer än 3 dygn, man måste vara envis. Bra är att man går ned i vikt fort om kroppen reagerar på rätt sätt. Samtidigt är det viktigare långsiktigt att göra livsstilsförändring med hållbara vanor som man kan leva med i längden. Det är inte bra med jo-jo bantning för någon individ då det minskar förbränningen och kan göra det svårare att gå ned i vikt.

Jag är absolut inte den bäst som exempel vad det gäller kost men inte sämst heller. Jag äter allt men inte alltid och håller koll på mängderna av det jag äter. Just nu är jag för dålig på att äta frukt och grönt borde jag arbeta på.

Motion är viktigt vid PCO/S insulinresistensen minskar och cellerna blir mer känsliga för insulin.
Tänk på att kvinnor med PCO/S har högre muskelmassa och större bentäthet och kan ha ett högre BMI utan att det behöver vara skadligt. testosteron och insulin bygger upp musklerna. (kommer att återkomma till det i bloggen, håller på att förbereda ett nytt föredrag i tanken ).
Vad det gäller D-vitamin har jag inte hållit på så länge, en månad kanske, har svårt att säga något om skillnad efter så kort tid. Man kan, om man har tur att ha rätt läkare, få ta ett D3 vitamin prov på sin vårdcentral för att se om man har brist. jag har inte tagit blodprovet.

kvinnor med PCOS har särskillda hinder för viktminskning

Lisa Moran , en dietist och ledande livsstilsforskare i PCOS , berättar hur kvinnor med PCOS har särskillda hinder för viktminskning. 

Kvinnor med PCOS upplever mer hunger än kvinnor utan syndromet och har annorlunda nivåer av
aptit reglerar hormoner såsom ghrelin och leptin , som påverkar mättnadskänslan .

Moran betonar vikten av att försöka på att uppnå måttlig viktminskning i PCOS och vidare med en betoning på att förebygga viktökning och behålla viktminskningen på lång sikt.

Moran presenterade evidensbaserade riktlinjer på livsstilsförändringar, vidare rekommendera hos kost och motion som viktigaste behandling för alla kvinnor med PCOS . 

Hon rekommenderar intensiv livsstilsförändring enbart för överviktiga kvinnor som har ett BMI större än 30 , i 3 månader för att avgöra om ägglossning induceras .

Även om det finns ingen diet som är överlägsen en annan diet för PCOS, betonade Mora. 
Vikten av sunda matval såsom fiberrika spannmål, frukt och grönsaker , oavsett diet komposition för viktminskning eller underhåll i samband med beteendeförändrande tekniker.

 

Många PCOS- are får jobba hårdare för att gå ned i vikt

Varje individ har ansvar för sin egen hälsa och sitt eget välmående .

Det vet  de flesta av er som läser här , alla tänker sig dock inte för.

Många gånger har jag fått kommentaren :

När är det dags? Ja personen  syftar på min mage, som ser gravid ut, utan att jag är gravid

Hur många har svårt att förstå att det är jobbigt att få anmärkning på useendet. det biter i själen.

Många smala säger fördomsfullt och av okunskap: Ni tjocka kan skylla er själva ni är lata och äter fel så ni blir feta, ni tränar inte.

Kan inte hålla med dessa okunnniga människor.  

Varje dag tänker jag på maten. Motionen går det så där med. Har aldrig varit en tävlingsmännsika eller fått kickar av att träna och känt att jag är duktig.

Människor i min omgivning undrar varför jag avstår två fukostar, en hemma och den som är gratis på arbetet. 

Du som irriterar dig på de som har övervikt sluta med det, du vet inte om det finns sjukdom bakom och vi blir inte smalare för att du irriterar dig på oss. Du lägger din energi på något i onödan, en energi som du kan använda till något annat och mer viktigt.


 

PCOS med övervikt
Problem att gå ned i vikt som kvinnor sedan urminnes tiden haft. 
Många dieter fungerar inte för PCOS viktökning. Svårigheten i att gå ned vikt beror på fysiologiska faktorer som bidrar till viktökning och i sin tur gör viktminskning verkar omöjligt.

