Fick ett email l december 2014.

Hej,
 
Jag fick diagnosen PCOS när jag var 22 år gammal (är 31 nu). Jag hade min första mens när jag var 13, men den blev aldrig regelbunden, utan jag blödde 1-2 ggr/år tills jag var 16 och började äta p-piller, som ju gav regelbundna blödningar. När jag slutade med dem kom mensen aldrig tillbaka, och vid 22 års ålder ville jag veta varför, och fick tid hos en läkare och fick veta att jag hade PCOS. 
Genom alla år är det ingen i vården som tagit mig på allvar, utan förminskat problemet med utebliven mens och snarare sagt att jag skulle vara glad att jag slapp den och att jag inte skulle oroa mig, vilket såklart gjort att jag bara oroat mig mer. 
 
På reproduktionsmedicinskt centrum på SUS i Malmö skrev de ut Yasmin samt Spironolakton till mig, och sa att det var standardbehandling vid PCOS (om man inte önskar bli gravid). Detta har jag tagit sedan dess, med ett kort byte till Yasminelle istället, då jag har extremt svår PMS av Yasmin. Att varje månad ha en vecka när man mår så pass dåligt att man mer eller mindre vill ta livet av sig och sina annars nära och kära, är inte en accepterbar behandlingsform för mig. Jag har mått psykiskt dåligt av och till i många år och börjar alltmer tro att det skulle kunna ha med hormonrubbningen att göra. 
 
För ett halvår sedan bestämde jag mig för att sluta äta Yasmin, vilket har lett till att jag gått upp litegrann i vikt och fått massa finnar, men blivit av med humörsvängningar före mensen, (och jag har ingen mens alls nu). Även om jag slipper någon PMS nu så är jag alltid trött och sällan glad och har istället några extra kilon jag inte kan bli av med. Jag mår verkligen dåligt av det här.
Jag är normalviktig, har varit det den största delen av livet, men har periodvis haft ätstörningar, framförallt bulimi. Jag har lätt att lägga på mig, särskilt runt midjan, och jag verkligen älskar kolhydrater. 
 
Jag har alltid haft mycket behåring, vilket jag led extremt mycket av när jag var yngre. Det har kanske blivit något bättre med p-piller + spironolakton och efter några dyra laserbehandlingar, men är fortfarande något som gör att jag alltid tycker sommarhalvåret är väldigt jobbigt. 
Min högsta önskan är att få barn. Även om min sambo och jag bestämt oss för att vänta ett par år till med det, så är jag ändå redan nu väldigt orolig att det inte blir något. Framförallt är jag väldigt besviken på att vården inte tar patienter med denna diagnos på något allvar alls.(Det är i alla fall mina erfarenheter). 
 
Har fått en tid hos min läkare den 23:e dec, för en genomgång av min diagnos och medicin, eftersom jag vägrar ta p-piller och begärt någon annan lösning. Men jag vet inte vad alternativet skulle vara heller. Har du något förslag, eller vad är dina tankar?
 
 

 
Hej! 

Många med pcos upplever att de inte bli tagna på allvar i sjukvården. Även jag tidigare. Anar fenomenet beror på okunskap hos läkare samt inte dödligtsyndom.

Hoppas läkarbesöket gick bra den här gången.

Helt utebliven mens hade jag med i tonåren till jag var 20 år. Läkare tog prov o jag hade högt proaklaktin i hop med PCOS.  Fick Pravidel  för att sänka Prolaktin och på det mens o ÄL.

P piller av kombination s är standardbehandling vid PCOS . Metformin  skriver långt i från alla gynekolog er ut då läkemdelet inte hjälper alla med  PCOS.
Om läkemedlet hjälper eller inte vet kvinnan först när hon prövat några månader.

Spirnolaktone hjälper för hårväxt är en blodtrycksmedicin som påverkar binjurarna.

Depression kan vara PCOS och annat. Har du fått pröva läkemedel mot depression?

Lägger din text på min sida. Kanske kommer kommentar.

Hör av dig igen om du vill.
 

(email 2014) finns någon annan behandling än p-piller vid PCO

Hej!

Jag undrar om det finns någon annan behandling än p-piller vid PCO? Har tagit p-piller (som snart är slut) men har blodpropp i släkten (min mamma) och får stora utslag eller bölder på bröstet som ej går bort utan det blir som ett ärr efter det. Behöver ej ha p-piller som preventivmedel. Har du något tips, ska även ta kontakt med min läkare angående detta men tänkte höra vad du säger. Tacksam för svar så fort som möjligt

Med vänlig hälsning
Carina

@--)---

Hej Carina!

Tack för frågan.
 Det finns många anledningar till att  en  person får  blodpropp , trombos. Hör med din läkare om du kan få ta ett blodprov för att se om du har ärvt  någon  koagulationsdefekt tex APS resistens.

