• Hormonkarusellen : fakta och myter om klimakteriebehandling Hilde Löfqvist 2019

  Även personer med PCOS kommer till klimakteriet. Kanske i högre ålder än genomsnittet (ca 51 års ålder)

  Klimakteriekarusellen. "Författarinnan och gynekologen Hilde Löfqvist förenar vetenskap med sin nära 40-åriga yrkeserfarenhet, där hon bland annat skriver om kvinnoöden direkt hämtade ur den kliniska vardagen. Under sina möten med patienter ser hon dagligen och på nära håll hur kvinnor lider i det tysta."

 • Ditt fertila liv . Emma Karling Widsell & Carolina Tristen 2019

  8 sidor om polycystisktovralsyndrom. PCOS.

  polycystisktovralsyndrom säger jag mycket sällan. Hört någon enstaka gång av gynekolog. De flesta säger polycystiskt ovarie syndrom. Lätt läst bok. Publicerad 2019.

 • Mia Lundin 2019, Vägen till hormonell balans: Hjärnkoll, sexlust och välmående genom förklimakteriet och klimakteriet

  Klimakteriet är den period då kvinnans östrogenproduktion gradvis minskar, och är något som hälften av befolkningen går igenom – ofta med påtagliga förändringar både fysiskt och mentalt. Mia Lundin delar i sin nya bok med sig av sina djupa kunskaper i detta ämne. Hon berättar vad som händer med den hormonella balansen, och varför kvinnor mår som de gör. ”Hjälp! Jag känner inte igen mig själv längre! Från att varit en hyfsat driftig och snabbtänkt person känner jag mig nu som en trött och glömsk gamling.” Detta är bara ett av tusentals liknande nödrop riktade till Mia Lundin. Men det finns effektiv hjälp att få! Och Mia Lundin, som har jobbat som specialistsjuksköterska inom gynekologi och obstetrik i omkring trettio år, vet hur den hjälpen ser ut. Hon vet hur man kan återställa den hormonella balansen, och få tillbaka till både hälsa och välbefinnande.

 • Slotbabtat

  Erik Henningsson

  Har du också kämpat med vikten i många år? Ibland har det kanske gått åt det håll du vill, men ofta hamnar du förr eller senare tillbaka till ursprungsläget med några eller många kilo fler än du önskar. Självrannsakan och en känsla av misslyckande ligger nära till hands men Erik Hemmingsson, med över tjugo års erfarenhet av forskning på övervikt, menar att det är inte din karaktär det är fel på.

  Vi föds med olika fysiologiska förutsättningar, vissa har lätt att gå upp i vikt medan andra kan äta i princip vad som helst och ändå håller sig trådsmala genom hela livet. Kroppen motarbetar dessutom viktminskning på olika sätt, och forskning visar att övervikt är starkt kopplat till vårt inre. Visste du att övervikt kan bero på hur du hade det när du var liten, i vilket område du är född, om du har stressat mycket under ditt liv, vilka föräldrar du växte upp med eller om du haft svåra livshändelser? Allt detta påverkar vad vi äter, hur vi äter och inte minst varför vi äter.

  Vi behöver alla lära oss mer om vår aptit och mättnad, som många aldrig riktigt lärt sig lyssna på, och som heller inte fungerar speciellt bra hos många överviktiga. I Slutbantat finns verktygslådan där du få olika verktyg att förstå dig själv och ditt ätbeteende bättre men också hållbara strategier och en genomgång av vilken mat som du ska satsa på.

  "Slutbantat är en av de bättre hälsoböckerna på marknaden."

 • Hormonstark

  Forskaren och författaren Martina Johansson har i Hormonstark sammanställt såväl den senaste forskningen kring människans biokemi som resultaten från sin egen resa till ett bättre mående. En personlig bok om människokroppens viktigaste byggstenar: hormonerna.

  Ett kapitel om PCOS

  Hormonstark är boken om optimal hälsa. För både män och kvinnor. Kroppens kemiska sammansättning är avgörande för hur vi mår, sömnen, uthålligheten och vikten. Trots detta känner många inte till hur kroppens system av hormoner hänger ihop eller hur man bäst kan knuffa sin kropp i rätt riktning.

 • Sara AskBli vän med sockret 2019

  Sara Ask är dietist och kokboksförfattare Visar att det -- utifrån tillgänglig forskning -- finns goda skäl att ompröva vår relation till socker. Det är en ögonöppnande guide till att överleva i sötsaksdjungeln, med ett tydligt budskap: fokusera inte så mycket på detaljerna, det är helheten som spelar roll.