Viktökning hos kvinnor med PCOS orsakas oftast av insulinresistens. Då behövs kost och motion som passar vid PCOS.

Regelbunden motion för PCOS drabbade är viktigt och kan hjälpa till med förbättra att blodsockernivåer och således nivån av insulin i kroppen.

Styrketräning: Experter rekommenderar att du gör övningar styrketräning 2 eller 3 gånger i veckan i 30-40 minuter.

Arobics: 
Den generella rekommendationen är att göra aerobics övningar i en timme minst fem gånger i veckan. 

Promenader, simning, jogging och löpning hjälper dig att gå ner i viktberoende på hur ofta du utför dem. 

Kost: magert kött och fisk, proteinrikt. Undvik socker (kolhydrater) läs innehållsdeklarationer på livsmedel.

källahttp://www.pcostreatment.net/pcos-weight-gain-why-is-it-so-hard-to-lose-weight/

 


 

 http://www.expressen.se/halsoliv/linda-27-gick-ner-tva-storlekar/

När du går ned i vikt och har PCOS vad blir bättre

 När du går ned i vikt och har PCOS vad blir bättre

 Vad blir bättre när  du går ned i vikt och har PCOS:

 Läkare insåg tidigt att viktkontroll förbättrar många syntom från PCOS .

Cykler blir mer regelbundna , manliga hormonnivåer (androgennivåer) minskar , blodfett -och insulinresistens förbättras , och spontan graviditet kan följa .
Läkare lade också märke till att överviktiga PCOS kvinnor inte behöver nå normal BMI , en viktminskning på 5-10 procent har kliniska fördelar . Dvs Ca 5-10 % av egna kroppsvikten.

Detta beror på att visceralt fett /Man insåg tidigt att viktkontroll förbättrar många aspekter av PCOS . De cyklerna blir mer regelbunden , androgennivåer reduceras , lipid -och glukosmetabolismen förbättras , och spontan graviditet kan följa . Man insåg också att överviktiga patienter inte behöver nå normal BMI , en viktminskning på ännu ett par procent har kliniska fördelar . 5-10 % av den egna kroppsvikten. 

Detta beror på att visceralt (bukfett) fett är metaboliskt mer aktiv. förlust av visceralt fett förbättrar metabolismen.

På grundval av dessa iakttagelser , är viktkontroll genom bantning och motion rekommenderas nu till alla överviktiga kvinnor med PCOS . • En lyckad berättelse

  Jag har pcos har gått ner ca 35 kg sen 2006 de jag har börjat med nu de är largiplex kvinna och en medecin från apoteket som har med fertilitet att göra dricker även en spirulia drink varje morgon sen jag började med de har min ansiktsbehåring minskat nu behöver jag bara raka mig en gång i veckan i stället för 2 eller 3 ggr vad tror ni kan kroppen hoppa i gång mer för när jag provera sist blödde jag längre än jag gjort på länge . vad tror ni om de?

  @--)---
  Min kommentar
  Grattis!

  Du har kämpat och lyckats hålla goda vanor som din kropp behövt för att må bättre.

  Viktminskningen har hjälpt din kropp mycket. När en kvinna med PCOS går ned i vikt som haft fetma ellr övervikt då ökar SHBG ( hormon) och då minskar halten fritt testosteron i kroppen, som gör att manlig hårväxt minskar.

  Även insulinresistens minskar och mindre insulin bildas.

  Äggstockar mår då bättre och kan i bästa fall räcka till ägglossning.

  Har du gått på speciell diet kombinerat med träning?
  svar

  Tack för dom orden nä vi skaffade hund 2006 äter precis som jag alltid gjort men rör mig väldigt mycket så de är väl de jag gjort så nu började jag med dessa medel den 16 dec 2013 så jag hoppas de kan hjälpa till lite

 • Viktstrid

  Hej jag är en kvinna i snart 37 års åldern. Jag har Pco och är kraftigt överviktig. Har en dotter på 4 år som har en kronisk sjukdom. Jag lider av min övervikt samt all hårväxt som man får på kroppen. Jag vet inte vart jag ska vända mig för att få en personlig kontakt och få hjälp angående detta. Jag vill gå ner i vikt då det krävs massor av mig som förälder och självklart för att jag själv ska orka med det dagliga. Vore otroligt tacksam för svar och hjälp tack på förhand

 • Proteindryck

  proteindryck 30 minuter före måltid kan ev minska insulinfrisättning och öka mättnadskänslan.