 Bölderna kan vara HS  Hidradenitis suppurativa något som är vanligare vid stor produktion av  manligt hormon. Hudläkarbedömning kan vara bra,

  Androcur, spirrnolaktone  minskar manligt hormon du kan fråga gyn om dem

 Hör av dig igen om du vill

 Varma hälsningar

Liselotte

PS ibland verkar ni som skriver till kontaktsidan inte få mitt svar, emaila mig i såfall.

 

2014 fd elitidrottande ung kvinna.

 

Hej!
Mitt namn är L och jag är 22 år gammal. Fick bekräftat sommaren 2013 att jag hade PCOS. Har alltid haft oregelbunden mens men var fram tills jag var 19 år gammal elitsimmare så de gynekologer jag mötte sade att det var normalt att mensen uteblev pga den hårda träningen. När jag slutade simma när jag var 19 år gick jag upp i vikt och började få kraftig hårväxt på många ställen på kroppen.


Den gynekolog som satte diagnosen gjorde ultraljud, sade att jag kunde gå ner i vikt och att jag skulle "släppa det där med ideal om hår". Har blivit fruktansvärt dåligt bemött av sjukvården. Har lidit av depression och mått väldigt dåligt. Bekostar nu själv laserborttagning, äter Lchf och tränar åter igen regelbundet och håret har sakta börjat dra sig tillbaka.


Även om det börjar bli bättre för mig hade jag velat gå vidare med min PCOS och göra tester för att se mina hormonnivåer och även göra diabetestest. Vart kan jag vända mig? Bor i Göteborg och var i kontakt med endokrinologiavdelning på Sahlgrenska men de sade att jag måste ha en remiss. Men vägrar gå tillbaks till den vårdmottagning där jag idag är skriven.
Mvh L

@--) ---) ----

 

Hej L!

VIssa delar av mitt svar. Är botplockat här tex namn, mm. Har du inte fått mitt svar skriv till liselottevidela@gmail.com.

Många gynekologer har bristande kunskap i PCOS om de inte är extra intresserade av PCOS.

Mycket bra att du återupptagit träning och tänker på vad du äter.  Utgör basen i PCOS behandling. Tråkigt att du ska behöva betala hårbortagning själv. Beror på lokal landstingspolitik. ( Anmärkning: landstingsval om 14 dagar)

PCOS fördel är att man har lättare att bygga muskler vid träning pga ghögre halt testosteron.  Samma hormon ger generande hårväxt ( HIrsutism).

 P piller av kombinationstyp och andra låkemedel som sänker manliga hormoner i kvinnans kropp är bra mot generande hårväxt. Se flik hormonella syntom.

Fler olika hormonproducerande organ kan vara inblandade vid PCOS. Du  behöver via vårdcentral eller egenremiss få tid hos en hormon intresserad gynekolog,  endokriniolog eller hudläkare som hjälper dig med prover. Läkare på vårdcentral ser ofta PCOS som gynekologiskt, de låkarna bör åtminstone kunna hjälpa till med remiss.

 

 

 

Har jag PCOS?

Hej!

Jag har sedan årsskiftet haft helt plötsligt fått oregelbunden mens och kännt någonting som jag kan likna vid en oro i kroppen. Dessutom tyckter jag mig bli hårigare och få lättare att gå upp i vikt. Jag är trött på detta och känner att jag möts av en lilla du attiyd varje gång jag kliver innanför undersökningsrummets tröskel.Nu vill jag ha hjälp eller veta vad som verkligen finns att göra.  Min äldre syster har har pco och jag sökte hjälp via allmän läkare och senare gyn.
 
Jag har nu tagit endel tester och väntar på svar. Men innan jag får tillbaka mina svar och går på återbesök vill jag ha svar på frågor. För jag upplever inte att jag tas på allvar.
 
Min syster har ingen behandling och allt jag får höra är att det är bara att leva med problemet eller äta p-piller. Det är ett vanligt kvinnoproblem och attityden är att det inte behandlas, jag kunde få p-piller på en gång om jag ville det för det är enda behadlingen.
Då jag i min familj har blodproppar känns det som ett riskabelt alternativ. 
Då jag redan nu äter MYCKET lite kolhyrater känns inte kostomläggning som ett alternativ. Jag tränar otroligt mycket för att hålla viken och känner att det inte är ett okej sätt att leva på lång sikt.
 
Jag har läst att om det är de maliga hormonerna som är höga kan man säkan dessa med insulin behandling? Finns det en möjlighet att behandla med endast insulin för att sänka dessa hormoner? Skulle det kunna hjälpa mig? Vad är det för förhöjningar vi talar om då? Dåde vilka hormoner och aktuell förhöjning?
 
 
Eller rekomenderas detta med p-piller och vad är det som är avgörande faktorer om man ska ha en kombination av p-piller och preparat som ökar insulinkänsligheten?
 
 
Tror det var allt, skulle vara mycket tacksam fär svar

 


 

 

Hej!
Motion och bra kost är basen för  PCOS behandling. Man får fråga vad de kan om PCOS på en mottagning när man ringer dem, kanske byta läkare´.
 