 • Stark hela livet

  Bromsa åldrandet idag med fysisk aktivitet! Forskningen visar nämligen att regelbunden träning är en mirakelmedicin. Få ett bättre flås och en starkare kropp samtidigt som du blir smartare, gladare och bättre håller vikten. Du kommer att få ett friskare hjärta, starkare skelett, jämnare blodsocker och minska risken för t ex cancer och demens. På köpet gör träningen dessutom att du känner dig lugnare och får en bättre sömn. I Stark hela livet har forskarna Jessica Norrbom och Carl Johan Sundberg samlat fakta, studier och råd för att hjälpa dig

 • Ulrika Davidsson 2019 66 Day Challenge : Kostschema, recept, motivation

  Ulrikas kostprogram med lågkolhydratkost och 5:2- och 16:8-fasta är baserade på hennes mångåriga erfarenhet av kostrådgivning. Hon lär dig äta mer hälsosamt med naturligt protein, mycket grönsaker och långsamma kolhydrater. Recepten är en blandning mellan varm och kall mat, kött, fisk, fågel och vegetariska rätter som är lättlagade, näringsrika och framförallt väldigt goda! Dessutom är recepten kaloriberäknade så att du har full koll på vad kroppen får i sig!

 • Längtansresan

  Emeli Ljunberg 2019
  Längtansresan är en självbiografisk roman om ofrivillig barnlöshet. Det är en berättelse om en sorg som aldrig tar slut, om ett utanförskap som är svårt att förstå för alla som har barn och om att leva med en längtan efter barn som dagligen gör sig påmind.

  Boken tar dig med på en personlig och mödosam resa genom ett liv som inrättas efter menscykeln, och där hormoner, starka mediciner och resor till en klinik utomlands blir vardag. Du får följa Emelie genom flera IVF-försök, upprepade missfall, immunologisk utredning i Aten, äggdonationsförsök och en tröstlös väntan på barnet som aldrig kommer.

  Gränserna för hur långt hon är beredd att gå förskjuts hela tiden och känslor som ilska, avund och bitterhet hotar att ta över. Men det är också en berättelse om mod, envishet och ett hopp som vägrar att låta sig slås ner.

  https://www.goodreads.com/book/show/47632103-l-ngtansresan

 • Frida Blomgren "Annorlunda syskon- Syskon med funktionshinder"

  Jag har hört Frida hålla föredrag och köpt boken direkt av henne vid konferens om att vara vuxensyskon.

  Frida Blomgren är en av de vuxensyskon som satt ord på sina tankar och känslor och dessutom skrivit ner dem i text. I boken "Annorlunda syskon" får du ta del av tankar från henne och 8 andra vuxensyskon. Teman som berörs är bl.a Det känslomässiga ansvaret, Den försvunna sorglösheten, Frigörelse och Ansvar som vuxen.

  Vi kontaktar Frida angående boken och undrar vad hon tycker är viktigt att lyfta fram. Såhär svarar hon: ...
  "... kanske det att alla som växer upp med annorlunda syskon blir påverkade för resten av livet på både bra och dåliga sätt. Och väldigt många känslor är gemensamma oavsett hur familjesituationen sett ut!"

  En lättläst, stark och kärleksfull bok med kommentarer från Maria Wanker, psykoterapeut med lång erfarenhet av att möta familjer där något av barnen har funktionsnedsättning .

  Ps. Boken är slut på förlaget, men kan köpas direkt av Frida via hennes hemsida: www.seldomstories.se

 • Christina Renlund "Du får väl säga som det är"

  Du får väl säga som det är handlar om att vara anhörig och leva nära. Om vårt behov av varandra, om sårbarhet och kraft, om mod och rädsla och om hopp och stora livsfrågor. I antologin finns berättelser ur många olika perspektiv, varav syskonperspektivet ett.

  Källa Bräckediakoni

 • Jenny Jejlid "En sked för morbror Fred"

  "En sked för morbror Fred" berättas historien om hur det är att växa upp som lillasyster till en autistisk och utvecklingsstörd bror.
  Det handlar om när det onormala blir normalt. Kärlek och hat, skam och skuld och känslan av att vara annorlunda. Men också om vägen vidare...

  Jenny Jejlid berättar sin historia då hon tycker att det är viktigt att syskonperspektivet kommer fram. I slutet av boken finns även diskussionsfrågar att utgå ifrån för vidare samtal.
  Källa Bräckediakoni

Copyright ©www.pco-pcos.se

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande 

Nytt fliken "Något att läsa ?"

26. Jan, 2020

Längtansresan bok 2019

se text ovan

12. Sep, 2020

Bok Hormonstark