Vad är det som har hänt när vågen visar samma gamla siffra hela tiden

Vad är det som har hänt när vågen visar samma gamla siffra hela tiden, när du kämpar för att gå ned i vikt och ändå inte gör det? Här listar en kost- och friskvårdsexpert åtta livsstils-faktorer som kan vara anledningar till varför du inte når ditt viktmål 

1. Du äter för få kalorier
Vissa som räknar kalorier tar för givet att få kalorier ska få dem att gå ned i vikt snabbare. Tyvärr finns det risk att kroppen går i i svältläge när den får för lite energi. Då kommer kroppen i princip att kämpa emot och göra allt den kan för att lagra de få kalorier som du får i dig.

2.Du äter för mycket frukt
Många använder frukt som ett sött, nyttigare snacks, men sockret i frukten bryts ned till glukos i tunntarmen. Förekomsten av glukos i blodet leder till att bukspottkörteln frisätter insulin, och insulin lagrar överskott av glukos som fett. Om du försöker gå ner i vikt bör fruktintaget begränsas till de frukter som består av en kombination av lågt kolhydratinnehåll och höga halter av antioxidanter, exempelvis bär och urkärnade frukter.

3. Du tränar för mycket kondition
Du är inte garanterad en viktnedgång bara för att du springer på löpbandet varje dag. Faktum är att långa konditionspass ibland kan arbeta emot dig. Det beror på att din kropp ser träning som stress och vid stress frigörs ett hormon som kallas för kortisol. Detta gör att energiförråden förbrukas. Kortsiktigt är detta hälsosamt och natuligt, men en förlängd period med en ökning av kortisol kan i vissa fall leda till insulinresistens, minskad muskelmassa och viktuppgång. Studier visar att intervallträning ökar fettförbränningen och är en mer effektiv strategi. Variation är oftast nyckeln, variera mellan styrketräning och kondition för att få bra resultat. Styrketräning med tunga vikter – minst 80 procent av din maximala styrka – hjälper dig att bygga muskler. Med ökad muskelmassa ökar din energiförbrukning i vila (BMR). Efter ett tungt styrkepass har du dessutom en ökad förbränning upp till 72 timmar efter avslutat pass.

4. Du äter för lite fett
När det gäller kost måste vi skilja mellan sunt och ohälsosamt fett. Ohälsosamma fetter är transfetter, omega 6-fetter, och processade fetter som används i tillverkning av bearbetade livsmedel. Hälsosamma fetter, å andra sidan (fetter från fisk, nötter, kokos, ägg, avokado, oliver och dylikt), är nödvändigt för oss. Tvärtemot vad man kan tro så leder hälsosamma fetter inte till att du går upp i vikt. Konsumtionen av hälsosamma fetter ger oss energi, håller oss mätta längre och uppmanar kroppen att bränna lagrat fett som bränsle.

5. Du stressar för mycket
All slags stress (fysisk, känslomässig, kemisk) leder till att kroppen går in i ett tillstånd där den vill skydda sig själv, genom kamp eller flykt. Detta resulterar i förändrade hormonnivåer eftersom kroppen stänger ned de processer som inte är direktlänkade till överlevnad. En del av detta innebär, såsom angivits ovan, frisättningen av kortisol. Återigen, detta är fullt naturligt, såvida inte stressen är kronisk, för då leder det till ökad fettlagring runt magen.

6. Du äter för mycket kolhydrater
En kosthållning bestående av en stor mängd förädlade kolhydrater är inte ovanligt och det kan orsaka förödelse på blodsocker-och insulinnivåer. Med tiden blir fettcellerna insulinresistenta, vilket gör det nästan omöjligt för kroppen att bränna fett oavsett hur mycket du tränar eller hur få kalorier du förbrukar.