Det finns ingen botande behandling vid PCOS. Behandling utgår från de syntom som kvinnan har. Kombinations p-piller är en vanlig behandling. Om den släkting haft blorpropp i hög ålser eller senare i livet  beror det mer på ålder än anlag, sjukdom att man får propp. Det går att få prov taget för att se om man har lättara att få propp, tala med husläkare om det.
 
Behandling med extra insulin är inget man vill ha det gör att det blir värre. Insulin lagrar fett och bygger upp muskleroch opåverkar en mängd hormonella processer i kroppen inte enbart blodsockeromsättning. Vid PCOS har man för stor produktion av insulin, pga grund av att kroppen inte kan använda det insulin personen bildar och få in socker i cellerna,Komemr inte socker in i cellen signarar kroppen att personen är hungrig trots att det finns tillräckligt med socker i blodet och då bildas ännu mer insulin och man blir mer hungrig, kallas insulinresistens. Den höga halten insulin gör att äggstockarna bildar fel hormoner(steroider), för mycket manliga. prov för att mäta insulinreistens är serum insulin. Bäsat att få göra en insulinbelasting där de sprutar in insulin i blodet, när personen  är inlagd några timmar på sjukhus.

Behandling som ges för att minska insulinreistens är typ två diabetsmedcinen Metformin. Insulin som det blir överskott vid vid insulinreistens gör att äggstockarna bildar fel hormoner.  Långt ifrån alla gynekologer kan Metformin, det finns studier som visar att det inte hjälper alla kvinnor med PCOS och därför skriver de inte ut medicinen. Samtidigt så vet forskarna inte vilka kvinnor med PCOS som Metformin hjälper. Man behöver få ta den i 6 månader för att sedan utvärdera. Metformin har som biverkan apitleda, diarre och illamående. Vissa står inte ut med biverkingarna och slutar behandlingen efter kort tid.   Metformin är ingen kur utan den behöver man ta så länge man är i fertilålder, kanske senare med annars kan kvinnan kanske gå upp i vikt.

Även träning minskar insulinreistens. Diabetesläkare, endokriniologer,  är bäst på insulinresisten. Går att ta reda på om en person är insulinrestistent via blodprov  som heterserum insulin och C-petid.  Ev kan en kunnig gynekolog ta det provet.
  
Det går att kombinera p-piller och Metformin. Risken finns att man går upp i vikt när man slutar med p-piller.Jag gick upp 16 kg, var tvungen att sluta fick migrän och högt blodtryck av p-pillren.   

P-piller höjer halten SHBG som sänker insulinreistens dvs ökar känslighet för insulin så midre insulin bildas.. När SHBG sjunker finns risk att hon går upp i vikt då insulinresistens / insulinkänslighet kan blir försämrad. Så länge kvinnana tar p-piller behöver äggstockarn inte bilda fel homoner, de"sover" sedan när kvinnan slutar med  p-piller vaknar äggstockarna och fel homoner bildas P-piller höjer SHBG som minskar insulinresisten.  SHBG binder testosteron. .
 
De vanligaste hormoner som gynekologer tar prov på vid misstanke om PCOS är testosteron, SHBG, DHEAS samt TSH, T3 och T4, ev FSH och LH , prolaktin, androdistione(ev fel stavning) = A4 ett binjurebarkshormon.  
 
Kanske kan LCHF vara något för dig, den kost Annika Dalqvist förespråkar
 
Du kan pröva olika kostillskott, några  av dem hittar du i min blogg.
 
PCOS är mycket komplext och forskarna har ännu inte hittat alla svar på gåtan , de har en mängd pusselbitar men inte att faciet. Lovar att det hade vart en åkomma som drabbar män så hade intresset för PCOS vart ett annat.

Bra att få vetskap Hejsan! Jag har varit ute på nätet och läst om kvinnor som har PCO, men grejen är att jag är inte ens överviktig, jag är till och med underviktig, eller normalviktig kanske man ska kalla det, för enligt min läkare har jag gener för att vara "smal". Jag har regelbunden mens, fast ibland kan den vara en vecka försenad. Jag är 18 år, är 156 cm och väger 41 kg. Har behåring, främst i ansiktet och på rumpan? Har blandhy, och oliv/gul hy. 

Jag har mått psykist dåligt utav det här, då jag även socialt isolerat mig själv en hel sommar, men sedan jag sökte hjälp, eller hjälp och hjälp... Jag gick till en hudterapeut för håret i ansiktet. Epilering heter det, diatermi, en nål som bränner bort hårsäcken - et hårstrå i taget, MEN det tar för evigt. Har hållt på behandlingen i ett år med 1-2 gånger i månaden. Det har hjälpt lite, MEN det är mycket kvar. Jag vet inte heller om jag har PCO, för jag vågar inte gå till en gynekolog, min värsta rädsla.

