Forskningen i vår grupp fokuserar på orsak och behandling av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), den vanligaste hormonella och metabola störningen hos kvinnor i reproduktiv åldForskningen i vår grupp fokuserar på orsak och behandling av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), den vanligaste hormonella och metabola störningen hos kvinnor i reproduktiv ålder.

Karolinska institutet Stener Victorin Elisabet grupp - Reproduktiv endokrinologi och metabolism.

för mer information se länk.
http://ki.se/en/fyfa/reproductive-endocrinology-and-metabolism

PCOS känt i drygt 80 år

Drygt Åttio år sedan PCOS beskrevs för första gången.

Åttio år sedan en publikation i Journal visade sig vara nyskapande och omvälvande.

Rapporten från Irving Freiler Stein och Michael Leventhal titeln "Amenorré i samband med poly cystiska äggstockar," har visat sig vara en anmärkningsvärt varaktig och inflytelserik publikation.

Tillväxten i tillhörande litteratur har ökat exponentiellt: 50 år mellan 1950 och 2000 såg lite mer än 8000 publikationer i ämnet, medan den 15 år mellan 2001 och 2015 (hittills) har sett mer än 20 000 relaterade publikationer, en större än 8-faldig ökning i publikationen hastigheten efter 2000.

när vi nu firar 80-årsjubileum år efter offentliggörandet av rapporten av Stein och Leventhal, är det viktigt att fråga oss, "Var denna publikation verkligen så nyskapande som det antas allmänt att vara? Och det får varför så starkt fotfäste i det  medicinska psyket?

"Till den första frågan, en översyn av föregående medicinska litteraturen klargör att rapporten från doktorerna Stein och Leventhal 1935, men inte perfekt, var både nyskapande och omvälvande. I själva verket var det den första rapporten för att beskriva en serie av patienter, snarare än enstaka fall, som visat triad av polycystiska äggstockar, hirsutism och oligo / amenorré, som förbinder det som tidigare varit skilda funktioner i polycystiska äggstockar och menorragi och hirsutism och oligo / amenorré.

För det andra, det faktum att Dr Stein och hans medarbetare var relativt produktiva författare, konsekventa och tydliga i sitt budskap och beskrivningar; att en eventuell behandling (bilaterala äggstocks kil resektion) hade tillhands i rapporten; och att sjukdomen var (är) relativt utbredd, tillåts vad som så småningom skulle kunna kallas Stein-Leventhal syndrome för att få ett starkt fotfäste i modern medicinsk praxis.

Sammantaget vi inom medicinen har mycket att fira, eftersom vi fira 80-årsdagen av publiceringen av rapporten från Stein och Leventhal 1935, för en ny sjukdom beskrevs påverkar en som vi vet i dag, i dess olika former , en i varje 7-17 kvinnor över hela världen.

Källa nedan

http://www.ajog.org/article/S0002-9378(15)02513-2/references

 

PCOS är den vanligaste genetiska orsaken till hormonell störning hos kvinnor i fertil ålder och kännetecknas av störd ägglossning, nedsatt fertilitet 

 

 

Bristande kunskaper

Tyvärr är nog allmänläkare ganska dåligt informerade och det anordnas inga utbildningar. Upplysning om PCOS är viktig då PCOS inte bara är associerat till infertilitet utan till konsekvenser såsom övervikt och diabetes och senare i livet som högt blodtryck, hjärtkärlsjukdomar och livmodercancer. Jag tror att media spelaren stor roll för att få ut information, för kvinnorna med PCOS själva (som i sin tur kan informera sin läkare) men även för allmänläkare Artiklar i dagspressen är ett sätt och kanske Tv-reportage

Källa: email från Natalie Roos, PCOS forskare 

Myten om PCOS

I läkarkretsar finns det ibland en felaktig uppfattning om att alla kvinnor med PCOS har ett speciellt utseende. Man tror att de måste vara tjocka, håriga och väldigt finniga. 

Det är en så kraftig myt att en del inte bryr sig om att titta närmare på kvinnor som inte uppfyller kraven på det här utseendet och det är väldigt synd 

/källa  Magnus Hagmar, Karolinska sjukhuset Solna. 
Jag Liselotte  har träffat Magnus och talat PCOS.

Vad är skillnaden?


Hejsan!

Jag har vetat att jag har PCO/PCOS (vet inte riktigt skillnaden) ungefär 1,5 år. Jag vill bara tacka så mycket för att du skapat denna fantastiska sida! Läkare och gyn har inte förklarat ett dugg för mig. 

Jag har egentligen fått lära mig allt via nätet. Åter igen, tack för intressant läsning

Kram! Sussi

Källa: email 2013

Alla former och storlekar

Kvinnor med PCOS finns i alla former och storlekar. 
 
40% av kvinnor med PCOS är normal eller undervikt.
 
 Även den underliggande hormonell obalans som definierar PCOS är liknande i oss alla, våra gener orsakar att hormonella profil för att uttryckas på olika sätt. Detta är särskilt tydligt i de olika sätt som våra kroppar använder och sparar energi (lagra fett). 
 