7. Du sover för lite
Sömnbrist ska inte underskattas. Våra sömnmönster har nämligen stor inverkan på våra hormonnivåer. Denna studie visar att dåliga sov-vanor kan bidra till en viktuppgång och denna forskning visar att den största ökningen av fettförbrännande hormoner inträffar under djup sömn. Man har i andra studier kunnat konstatera att man gör mer ohälsosamma kostval när man känner sig slö och trött, samt att risken att man hoppar över träningen ökar på grund av energibrist.

8. Du äter för mycket diet-livsmedel
Det mesta inom diet-mat, liksom all processad mat, innehåller någon form av natriumglutamat. Denna kemikalie har använts i fetmaforskning i försök på råttor. Det orsakar en stegring i insulinnivåer, hos både djur och människor, vilket får kroppen att lagra fett. Andra kemikalier i diet-livsmedel kan också sabotera din viktminskning, exempelvis konstgjorda sockerarter och transfetter. 

Källa:kurera

 • Viktoperation hjälper det mot PCOS?

  Hej! Jo det är så här att jag har hört att man kan bli av med PCO/PCOS om man gör en magoperation.
  Har hört olika saker nu ang detta. Ena gången hör man bara att det underlättar om man går ner i vikt men det försvinner inte. Medans man sen hör att jo men det försvinner av en magoperation. Jag blir verkligen förvirrad. Kan det verkligen stämma?

 • Hej Pilla!
  jag kan inte säga att PCOS försvinner. Om du går ned i vikt med OP eller genom att banta kan ge samma resultat, men op ses mer varaktig. Ca 50% av alla som opererats behåller viktminskningen i 10 år eller längre. PCOS troligen blir bättre. Oavsett om en tjock person har PCOS eller inte minskar riskerna för komplikationer som förtidig död om man går ned i vikt. Samt övervikt som faktor för att försvåra en graviditet minskar eller försvinner.
  Extra viktigt är att tänka på att kroppen inte tillgodogör sig näring i mat lika bra efter OP så vill du bli gravid sedan behöver du se till att få i dig kosttillskott för fostrets skull.
  PCOS är genetisk så den i sig själv försvinner inte med operation eller viktminskning. Det är fler olika genetiska kombinationer som kan ge PCOS vilken variant man har kan man inte få veta än. Det finns smala och underviktiga som har PCOS och de kan inte banta eller opereras för att bli bättre/gravida.

 • Viktopererad 1

  Jag är också gbp opad. Op 2010. Mina pco-s symtom är exakt som innan op, humör, behåring you name it. . Har dock hållit vikten (-52 kg) men har, som de flesta långtidare fått en massa värk och näringsbrister och järnbrist. Och om du har problem med psyket, ska du ta i bekanting att en gbp op tär mycket på psyket.

 • Viktopererad 2

  Jag är opad med... hormonerna blev inte helt bättre. .. vissa saker som tex få mensen tillbaka blev bra, fått barn som jag aldrig skulle kunna få pga min pcos. .så det också bra.... men allt annat är kvar tyvärr.Och har gått upp 20 kilo igen... det är pga jag är stress och tröst ätare. .. och i sista 1,5 år har hänt mycket som gjorde att jag vände mig till maten..igen..från 142 gick jag ner till 73 och nu är 94 igen... opad 2009...

 • Viktopererad 3

  PCOS blir INTE bättre efter op. Det är bara kvalificerat skitsnack. Vi är många opade här och vi är fortfarande "allergiska" mot socker och blir feta av det, vi har fortfarande full behåring och nu har vi dessutom PMS som vi inte har haft innan.

Maria har gjort viktoperation och har PCOS

 Maria  som hade tankar om gastic-by -pass. Operationen vart gjord för en tid sedan( 4 november 2009) på Ersta sjukhus i Stockholm. Maria hade fött 3 barn före op, hade högt BMI första gavidteten.  Hade före första gravitet gått ned 35 kilo på egen hand. Behövde då medicinsk hjälp för att bli gravid. 