 

Alltså, jag vet inte ens vad jag försöker komma fram till med det här mailet, men en konstig fråga: Jag var idag hos tandläkaren, då de lyser en stark lampa i ansiktet på en, det var då jag såg "OJ, jag har verkligen mycket hår kvar att bränna bort". Jag började må bättre då jag inte såg så mycket hårstrån förut, men när den starka lampan lystets, då blev jag bara deprimerad. Det var tätt, mörka strån och jättemycket kvar! Jag har inte ekonomin för att fortsätta behandlingarna heller, då jag spenderat hela mitt studiebidrag, varje månad på detta. Alltså, kan man inte få hormonpreparat för behåringen, och om man kan, faller stråna av? Och måste man till gyn? :(

 

*************

 

Hejsan!
 
 Jag du behöver gå till en gynekolog för att få en diagnos eller uteluta att det är PCOS. En hudläkare kan göra bedömninga avhårväxt men jag vet inte vilken typ arv behandling de kan erbjuda. Du kan berätta att du är jätteorolig och rädd. Börja med en undomsmottagning.  Vissa geografiska skillnade finns i hårväxt och den kan då vara normal tex kvinnor från medelhavsländer
 
Är något fel med din hormoner finns olika behandlingar  vanligast är det med kombinations p-piller. Andra  hormonella behadlingar finns också mot mycket manligt hormon hos kvinnor. Endast landstinget i stockholm ger bidrag till hårborttagning i ansiket vad jag känner till. Då krävs remiss från kurator på hudmottagningen på SÖS eller Karolinska Huddinge sjukhus.
 
Jag anar att man är mycket känsligare för kroppsieal när man är man är ung och att det blir lättare att vara sig själv med stigande ålder. 
jag rakar  hakan  en gång i veckan jag har ingen hormonbehndling, passar ite min kropp. Fick högt blodtryck av p-piller. Inte något som alla p-piller användare får.

Svårt att hitta hjälp och rätt läkare

Hej! 
 
Jag är en tjej på 26 år som sökt flertal gånger på olika ställen pga utebliven mens. Det är nu 3,5 år sedan jag slutade med p-piller.
Känns inte som om jag fått ordentlig hjälp, man har kollat lite hormoner och rekommenderat mer p-piller trots att jag inte vill ha det pga att jag blir mycket nedstämd av det.Enligt läkare ska hormonnivåerna vara normala. Har utöver den uteblivna mensen besvär av dålig hy, ingen extrem acne men finnar och blank hy. Inte extremt mycket hår, alltid varit ganska "krallig" men också alltid tränat, tidigare övervikt men nu BMI 22.

Funderar på om du har tips på var jag kan söka vidare hjälp.Har inga barn, ingen stark önskan om barn precis just nu, men helt klart inom ett par år.
Jag blir orolig för att det sedan ska komma att ta väldigt lång tid när vi väl bestämt oss för att köra.

 

 


 

 

Hej!  
Ganska vanligt med PCOS även hos trände tjejer / kvinnor.  Förmånen är muskelstyrka som är lättar att bygga upp. Har du tagit hormonblodprover när du vart P-piller fri? då kan bilden bli en annan.   Du kan kanske få kontakt med en läkare på en vårdcentral som kan ge dig remiss till någon läkare som kan PCOS, be att de skriver "PCOS?" i remissen. Läkaren på vårdcentralen kan ta prolaktinprov. I övrigt kan blodproverna ligga inom normala refrensvärden men vara åt det höga eller låga hållet vilket indikerar PCOS. Du kan be om en kopia på din journal hos den läkare du var hos. Journalen har du rätt till, men mottagningen har även rätt att ta betalat för kopior så fråga vad det kostar.

 

P-piller är den behandling som  används i förstahand vid PCOS. . Tar kvinnan p-piller 3-6 månader finns det chans till spontan gravidtett. Berorende på att äggstockarna får vila och att halten manligt hormon sjunker.

Alternativt ta gulkroppshormon var tredje månad  i 10 dagar för att blöda ut gamal slemhinna i livmodern för att skydda mot limoderslemhinnecancer. När du väl vill blir gravid kan det vara aktuellt att starta mens med gulkroppshormon för att sedan ge dig ägglossningsstimulerandeläkemedel. Som du skriver det kan ta tid och tålamod kan behövas.

För akne kan man även pröva blodtrycksmedicinen sprinolaktone som sänker halten manligt hormon. Diane som innehåller Sprinaolaktone, kan tas som P-piller.  Androcur som är ett läkmedel som sänker manliga hormonhalter som kombineras med p-piller. 

Låna gärna eller köp  boken "Förbättra din Fertiltet " av Camilla Porsheryd. En del om hormoner, träning , kost och PCOS i den.

Rätt behandling?

 Jag är 22,5 år gammal och mitt ansikte blir fortfarande "grövre" och manligare, dvs min haka och mina ögonbrynsben blir grövre. Är det normalt att ansiktet fortfarande växer i den här åldern hos en frisk kvinna?

