• 2004 jag i Expressen


  Liselotte Videla var 16 år då mensen upphörde. En tonåring som var rädd för att fråga vad som var fel. Trots detta blev hon senare gravid. Efter förlossningen gick Liselotte upp 35 kilo på ett halvår. – Det var först då jag träffade en bra läkare som förklarade vad jag led av, och jag förstod hur allvarligt det var, berättar hon.


  Läs mera

  http://www.expressen.se/halsoliv/liselotte-37-varst-ar-overvikten/

När jag fick PCOS diagnos

text kommer

Liselotte Ca 20 år tyckte hej jag var så tjock. Hade stor mage

forskningstudie och syskon försök.

Ett par år gick. Nu stod jag inte ut med fetman längre. Var deprimerade av övervikten. Lyckades inte gå ned i vikt på egen hand.  Ingvar som nu arbetade med IVF skrev remiss till Stephan Rössner. Jag fick vänta 1, 5 år på en tid.

Januari 1997 (vikt ca 107 kg, 162 cm) Jag träffade Rössner  en gång och han frågade vad jag ville ha hjälp med, fick möjligheten att gå och väga mig en gång per vecka på en våg i en korridor på Karolinska sjukhuset. En sköterska frågade hur det gick och gav tips. 

Tror jag var till en dietist en eller två gånger för att gå igenom ”Rössners” kostråd till överviktiga. 

Jag följde duktigt kostråden och var full av motivation. Gick ned 16 kg på 6 månader. Sedan kom sommaren och semester med andra vanor.

På hösten 1997 vart det familjekris. Vart ensam hemma med sonen i 8 månader. Jag hamnade i akut kristerapi och behandling mot depression. Depressionsbehandling har vart en viktig tid i mitt liv. 

1998 ( april-maj) Fick hör att östrogenbrist kunde ge depression av gynekolog vid den här tiden. dr sa  att det kunde vara orskat av östrogenbrist och skrev ut Desolett p-piller

Läkaren rekommenderadede kost med lågt GI enligt Montignack och Athkins för vikten.


Jag började med Desolett och efter en tid började blödningar komma vid uppehållen mellan kartorna och migränen. Desolett fick jag även med tanke på vikten. Jag gick inte ned i vikt och inte upp i vikt. 

Däremot började jag få migränliknade huvudvärk med illamående. Då la läkaren tillProgynon (”klimakterieöstrogen”).  

Jag fick ringa husläkaren och be om smärtstillande. Kom inte upp ur sängen för huvudvärken, kräktes.  Dagar som vart fler och fler per månad. Ingen tog ett blodtryck på mig.

 2001 i november stod jag inte ut mera. Jag slutade med Desolett för att de om huvudvärken skulle blir bättre. Något  bättre blev det. 

Jag ringde min vårdcentral och bad att få ta blodtrycket . De sa du är 35 år du kan inte ha högt blodtryck, fast jag sa jag var yr. Nej det var nog ett virus. 

April 2002
 lyckade jag få ta ett blodtryck och då vart sköterskan så chockad att hon lämnade rummet utan förklaring. Jag fick knappt gå hem och hämtade tandborsten, kunde ha fått stroke, före taxin skulle köra mig till Huddinge sjukhus och där vart jag kvar 5 dagar för utredning.

 

Liselotte Ca 17-18 år

Det bästa som jag var med om på Norrtull (utvecklingscetrum för överviktsbehandling) var när jag fick gå i samtal hos Birgit dietist och steg ett terapeut, motsvarande  psykolog. Där handlade det om känslor runt mat, inte enbart antalet potatisar. Jag kände mig en tid mycket hårt pressad och misslyckad för att vågen inte visade på någon förändring nedåt fast att jagansträngde mig hårt. Då var det så illa att jag grät när jag skulle väga mig, därför fick jag komma till Birgit.

2006 skrevs jag ut från Norrtull.  Jag bad vid utskrivningssamtalet med dr Signy om remiss till gastric-binding (viktminsknings operation). Jag var på information och läkarbesök hos kirurg men beslöt att skjuta viktoperation på framtiden. Mitt BMI var ca 35 när jag var på informationen. 

@---)---------

2015 maj väger 86 krig BMI ca 32.  När jag vägde mest ca 1995 var BMI 40.

Gränsen för betald.viktoperation är 35.

 • Kontroll 2016

  Sabine gynekolog . Idag talade vi klimakteriet, hade tecken på att det börjat smått för 2 år sedan. Inga större besvär. Hin sa det kan ta 4-5 år för man passerat menopausen. Fick recept på progesteron också, bra att blöda, för att att förebygga cancer i livmoderslemhinnan n. Hade en tunn slemhinna på ultraljudet idag. Sabine bad mig ta en kur på helst 7 gärna 10 dagar i sommar. Ska ta blodprover med, kuren får bli efter. Hon antydde även att PCOS och sämre hörsel kan ha samband.

 • Angelica och pågående forskning.

  Angelica Hirschberg vet många med PCOS vem det är.
  Hon berättade ( vi pratade i max 5 minuter) att de söker fler gravida till pregmetstudie, de har hittat 15 kvinnor, hoppades på 25. Studien avslutas i år, och till studien som startade i år ( motion, kost eller metformin grupper och övervikt.)

2013 jag på resa i Riga. Mycket mage har försvunnit sedan dess men inte många kilo.

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com

Liselotte Videla