Akupunktur hjälper inte?

 2017 07 11 

Behandling med akupunktur har ingen effekt på ofrivillig barnlöshet som beror på polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. Den mest effektiva behandlingen vid PCOS är läkemedelsbehandling med klomifen. Det visar en forskningsstudie gjord i ett internationellt samarbete vidHeilongjiang University of Chinese Medicine, Kina, där Karolinska Institutet deltagit. Studien publiceras nu i JAMA.

länk går inte http://medicinskaccess.se/wordpress/2017/06/27/akupunktur-okar-inte-fertiliteten-hos-kvinnor-med-pcos/

Att tänka på före du prövar alternativ medicin

Se till att du är en informerad konsument eller kund  Ta reda på vad vetenskapliga studier har visat när det gäller både säkerheten och resultaten för de produkter eller metoder som intresserar dig. Diskutera informationen med din läkare.
 
Var kräsen. välj lika noga som du skulle välja vanlig sjukvård eller medicin.
 
Om du funderar på kosttillskott, läs på om eventuella biverkningar och sidoeffekter. Kosttillskott kan samverka med andra mediciner på ett oönskat sätt.
 
Komplementärmedicinska produkter som inte är bevisat säkra och effektiva ska aldrig användas som ersättning för konventionell medicinsk behandling, eller som en anledning att skjuta upp att söka vård.
 
Berätta för din läkare om alla komplementära metoder du använder Det hjälper till att säkerställa att du får en välavvägd och säker vård. 

Så värderar du information på nätet
Antalet internetsajter om alternativmedicin växer och det kan vara svårt att värdera informationen på dem.
 
Vem är ansvarig för webbsidan? En pålitlig webbsida ska göra tydligt vem som står bakom informationen.

Källa: NCCAM http://nccam.nih.gov/health/decision...ngcam.htm#hed4

 

Örter och fertilitet: En undersökning av användningen av örter inom gynekologin som gjordes 2006 visade att örter som läkesilverax och Vitex agnus castus (munkpeppar) kan bidra till att lindra både klimakteriebesvär och premenstruellt syndrom (PMS). Författarens slutsats var dock att det fanns för lite forskning för att kunna rekommendera användning av dem vid infertilitet.

Akupunktur

Jag har fler talet gånger hör föreläsare tala om den goda effekt som akupunkturbehandlingkan ge vid PCOS. Bla sänker behandlingen aktiviteten i den del av nervsystemet som kallas sympatisiska systemet och påverkar stressnivån i kroppen. . Nålarna sätts bla i  ben och mage. Stress gör att en person kan öka produktionen av kortisol som då kan påverka annan hormonproduktion negativt.

Akupunktur och fysisk träning normaliserar hormonnivåerna och blödningsmönstret hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom, PCOS.  

Det är kvinnor som lider av en hormonstörning som gör att de inte har regelbunden ägglossning eller mens som kan bli hjälpta av akupunktur.

-Utan regelbunden ägglossning är det svårt att planera för barn, säger Julia Johansson, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Mellan fem till tio procent av alla kvinnor är drabbade av hormonstörningen polycystisk ovariesyndrom, PCOS. Hormonstörningen beror på höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron och leder till oregelbunden eller utebliven ägglossning.

Akupunktur och fysisk träning normaliserar hormonnivåerna och blödningsmönstret hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom, PCOS.  

 forskning vid Sahlgrenska akademin visar att akupunktur kan vara en hjälp för kvinnor som lider av PCOS.

-Kvinnorna som fick akupunktur två gånger i veckan under 10-13 veckor hade mer regelbunden ägglossning än kvinnorna i kontrollgruppen. Behandlingen sänkte även höga nivåer av det manliga könshormonet, säger doktoranden Julia Johansson.

Nu ska akupunktur jämföras med det läkemedel som främst används för att sätta igång ägglossning. Detta för att se hur effektiv akupunkturbehandling är för ett faktiskt barnafödande.

-Även fast vi kan visa på högre ägglossning så vet vi inte om det ökar möjligheten förgraviditet, säger Julia Johansson, vars forskargrupp ingår i studien som genomförs i Kina.

Akupunkturbehandling vid PCOS nålars placering, recept

Li 4 bil manuellt Gv 20 manuellt ST 29 bil lågfrekvent (pr 2) CV 6 och CV 4 lågfrekvent SP 9 bil och SP 6 bil lågfrekvent (kopplas ihop SP 9 och SP 6 på samma ben) Behandlas 10 ggr , 2 ggr i veckan, utvärderas efter 10 gånger och fortsätter ca 5 ggr till vid positivt resultat. Det kan kännas lite obekvämt att få nålar på vissa av punkterna med det kände inte obehagligt alls. Ni skulle kunna gå med detta receptet till en sjukgymnast eller en barnmorska och fråga om de sätta dessa nålar. En sjukgymnast ska kunna det. Någon som är van att jobba med kvinnohälsa och använder akupunktur som behandlingsmedel för t.ex. PMS och klimakteriebesvär.

 • Munkpeppar

  En undersökning av användningen av örter inom gynekologin som gjordes 2006 visade att örter som läkesilverax och Vitex agnus castus (munkpeppar) kan bidra till att lindra både klimakteriebesvär och premenstruellt syndrom (PMS).