Nu äter jag p-piller sedan ca 9 månader tillbaka, Diane i 8 månader och nu yasmine i 1 månad. Sedan jag har ätit p-piller har jag fått mindre akne och mildare behåring men däremot så har mitt ansikte förändrats och blivit manligare ännu snabbare än tidigare, jag har även fått lite håravfall i pannan. 

Har du något du kan rekommendera för fortsatt behandling? Ska jag sluta med p-piller eller finns det något sätt att jämna ut obalansen i hormonerna fastän jag tar p-piller? Kan det vara bra att bara äta spironolakton utan att ta p-piller? Vad blir i så fall skillnaden hormonellt i kroppen? Är det negativt rent hormonellt om man endast äter spironolakton utan p-piller och den medicinen bidrar till blödningsrubbningar?


Först och främst undrar jag om du är utredd. Du har ju en rad symtom i form av grov hud, acne, håravfall, och ökad behåring på andra ställen. Det mest väsentliga här är att du gör en ordentlig hormonutredning. Det kan resultera i att du får diagnosen PCOS, något annat hyperandrogent eller hormonellt tillstånd, eller ingen diagnos alls.

 Om du redan är utredd, och har diagnosen PCOS, skall man komma ihåg att vare sig Diane, Yasmin eller Spironolakton är några absoluta bot för tillståndet utan egentligen ganska svaga androgenblockerare. Hos vissa kan dom ge en symtomlindring. Här kan man pröva sig fram, man kan kombinera p-piller och Spironolakton. Det senare påverkar inte blödningsmönstret.

 Om du sedan är utredd, har förhöjda halter av manligt könshormon och dessa behandlingar inte hjälper, kan pröva Androcur men det kräver specialistbehandling. Sedan ska man också komma ihåg att det finns en hel del vi inte rår på, som hänger samman med genetik och allmänt åldrande samt miljöfaktorer. Jag säger det bara så att du inte skall sätta dina förväntningar för högt.

 Sammantaget, gå på en ordentlig utredning och pröva stegvis fram en behandling som passar.

Magnus  medicine doktor, överläkare, Kvinnohälsan, Karolinska Universitetssjukhuset , Solna

PCOS och hypofystumör

 Hej!
Vet inte om du kommer ihåg mig.Har både PCOS och en (ofarlig) tumör på hypofysen, aldrig haft egen mens eller ägglossning. 
Skrev till dig i höstas och nu skriver jag igen. Har några frågor som du kanske kan svara på. 

Efter många om och men så fick jag äntligen utskrivet Provera och Pergotime. Proveran funkade, till min förvåning. För första gången på säkert 6 år så fick jag en blödning. Och som jag blödde! Det bara forsade ur mig i mer än en vecka. Måste ju vara positivt att det funkade? 

Tog Pergotime i 5 dagar men tror inte att det funkade. :( Slutade med dom förra tisdagen och det ger inte utslag på ägglossningstesterna. Det är 15 dagar sedan jag började blöda. Är det vanligt att första enkelkuren inte fungerar? Kan jag fortfarande få ägglossning bara det att det tar tid eftersom jag aldrig haft det innan? 

Har pratat med min läkare på endokrin och alla prover ser jättebra ut. Alla hormoner är som dom ska vara. 

Är ändå lite orolig att om jag inte får ägglossning nu så kanske det aldrig kommer funka. :( Är inte gravid för det har jag kollat.
När jag gjorde första ägglossningstestet så visades bara kontrollstrecket. Dagen efter så såg man ett väldigt ljust teststreck också. Samma på den tredje dagen. Fjärde dagen såg man det mer men det var långt ifrån lika starkt som kontrollstrecket. Nu syns det ingenting förutom kontrollstrecket. :( Vet du hur det kan komma sig? Kan det vara pga PCOS? Har läst någonstans att vi som har PCOS kan få utslag på ÄL Test även om vi inte har ägglossning. 

Jag och sambon myser lite extra varannan dag för att vi inte ska missa en eventuell ägglossning.

Har inte gjort ultraljud för att se om det varit ÄL på gång utan gyn sa bara att jag skulle höra av mig igen om inte denna kuren funkade. Kan det vara så att nästa enkelkur fungerar? Att kroppen bara behöver komma igång lite först?

 


 Hej ! jo jag minns dig. Jag har aldrig använt pergotime. vad jag  läst dig och hört är att man inte ska stirra sig blind på ägglossningstest då de kan göra att paret börjar för sent och missar äl. Bättre att mysa ofta som du skrev. Kan hända att din ÄL kommer lite senare.

Jag vet  inte  mycket om ÄL -tester du ska nog vända dig  dem som tillverkar tetsterna för detaljerad information.

Kan vara så att en  tablett pergotime är för lite för dig. Bäst om läkaren följer upp med blodprov på gulkroppshormon / progesteron  på dag 21 , 22 eller 23 i cyklen. För endel räcker en tablett andra behöver 2 eller tre och i vissa fall hjälper inte tabletterna.

Långdragen mens med P - piller

  1.  