Maria skrev i ett email till mig den 13 december: 

Jag har nu gått ner 16 kg och tränar 5 dagar i veckan. Jag äter 7 ggr per dag men ytterst lite vid varje tillfälle, men känner mig nöjd efter måltiden.

De första veckorna var jätte jobbiga när man endast fick äta flytande...då ångrade jag att jag gjort operationen, så därför började jag äta vanlig mat redan efter 3 veckor och det funkade jättebra.

Jag går upp 4:30 varje morgon och motionscyklar i 30 min samt sit ups och armhävningar.

I bland tränar jag dessutom på eftermiddagen på jobbet eftersom vi har gym på jobbet.

Jag känner att orken kommit tillbaka och jag är alltid pigg och mår super bra.

Det jag tycker är jobbigast nu är att jag vill att det ska gå fortare med vikt nedgången, men det är bara att ha tålamod 

 • Viktnedgång utan operation.

  Jag har pco-s, min läkare sa (för längesen) att de spelar ingen roll vilken diet man väljer huvudsaken är att man gör av med mer kcal än man stoppar in. efter barn nr 3 sa de att min pco-s blivit bättre å jag hade tydligen bara pärlbandet kvar på ena äggstocken. Jag har med hjälp av vv gått ner 22 kg på 6 månader, med deras "mättande dag program", å är för första ggr i vuxen ålder är jag "normalviktig" enl BMI... Gjort massor med försök med ALLT för att gå ner i vikt tidigare.
  Källa: internet

 • Ok att visa upp en tjock kropp?

  Tidningen sydsvenskan
  Ett vardagsrum i Malmö. De tre fettaktivisterna Karin Lennebo, Zahra Olsson och Annika Salvador träffas för första gången, även om de har haft koll på varandras Instagramkonton ett bra tag nu.Får en fet kvinna äta pommes, ha bikini och ta bilder på sig själv i underkläder utan att skämmas?
  Ja, säger fettaktivisterna.
  Just nu gör de revolution på internet

  Källa sydsvenskan, se länk.

  http://www.sydsvenskan.se/ingen-sektion/fett-stolt/

Vikt operation vid PCOS

 Utvärdering av PCOS kvinnor som gjort viktopetration. Sture från Umeå universitet

Utvärdering av effekterna vid Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) kirurgi på metabola syndromet relaterade värden hos överviktiga kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Tretton viktiga kvinnor med PCOS (Rotterdam kriterier) som mötte International Diabetes Federation kriterierna för metabola syndromet och som kvalificerat sig för RYGB rekryterades. Kliniska undersökningar ingår äggstocks ultraljud och mätning av midjan, höft, BMI och blodtryck. Venösa blodprover togs vid besöket före operation för att mäta blodfetter (triglycerid, L

HDL och LDL) faste blodsocker, långtis blodsocker (HbA1c), progesteron, allopregnanolon, totalt testosteron och könshormonbindande globulin (SHBG) nivåer . Sex månader efter operationen, genom gick patienterna samma prov och under för att analysera samma värden

6månader efter operationen, förbättrades värden för metabola syndromet variabler hos alla patienter, förutom i sex patienter med menstruationscykler utan ägglossning som fortfarande uppfyllde kriterierna för metabola syndromet. De metaboliska värdena normaliserade och serum progesteron och Allopregnanolone nivåerna ökade i sju patienter med ägglossningscykler. Testosteron och SHBG normaliseras i alla patienter vid 6 månader efter operationen. Blodfettet HDL och diastoliskt blodtryck ilade inte ändras efter operationen. Korrelationer påträffades bland testosteron, progesteron, allopregnanolon, lipoproteiner, triglycerider, fasteglukos och HbA1c-nivåer, vilket tolkades som progesteron och dess metabolit allopregnanolon kan bidra till metabola störningar.

Källa: se lönk

Roux-en-Y Gastric Bypass Surgery in Patients with Polycystic Ovary Syndrome and Metabolic Syndrom

 

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com

Liselotte Videla