Rosenmetoden

Prövade Rosenmetoden första gången idag. Läst om före och visste inte riktig hur jag skulle förhålla mig till information eller tänka om information. Svårt att beskriva upplevelsen. Jag fick behålla kläderna på.
VI pratade en del då det var första gången. Eva var mjuk och ingav förtroende. Kommer att besöka henne igen.
Fick en känsla att detta passar stressade och den som behöver omsorg och beröring. Pirrande som kolsyrat vatten i kroppen bland drog det. Ja min kropp hade spända muskler. Inte där jag tänkt mig och höfterna över rörliga.
En varm känsla. På slutet frös jag om mina tår. Jag har en hud som efter behandlingen svagt doftar lavendel. Efteråt känns det varmt i kroppen och avslappnad trött .Känslan behöver upplevas. Rosenmetoden är en slags handpåläggning. För mer information sök på google.

Ändra livsstil

Är viktigt vid PCOS om man inte lever ett nyttigt liv med regelbunden motion och vila (sömn, stress). Ingen tobak och lagom med alkohol eller kanske ingen alls. Rätt sorts fett och kolhydrat i maten.

Under senare år har det blivit uppenbart att det utöver ett reproduktivt eller kosmetiskt problem så ger PCOS ökad risk för metabola problem .

Till metabola syntom räknas högt blodtryck (hypertoni), nedsatt glukostolerans (insulinresistens), påverkade blodfetter (högt blodfett) , övervikt och fetma eller någon kombination av dessa .

Även de kvinnor ( smala, normalt blodtryck) som enbart söker för barnlöshet (Infertiltet) behöver ta prover för dessa metabola riskfaktorer och behöver få kunskap om att det är så. Endel kvinnor med PCOS är elit tränade eller elit tränade amatörer.

Den som lever lagom i allt kanske drabbas mindre eller drabbas senare av eventuella PCOS komplikationer som högt blodtryck och typ två diabetes

Finns inget som säger att man aldrig kommer att drabbas för att man lever på ett eller att annat sätt. Den genetiska komponenten kan ingen rå på. .

Livsstilsförändring är till stor del psykologisk, ändra och förändra beteenden. Tar tid, läste någonstans att man måste upprepa en ny vana 21 gånger för att det ska bli ett inlärt beteende.

Motion

 

Vi med PCOS  förstår att vi behöver träna.  Vi mår bättre när vi tränar och äter bra. Det kommer stunder då vill vi ge upp allt då det känns meningslöst och resultat löst. Då behöv stöd från andra. Känslomässigt stöd så motivationen återkommer.

 

 

 

  • Insulinresistens minskar

 

  • Bättre psykiskt mående samt ork ökar

 

  • Menstruationscykeln kan förbättras

 

  • Självkänsla kan förbättras

 

  • Kroppsvikt gynnas.

 

 

 

Många kvinnor med PCOS har sämre självförtroende och självkänsla i samband med fysisk aktivitet tillsammans med andra i grupp, det pga en många gånger negativ kroppsuppfattning och självbild på grund av kroppsvikt och dåliga erfarenheter tidigare i livet.  Sök stöd och hjälp att komma igång. Tex kan du kontakta en s fysioterapeut eller personligtränare (PT).

 

Fysisk aktivitet är bra för alla människors hälsa oavsett kön och ålder.

 

Kvinnor med PCOS är motion och träning extra viktig för. När personen tränar minskar insulinresistens i skelett och muskelceller . Kroppen omsätter socker i blodet och vikt uppgång kontrolleras.  Följd komplikationer av  PCOS förebyggs och undviks eller debuterar senare.   Till följdsjukdom hör benskörhet, Stroke, högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom samt åldersdiabetes (typ två diabetes). 