Jag bollade tankar med en kvinna på Facebook.Efter ett antall meddelanden  kände jag att expertråd behövdes så jag emailade min klippa Magnus. Jag har inte för vana att fömedela frågor, gör det endast undantagsvis.

Meddelande 1:

Hejsan Liselotte!
 Jag har en liten fråga ang. PCOS som jag har försökt googla fram men inte hittat något direkt svar på.
 Jag läste att man löper större risk att få cancer i livmoderslemhinnan om man har PCOS pga. att man inte har regelbunden ägglossning. Jag äter  p-pillret Yasmin 28 som ska vara bra om man har PCOS. Trots detta har jag
 väldigt oregelbundna menstruationer och problem med riklig blödning, väldigasmärtor som påverkar mitt vardagsliv och relativt långdragna mensperioder.

  Jag känner att det inte fungerar för mig då jag är ung och försöker ha ett socialt liv och blir handikappad under mensveckan/veckorna. Hade gärna velat byta p-piller sort men blir lite nojjig över det här med att man löper större risk för cancer. 

Samtidigt så vet jag ju inte ens om jag har någon
 ägglossning eller om den är regelbunden? Har ätit p-piller så länge att det  är svårt att veta hur mensen är när jag inte gör det, annat än att den är oregelbunden och smärtsam då också. Går det på något sätt att ta reda på hur min ägglossning är utan att sluta  äta p-piller? Nej? Och om jag har en fejkad mens nu med p-pillerna men ändå ingen ägglossning, löper jag fortfarande en ökad risk för cancer trots att jag får i mig lite gulkroppshormon via p-pillerna?
 
Saken är den att jag helst vill slippa mensen helt. Problemet är inte direktatt den är oregelbunden (även om det kan vara väldigt jobbigt) utan snarare att jag har fruktansvärt ont och blöder väldigt mycket när jag har mens.

 Inga värktabletter hjälper och ibland måste jag gå upp mitt i natten och byta tampong. Jag kan bli sängliggande i flera dagar på grund av smärtan och det är ju något som påverkar mitt sociala liv :/
Lite spridda frågor men jag vore tacksam om du orkade svara om du har tid! 
/A

M eddelande nr2: 

Hej A! 
Nej det är ökad risk för cancer i livmoder slemhinnan om mensen  uteblir, inte pga utebliven ägglossning. P-piller skyddar livmoderslemhinnan.
Är du är säker på att du inte har endometrios/ också? tänker på blödningslängden och smärtan. Kolla med gynekolog.

Du behöver sluta med p piller i helst 6 månader för att få veta hur din hormonprofil ser ut. P-piller och andra homonella läkemedel döljer kroppens  egen produktion av hormon. Hoppas du vart klokare.

Hälsar Liselotte

______________________________________ 
Meddelande 3 

Okej, tack för svaret!
 Jag har haft misstankar om endometrios ett tag nu så jag ska ta upp det nästa gång jag besöker gynekologen. Funderade på att skaffa minipiller istället för att slippa mensen helt (som det är nu så hoppar jag ofta över mensen flera månader för att slippa den) men så läste jag att det inte var
 bra om man hade PCOS så, nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra :/
Gynekologen jag har nu när jag har flyttat är tyvärr ingen expert på PCOS, hon tyckte det var konstigt att jag har oregelbunden mens trots p-piller och sedan sa hon att "PCO växer ju bort när du blir äldre" vilket ju inte direkt
 stämmer. Men hon kanske bara uttryckte sig klumpigt.

meddelande 4  
Hej! Skulle behöva fråga någon gynekolog. Försöker knopa ihop email till Magnus , han är bäst på att  svara mig.  Återkommer till dig./ Liselotte 

Gynekolog  Magnus  Hagmar svarade: 

Hej,
 
jag förstår att du har ganska svåra problem. Sammantaget vill jag råda dig att boka en tid hos en duktig gynekolog som är intresserad av hormonfrågor och smärta.
 
I väntan på att du får hjälp vill jag säga följande. För det första, risken för cancer är inte överhängande och inte något som du skall fästa dig vid just nu. För det andra, sannolikt har du inte ägglossningar regelbundet just nu, men inte heller det spelar så stor roll. Vad som verkligen är viktigt i din situation är att försöka  - som det heter – reglera ner dina cykler. På vanlig svenska, att försöka helt stänga av ägglossningar och mens. Utgående från det du skriver skulle jag pröva med antingen Cerazette, men det kan vara för svagt, och då gå till Depo-Provera (injektioner) eller det nya medlet Visanne.
 
Oavsett hur man vänder på det är dock just dina problem av den lite svårare arten och kräver en specialistbedömning och sannolikt en kontinuerlig kontakt under en längre tid. Ta det på det allvar,  som du förtjänar och boka en tid.
 
Vänliga hälsningar!
Magnus Hagmar
Karolinska Universitetssjukhuset, Solna

Värk i äggstockarna?

Hej!
 