Vi måste alla hålla ihop och stödja varandra i vår strävan att hitta välbefinnande.
 
 Vi får inte låta formen eller storleken på våra fysiska kroppar splittra oss.
 • Därför lägger Kara ut en bild på sig själv med raklödder i ansiktet

  "Jag hade aldrig trott jag skulle skriva det här, men det känns som att jag kanske kan hjälpa någon annan:
  Det här är vad jag gör varje morgon. Om jag inte gör det? Då kommer jag ha ett skägg innan eftermiddagen är här. Jag har en sjukdom som heter Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS är förkortningen.
  På grund av sjukdomen får jag ansiktsbehåring, hår på bröstet och det är extremt svårt att gå ner i vikt. Jag är bonde och varje dag är jag ute och jobbar intensivt med tunga arbetsuppgifter. Andra bönder kan bekräfta att det inte är någon struntsak.
  Det spelar ingen roll vad jag äter, hur mycket jag tränar eller medicinen jag går på.. min vikt håller sig fast på cirka 104 kilo.
  Jag har sår över hela kroppen på grund av blåsorna på mina äggstockar. Det är extremt smärtsamt och de lämnar fula ärr. Jag kommer aldrig kunna få barn. Det är en dröm jag aldrig kommer få uppfylld.
  I mellanstadiet blev jag mobbad på grund av min kroppsvikt och kosmetiska “brister”. Mobbningen ledde till ett psykiskt sammanbrott, och jag hoppade av gymnasiet. Jag använde flera år på att hata mig själv för saker jag inte kunnat kontrollera.
  Folk har sagt så många hemska saker till mig. Allt från 'varför är du en lat jävel' till att kalla mig för en transvestit. Varför? Jo, för att jag ser ut som jag gör.
  Det tog lång tid innan jag lärde att acceptera och älska mig själv för den jag är. Jag fick den här sjukdomen för att jag är stark nog att kunna hantera den.
  Det finns så många människor i världen som är hemska mot dig bara för att de SJÄLVA är olyckliga. Låt inte deras negativa syn på världen förstöra din självkänsla. Oavsett hur hårda deras ord är, så visa dem respekt… även om de inte respekterar dig. Var den större människan."


  http://www.expressen.se/omtalat/roster/darfor-lagger-kara-ut-en-bild-pa-sig-sjalv-med-raklodder-i-ansiktet/

 • Kvinnor riskerar fertilitetsproblem - utan att veta om det

  Längd:10,54 minI TV4 Play sedan:3 apr 2017
  Mellan 5-15 procent av alla kvinnor har sjukdomen PCOS. De riskerar fertilitetsproblem, utan att veta om det. Gynekolog Rika Hammarström förklarar hur det hänger ihop.

  TV4 Play: Kvinnor riskerar fertilitetsproblem - utan att veta om det http://www.tv4play.se/program/link?video_id=3882592

Email till gynekolog

Hej Nathalie!
 Läste artiklar i DN och Dagens Medicin samt hörde Magnus Hagmar på radio ang. PCOSoch gravidtetskompliktioner.Jag anar att många gravida kvinnor vart rejält uppskrämda av tidningens rubrik. Under dagen 29 juni var jag dock i mariehamn så jag såge ej nyhter på tv etc. Anna Bratt,  DN bad mig om hjälp att hitta någon att intervjua.

Vad jag har fått lära mig får man inte säga sjukdom om PCOS, vilket det stod att det var  påDN första sida. Vad är det som gäller egentligen. Bra för mig att veta då jag ibland utbildar i PCOS som representant från Patientföreningen för PCO och PCO-S.  Har ett engagemang för att  öka kännedom och kunskap om PCOS, som utgår från egen erfarenhet av bemötande i sjukvården.

Vad jag  mer reagerar på är att det är de överviktiga med PCOS  som drabbas. Går det verkligen  att säga att de här probelemen är orskade av PCOS är det inte så att det är övervikten i sig som orsakar gravidtetsproblemen.  "Vanliga gravida "med övervikt och fetma verkar ha liknade problem, vad är / var i ligger skillnaden ?

Vad säger du om metforminbehandling hos kvinnor med PCOS som vill bli gravida och under gravidteten  för att förebygga gravidtetskomplikationer,  som havandekapsdiabetes. Finns det någon studie som visar att de kvinnorna föder mer normal stora barn och att risken för komplikationer minskar.

Jag har med hört att det är vanliga med SAGA-barn (vad står begreppet för?)hos kvinnor med PCOS och att det kan bero på en förkalkad moderkaka.

Vad behöver göra i sjukvården för att fler läkare ska förstå allvaret med PCOS och inte enbart se det som ett fertilitetproblem. Annordnas utbildningar för  allmänläkare i ämnet? var i så fall.

