TONÅRING

 

PCOS I TONÅREN   under upobyggnad se länk. 

 

https://drfionand.com/2018/11/15/pcos-in-teens-and-adolescence/

Ungdomar får diagnosen polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) med samma kriterier för vuxna.

 Menstruations trassel  tidigaste kliniska manifestationen i ungdomar. Detta kan dock menstruationsmönster vara svår att skilja från anovulation i samband med puberteten eftersom hypotalamus-pituitaryovarian axeln mognar successivt under en period av flera år efter menstruationens debut.

 

 Kliniska tecken på androgent överskott, såsom svår akne eller hirsutism, kan uppmana utvärdering för PCOS. Med tanke på den låga tillförlitligheten i dessa kliniska symptom på hyperandrogenism, ökade serum androgen nivåer ger det bästa måttet på androgen överskott i ungdomar.

 

 

 

Diagnos av poly cystiska äggstockar medför ytterligare svårigheter i den unga befolkningen. Äggstocks utseende och volym kan variera under tonåren och transabdominal ultraljud är att föredra framför den trans tillvägagångssätt unga flickor; Däremot kan denna metod vara tekniskt begränsad hos överviktiga och feta individer. Dessa utmaningar för ultraljud utvärdering gör detta diagnostiska kriterium mycket mindre användbar i ungdomar.

 

Den nuvarande epidemin av barnfetma kan öka svårighetsgraden av symptom på PCOS och understryker vikten av dess tidig och korrekt diagnos. Hos patienter med väldefinierade hyperandrogenemia bör en metabolisk upparbetning utföras. Dessutom, med tanke på bevisen för PCOS som en komplex genetisk sjukdom med familjär klustring, är det viktigt att fastställa släkthistoria för både PCOS och metabola sjukdomar

 

PCOS i tonåren? kan vara bra att utreda om misstanken finns. Tonåren är en känslomässigt jobbig period då kroppen utvecklas. Att samtidigt få svår akne och generande hårväxt (hirsutism) kan ge psykosociala problem.

 

Tonårskvinnan kan komma att skolka från skolidrotten, gömma armar och ben i täckande klädsel samt låta långt hår hänga så det täcker ansiktet. Oregelbunden eller utebliven mens kan skapa oro för fertiliteten i framtiden. En tidig diagnos ökar möjligheten att förebygga övervikt och mental ohälsa hos den unga kvinnan. dessutom bör det uteslutas att det inte är allvarlig sjukdom bakom symtomen. Många  unga kvinnor  med PCOS upplever att de känner sig annorlunda och inte ser ut som sina klasskamrater eller vänner och undra om något är fel med dem. Tyvärr kan man inte välja vart kroppen placerar formerna när man har en hormonell rubbning, går inte att rätta till med mediciner.

 

Det händer att unga kvinnor med PCOS plötsligt går upp flera kilo i vikt trots att de både äter bra och motionerar, kanske tom är professionella i en idrott, som de alltid gjort regelbundet. De kan förlora självförtroendet när symtomen börjar att visa sig. Många är ofta för osäkra för att söka hjälp hos vuxna. Nära anhöriga förstår ofta inte vad som håller på att hända med unga kvinnans kropp och hon blir missförstådd. Kvinnorna blir anklagade för att ha orsakat viktuppgången själva genom att ha ätit fel och onyttig mat samt motionerat för lite. Det skadar självkänslan. Om man i den situationen som ung känslig tonårskvinna träffar på någon klok vuxen och någon bra läkare. Kan det vara befriande att få en diagnos, vilket gör att den unga kvinnan förstår att det inte är hon som äter och motionerar fel och håller på att bli tokig.

 

Unga kvinnan med PCOS får ofta oregelbunden mens inom två till fyra år efter den första mensen. Vilket har föregåtts av något år av regelbunden mens och utan symtom på PCOS. Ibland dröjer det ända till efter 20 års ålder före symtomen kommer.

 

Många får diagnosen mellan 20–30 års ålder och även senare en bit in i 40 årsåldern. Upptäcks då många kvinnor under den här perioden försöker att bli gravida vilket gör att några får diagnosen sent, då de valt att skaffa barn senare. De är fortfarande oklart hur PCOS symtomen förändras med åldern. För vissa förvärras symtomens och för andra blir det bättre. Det är oklart hur pass viktförändringar, behandling med infertilitetshormoner (periodvis), p-piller eller hur graviditeter påverkar kvinnan genom livet.

 

Texter får ej användas, återges eller kopieras

Liselotte Videla