Det är så att jag fick diagnosen för ca 10 år sedan ( är 30 år idag), och jag har väl haft mens kanske 2-3 ggr om året. Men nu det senaste året så har
jag haft runt 7 ggr tror jag, vet inte om det är zonterapin som hjälp till. Tror du man kan se det som något positivt då jag och min man försökt få barn i
5 år utan resultat? Jag lider av kraftig övervikt, vilket jag vet är en stor delaktighet i om man vill bli gravid.
 
Sen har jag en fråga om smärta, har du hört något om att man kan få smärtor i magen av PCO, det sitter runt äggstockarna, och ibland kan det kännas
som "huggningar" som håller i sig i ett par sekunder. Jag har kommit fram till att det oftast kommer i samband med när jag skulle haft mensen, det kommer
i slutet på varje månad. Ibland har jag inte kunnat gå till jobbet för jag haft sån värk. Jag har funderat på om det kan vara i samband med mens eller ägglossning, att "blåsorna" svullnar
upp eller något. Har du någon aning om det kan bero på PCO? Och om det i så fall är vanligt för oss med PCO?
 

 
Hej!
 
Jag kan inte med bestämdhet säga att smärtan beror på äggstockarna (De är stora som skalde paranötter ) du bör höra med en gynekolog. Har hört andra kvinnor beskriva smärta från äggstockarna, något som jag själv ej upplevet eller hört läkare tala om. 
 
Det är jobbigt att vara överviktig, det tar tid och tålamod att gå ned i vikt. Den  genväg som finns är gastic-by-pass-operation vilket  man ofta får om man har  ett BMI på över 38-40. Be om remiss från husläkare.  
I övrig är det motion och att hitta en kost ( några rekommenderar LCHF  och GI) som man mår bra av som gäller. Metformin blir många hjälpta av, gyn eller ibland kan husläkare hjälpa till med den medicinen. Viljan kan skilja mellan landsting och läkare,  att föreskriva Metformin.

Kopparspiral och PCOS

2011

Hej!
Jag fick diagnosen  PCOS för
drygt fyra år sen, med symptomen ökad 
behåring och helt utebliven mens. I övrigt är jag normal och mår 
bra. Jag är 172 cm och väger ca 72 kg så jag är inte överviktig. 
Jag måste alltså äta tabletter för att överhuvudtaget få en 
blödning. Jag åt Diane under ca 2 års tid för att jag trodde att de 
skulle ha effekt på behåringen, men det hade de inte så jag slutade 
med Diane. Jag fick heller inga andra biverkningar av dem. Det är 
väldigt skönt att slippa ha mensblödningar. Jag ringde till 
gynmottagningen som sa att jag inte behöver börja med Diane igen om 
jag inte vill, och att det räcker med att jag går till en barnmorska 
för att ordna med preventivmedel. Läste på mitt sjukhus hemsida att 
p-stav och hormonspiral är olämpliga för kvinnor med PCOS eftersom 
det kan förvärra kroppsbehåringen. Jag vet att jag har en 
nästintill obefintlig risk att bli gravid, och det är just 
"nästintill" som gör att jag vill ha ett långvarigt preventivmedel 
för 100% säkerhets skull. Nu undrar jag, är det då en kopparspiral 
jag ska ha? Jag vill fortsätta att slippa mensblödningar. Det står 
på netdoktor.se att de flesta kvinnor kan få kraftigare mens än 
vanligt. Eftersom jag inte får någon mens, kan jag väl inte få nån 
av kopparspiralen heller?

Tacksam för svar!Fick hjälp av  gynekolog Magnus Hagmar att svara på frågan:

Hej!Det är inte bra för dig att inte ha menstruation, du kan få cellförändringar i livmodern på sikt om du är obehandlad. därtill behöver du som sagt ett tillförlitligt preventivmedel.
 
Det finns en viss risk att kroppsbehåringen ökar med gestagena metoder som minipiller eller p-stav. risken kan finnas med hormonspiral men får bedömas som mycket liten pga den ytterligt låga hormondosen som går ut i kroppen. Detta är metoder du kan välja om du helt vill slippa mens, men tar en lite risk att få ökad behåring.
 
Jag tror totalt sett att det bästa för dig är att använda ett kominerat p-piller. Diane är bra, men det finns andra som är likvärdig. Inget av dom tar dock bort behåring som redan kommit. Däremot hejdar dom ytterligare hårutveckling. Du får alltså den fördelen också jämfört med att gå obehandlad.
 
Hälsningar!
Magnus MD PhD
Överläkare
Kvinohälsan, Karolinska Universitets sjukhuset

Sterilisering och hystorektomi

 

2011:
Hej igen!
 
Jag borde nog egentligen fråga min gynekolog, men jag skickar detta i alla fall för att ventilera med dig som uppenbarligen är rätt kunnig om PCOS.
 