Jag lägger gärna ut ev svar från dig i min blogg,

Trevlig sommar! Liselotte


Hej Liselotte!
 
Tack för ditt mail och att du uppmärksammat min studie. Jag har varit på semester och nu tillbaka och skall försöka svara på dina frågor så gott det går och försöka förklara mig så tydligt jag bara kan.
 
Jag är snart färdig gynekolog/obstetriker och dorktorand på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Jag är doktorand på institutionen för klinisk epidemiologi (KEP) där jag sysslar huvudsakligen med registerstudier.
 
Studien, som är den största hittills, genomfördes med anledning av att tidigare studier har varit små och baserat sig på patienten från IVF-kliniken vilket medför att man inte kan studera mer ovanliga graviditets utfall (komplikationer) men man har även inte kunnat studera spontant uppkomna graviditeter utan enbart kvinor med infertilitetsproblematik. Kvinnorna i vår studie hade både spontant uppkomna graviditeter och graviditer med IVF.
 
1. Är PCOS en sjukdom?
PCOS är ett syndrom där två av tre kriterier (enligt Rotterdamkriterierna som antogs 2003) skall vara uppfyllda när man väl har uteslutit andra orsaker till hyperandroegnism (för högt testosteron) och menstuationsrubbningar. Syndromet är ju också starkt kopplat till det metabola syndromet (perifer insulinresistens eller diabetes, central fetma och högt blodtryck ingår i syndromet).
Bilden av syndromet kan variera alltifrån mycket lindrig till kraftig PCOS vilket innebär att en del kvinnor knappt har några besvär/problem (därmed nog även ganska många odiagnosticerade fall av PCOS) . Sammanfattningsvis har du helt rätt i att det inte är ensjukdom utan ett syndrom med varierande grad av manifestationer.
 
2. Är komplikationerna associerade till enbart PCOS eller övervikten?
Som du mycket riktigt observerar så är ju även många av problemen vid förlossning associerade till övervikt. Då större delen av kvinnorna med PCOS även är överviktiga så har förmodligen övervikten en stor inverkan på negativt graviditetsutfall. I vår studie har vi på grund av det stora antalet kvinnor kunna dela upp i grupper med olika BMI och titta på hur det inverkar på resultaten och den delen av analysen kommer vi att publicera under hösten och kan inte skriva något om det just nu men det är intressanta resultat. Jag kan maila dig lite senare och informera dig.
 
3. Metformin behandling under graviditet.
I sverige finns ingen rutin för Metforminbehandling under graviditet men det finns en del studier som har visat att det minskar förekomset av högt blodtryck och graviditetsförgiftning samt gestationsdiabetes. Jag har däremot inte sett några studier på hur Metformin påverkar fostret och skulle behöva återkomma med ett fullständigare svar på den frågan eftersom det finns olika aspekter på behandlingen. Just nu behandlas diabetes mellitus under graviditet med insulin och inte med tabletter. Står man på tabletter före graviditen blir man översatt på Insulin.  
 
4. Information om PCOS till allmänläkare.
Tyvärr är nog allmänläkare ganska dåligt informerade och det anordnas inga utbildningar. Upplysning om PCOS är viktig då PCOS inte bara är associerat till infertilitet utan till konsekvenser såsom övervikt och dibatese pch senare senare i livet som högt blodtryck, hjärtkärlsjukdomar och livmodercancer. Jag tror att media spelar en stor för att få ut information, för kvinnorna med PCOS själva (som i sin tur kan informera sin läkare) men även för allmänläkare. Artiklar i dagspressen är ett sätt och kanske TV-reportage.  
 
Jag svarar gärna på fler frågor om det skulle behövas och återkommer med de resterande analyserna om BMI samt Metforminbehandling och graviditetsutafall, EE
 • Har du putmage? Du kan ha PCOS! |

  Samlas ditt fett på magen? Det kan vara dina äggstockars fel.
  Tillståndet kallas PCOS, drabbar ungefär var femte kvinna i fertil ålder, ökar risken för åldersdiabetes och hjärtsjukdom – men gör det däremot lättare att bygga muskler.
  September är internationellt månaden då PCOS uppmärksammas.
  Här är 35 intressanta fakta om kvinnosyndromet.

  Tidningen kurera

  http://kurera.se/putmage-du-kan-ha-pcos/

 • ”Tjejer, vi måste börja prata mer om de dolda kvinnosjukdomarna”

  Det visade sig efter lite googling att jag inte var ensammast i världen med detta. Rentav, så är både PCOS och endometrios vanligare än till exempel folksjukdomen diabetes hos kvinnor i fertil ålder. Vi snackar alltså ungefär var tionde kvinna(!). Ändå blev jag inte lyssnad på, och ändå hade jag aldrig hört om PCOS innan.

  Tidningen Veckorevyn

  http://veckorevyn.com/kronika/tjejer-vi-maste-borja-prata-mer-om-de-dolda-kvinnosjukdomarna/

 • Tidningen Allas

  Nummer 18-19 2016.

 Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com