 

 

 

Jag är fullt medveten om att man kan uppleva att motion inte gör någon skillnad för vikten. Har egen erfarenhet av det. Det är en klar fördel för dem som känner att träningen ger något positivt. Kvinnor som har PCOS är mycket olika som individer.  Hälften v oss med PCOS väger för mycket resten har normalvikt eller undervikt.  Motion behöver inte vara högintensiv. Vardagsmotionen är betydelsefull dammsuga och städa, lek med barnen, gå ute med hunden  och katten.  Även små aktiviteter har betydelse. Stå upp och arbeta om du arbetar vid skrivbord. Sitt mindre på arbetstid. Spring iväg och lämna meddelande till kollegor om någon söker dem istället för att ringa dem eller skicka meddelande på datorn. Välj att ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa, gå till centrum eller cykla istället för att ta bilen.

 

 

 

  • Lätt träning 40–55%   av max puls.  Tex hundpromenad, yoga, dans

 

  • Måttlig träning 55–70 % av max puls. Tex raketsport, simning, snabb vandring.

 

  • Hård träning 70–90% av max puls.  Tex jogga, löpa cykla

 

 

 

Träningen som bör vara minst 30 minuters per dag kan utföras i 10 minuter pass eller ca 1000 steg.  90 minuter per vecka bör vara högre aktivtet, pulshöjande och med motstånd tex cykla, springa, snabb gång.

 

Kvinnor som är vuxna rekommenderas   150 minuter måttlig motion per vecka (simma, cykla). Eller 75 minuter högintensiv träning per vecka, (spinning, löpning, tennis, ) eller en kombination av båda. Finns fler exempel på motionsformer ön de nämnda. Styrketräning bör ske 2–3 pass per vecka.  styrketräning bör ingå som är bra för skelett och muskelceller   deras receptorer blir mer känsliga för insulin och insulinresistens minskar. Flickor samt Unga kvinnor som fortfarande växer rekommenderas 60 minuter måttlig till intensivträning per vecka.

 

 

 

I Sverige finns det hjälp att få Fysisk aktivitet på Recept (FaR) av legitimerad sjukvårdspersonal tex fysioterapeut  och läkare samt personal inom psykiatrin. Visst subventionerat pris fås då hos olika företag som tillhandahåller träningslokaler och tränings pass. En bok om FYSS finns att söka upp på internet där kan du läsa om vilka aktiviteter som rekommenderas för olika syndrom och sjukdomsdiagnoser. Många arbetsgivare   erbjuder friskvårdsbidrag och eller tid för friskvård.

 

Fysisk aktivitet är ett komplement som minskar oro och ångest samt mild depression ersätter inte läkemedel samt behandling från sjukvården.

 

Som anhörig kan du försöka ta med personen som har PCOS på aktiviteter där den rör på sig utan att det känns som påtvingat tex promenader,  golf , kubb, slalom, skidåkning, segling, simning,  pick-nick, ströva[ , museum, shopping, bowling, och parker. Det är bara fantasin som sätter gränser Döm inte och tillrättavisa inte   uppmuntra, motivera, och peppa istället genom att själv delta aktivt.

 

 

 

Linda tappade träningsviljan när den envisa övervikten inte helt försvann.

Från 2011

Under tonåren tränade Linda Ernemar, 27, hårt. Bland annat spelade hon innebandy och basket. Trots det var hon överviktig. Hon fick också alltmer problem med hälsan. År 2004 fick hon till slut diagnosen PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, som är en hormonell rubbning.
– Jag har alltid haft problem med vikten men aldrig förstått varför. När jag fick diagnosen förstod jag att det inte var mitt fel och jag kunde ta tag i det på rätt sätt, säger Linda Ernemar.
Då vägde hon drygt 100 kilo till sina 166 centimetrar, övervikt är vanligt vid PCOS och det kan vara svårt för drabbade att gå ner i vikt.

Källa se länk:

Linda, 27, gick ner två storlekar

JG prövar 5:2

Första tillfället vae 9november 2018' målet äratt äta max500 kalorier (kcal) de dagar energi intaget begränsas. Jag äter inte efter någon given kostplan. Läser mig fram på inhållsdeklar ationer .

På en månad har jag gått ned ca 3kg i vikt. 

 

Jag kommer att fylla åå mer text här.

 

Mer info på  instGram #ompcoochpcos.se 

14. Dec, 2018

5:

Jag prövar 5:2

29. Aug, 2019

Rosenmetoden

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com

Liselotte Videla