Det är en grej som jag har börjat fundera på och det är sterilisering. Det låter dramatiskt men det värsta som skulle kunna hända mig vore om jag (trots allt) blev gravid. Jag har ju ingen ägglossning/mens överhuvudtaget, alltså har jag ett medfött skydd mot graviditet. Detta ser jag som en enorm fördel, vilket förmodligen gör mig väldigt ovanlig bland alla andra PCOS-drabbade kvinnor därute som kämpar för att bli gravida. Då jag och min partner har haft oskyddat sex många gånger under några månaders tid innan jag började med Diane igen, borde jag ju ha blivit gravid för länge sen eller hur? Det är inte roligt att köpa graviditetstester trots att jag vet att jag skulle behöva mycket hjälp på traven för att ens lyckas bli gravid. Jag hör inte till de ofrivilligt barnlösa, utan jag är barnfri och vill så förbli. Vilket leder mig till mina frågor:
 
Påverkas PCOS alls vid sterilisering? Då menar jag både om äggledarna bränns av och hysterektomi. Vore intressant att läsa lite mer om det.  
 
 
Hälsningar/Hej! 
Som du  vet är jag inte läkare. Jag har en undersköterske- utbildning (anatomi och fysiologi igår där) och har hört att antal föreläsare, emailat läkare och andra personer, varit patient och läst på internet. Kan inte skriva att jag har helt rätt i de tankar jag får. 

Chansen  att blir spontant grvid sägs öka med åldern hos kvinnor med PCOS. Någion som gett upp hoppet kan helt plösligt vara garavid uten hjälp i 35-40 års åldern  eller kanske tidigare /senare pågrund av att färre ägganlag (folliklar) är kvar som behöver stimuleras av kvinnan egna homonproduktion. 

Fördelen med Diane är att de ökar halten SHBG som minskar insulinreistens och  generande hårväxt (hirsutism) samt acne då halten manligt homon(androgener) sjunker. Diane kan även vara bara för att hålla vikten.

Så länge du har äggstockarna (ovarierna) kvar kan du ha PCOS syntomen kvar. Problemet är inte i livmodern vid PCOS  även om den också har betydelse för vissa hormoners produktion ( vilka hormoner kan jag inte) Kommer ihåg att jag pratat eller emailat om kastering dvs när man tar bort äggstockar (ovarier) helt och hysterektomi samtidigt en annan  gång. IOm man gör opertionen fallet skulle resultatet bli ett för tidigt klimakterium. Tidigt klimakterium kan  påverka kroppen negativt som  ökad risk för benskörhet, skydd mot härtsjukdom som östorgen ger mm. Klimakterium kan ge generande hårväxt i ansiktet.

Sterlisering räcker  för att skydda mot gravidtet.  Du skulle kunna kombinera med Gulkroppshomon (Progestron) var tredje månad för att stöta ut ev slemhinna att  ur livmodern om du inte har ägglossning för att skydda dig mot ev ökad risk för cancer i livmoderslemhinnan pga du inte haft mens på länge.  

Sterilserar du dig och sedan ev ångrar dig och vill  ha barn kan de säkert gå  att få till genom tex  IVF, skulle ana att personen eller  paret då kan få stå för kosnaden själva.( Har dålig kunskap om det)

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com

Copyright ©www.pco-pcos.se

Kommentarer

25.02.2021 11:46

Mikaela

Hej!
Jag fick diagnos PCOS för 6 veckor och fick äta Diane då är jag bosatt i Turkiet just nu. Jag tog tabletterna i 21 dagar och nu har mens sen 3 dagar men mer än vad jag brukar ha. är det normalt?

25.02.2021 14:43

Liselotte

Hej Mikaela! Rådfråga din gynekolog eller ditt apotek. Med vänlig hälsning Liselotte

08.09.2020 06:12

Astrid

Hej, jag har PCOS och fick hjälp med hormonbehandling. Nu är jag i v. 32 är jättetrött, andas tungt, har väldigt ont vid äggstockarna. Kan det påverka förlösningsprocessen? Tack

11.09.2020 14:59

Liselotte

Hej Astrid , berätta det du skiver här för din barnmorska eller en läkare. Hoppas allt ska gå bra för dig. Hälsar Liselotte

13.08.2020 20:57

Sara

I dag var jag på gynekologmottagningen på sjukhuset. Fick en otroligt försiktig och omsorgsfull arabisk doktor. Han menade på att min pco hade läkt bort mellan 2014-2018. Sanning eller missförstånd?

19.04.2020 18:49

fatemeh

hej!
jag är diagnostisera för pcos. Jag började för 3 månader sedan ta spirolaktone 100 mg och diane tabletter samtidigt 1 gång om dagen. Men efter 2 och en halv månad började jag känna mig illamåe

25.01.2020 14:50

Emma

Hej!

Jag undrar om man med konstaterad PCOS kan vara gravid och samtidigt ha tydligt stora (ca 20mm) äggblåsor på vul?

Tack på förhand

25.01.2020 16:57

Liselotte

Hej Emma. Jag har inte kunskap om det du frågar om, fråga gärna din gynekolog. Hälsar Liselotte