  Författarens slutsats var dock att det fanns för lite forskning för att kunna rekommendera användning av dem vid infertilitet.  Munkpeppar (Vitex agnus-castus) har varit en del av den växtbaserade apoteket i århundraden och verkar hormonreglerande. De gamla grekiska läkarna använde munkpeppar för att lindra libido, läka yttre sår, behandla mjälten och som ett stöd vid förlossningar. Munkpeppar har länge använts för att lindra allehanda gynekologiska problem som orsakas av hormonell obalans. Idag används det ofta vid premenstruellt syndrom (PMS), polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), och frånvaro av menstruation (amenorré). Sägs vara progesteronstimulerande, sköldkörtelreglerande och stärker fertiliteten. Vissa kvinnor som lider av PCOS har visat sig ha för mycket prolaktin. Vitex kan vara användbart i båda fallen. Kan även öka produktionen av LH och därmed öka pogesteronhalten.

  Munkpeppar bör tas I 3-6 månader.

  Möjliga biverkningar: kan ge huvudvärk och ökad mensblödning.

  Kan ges till hundar, hästar som är hormonstinna.

  @--)---

  2 tsk/dag, Krossas i mortel och kan med fördel blandas i vätska el. youghourt
  Hjälper mot bristande menstruation eller smärtsam, kraftig eller långvarig blödning och mot för kort eller för lång cykel.


  Komihåg att alltid berätta för din läkare om du tar kosttillskott eller narturmedicin

 • Kanel

  Vanlig krydda i Sverige men många vet inte att den även har andra egenskaper än bara vara smaksättare. Kanel används ofta i ayurvediska örtberedningar och är mycket allsidig i sin verkan på kroppen.

  Kanel har positiv påverkan på blodcirkulation, matsmältning, andningsvägar och urinvägar.

  Kanel används mald till te eller strös över maten och är bra vid matsmältningsproblem, då den stimulerar matsmältning och motverkar illamående.

  Vid förkylning och hosta verkar den slemlösande.

  Studier har visat att kanel kan ha en sänkande effekt på både blodsocker och blodfetter. Så lite som ett gram kanel visade sig ha effekt.

  Livsmedelsverket varnar dock för att äta mer än 1 tsk kanel om dagen, då kumarinet i kanel har visat sig kunna påverka levern hos känsliga personer. Den vanliga kanelen som säljs som krydda i Sverige är oftast cassiakanel som innehåller en högre halt kumarin än den ceylonkanel, som jag sett ingår i ayurvediska örtberedningar. Gränsen vid 1 tsk kanel är satt med god marginal så att det är ofarligt att överskrida ibland. Leverpåverkan går tillbaka när man slutar äta kanel.

 • Maca

  Macaroten kan användas på samma sätt som en grönsak eller som naturmedel för olika slags problem.

  I Peru anses den bl.a. lindra klimakteriebesvär och kraftiga hormonsvängingar som är vanliga innan menstruationen och efter barnafödsel.
  Tag en tesked och blanda med ett glas kallt vatten för en snabb och uppiggande dryck. Smaken påminner om pepparrot och palsternacka.

  Det är också gott att blanda ner macapulver i din favoritsmoothie. Maca passar också perfekt ihop med kakaobönor, så pröva att göra nåt gott med t.ex. dadlar, hasselnötter, kakaobönor och maca, eller blanda ner i ditt favoritdessertrecept.

  Rekommenderad konsumtion är 3-5 gram dagligen. Förvara din påse med macapulver torrt, mörkt och svalt.

 • Inositol

  Fick ikväll veta att Apotek Kronan blir först ut med Donaferty. Om några dagar. Återkommer när jag hört att det finns ute på butiker.

  Apotea kommer att få i butik
  senare.

  Nyhet släpps Vecka 7 2017
  på utvalda apotekskedjor.
  Receptfritt
  Myo-Inositol och D -chrio- inositol samt folsyra.
  På intimhyllan.
  En förpackn ing räcker en månad
  Full effekt efter ca 3 månader
  Rekomenderat Pris runt 350 kr
  Öka insulinkänsligheten i muskelceller- Minska insulinproduktionen,, Stabilisera hormoner och kan ge ägglossning. ca 5 % viktminskning.. Även påverka hirsutism och akne, samt håravfall positivt.


  International Journal of Endocrinology
  Volume 2016 (2016), Article ID 1979654, 9 pages
  http://dx.doi.org/10.1155/2016/1979654
  Review Article
  Inositol Treatment and ART Outcomes in Women with PCOS

  /.../

  In contrast, the benefit of MYO supplementation in PCOS has been demonstrated by several studies. Administration of MYO combined with folic acid 2 g twice a day for 6 months in PCOS patients showed maintenance of normal ovulatory activity in 72%, with singleton pregnancy rate of 40% during the 6-month observation period [23]. In a recent study by Kamenov et al., 50 anovulatory PCOS patients with insulin resistance were given MYO for three spontaneous cycles and ovulation and pregnancy were achieved in 61.7% and 37.9% of women, respectively. In the women who remained anovulatory, MYO was used in combination with clomiphene citrate for three cycles resulting in ovulation and pregnancy rates of 72.2% and 42.6%, respectively. These patients also had reduction in BMI and HOMA index, suggesting the role of MYO-induced amelioration of insulin resistance, in mediating the improvement in ovarian function in women with PCOS [63]. While the above studies lacked a control group, similar beneficial effects on ovarian function were also noted by Artini et al. in their randomized controlled trial of 50 overweight PCOS patients which were divided into two groups; group A was given MYO 2 g plus folic acid 200 mg daily for 12 weeks and group B was given folic acid 200 mg daily. They found significant improvement in hormonal parameters and restoration of menstrual cyclicity in all amenorrheic and oligomenorrheic patients in group A while no changes were noted in group B, suggesting the role of MYO in improving the reproductive axis in PCOS patients [64].

 • Bristsjukdomar och tidiga bristsymtom
  Det är mycket sällsynt att människor har inositolbrister. Brister hos djur och möjligtvis människor kan ge:
  • fettlever och levercirros
  • håravfall
  • tillväxtstörningar
  • bristande mjölkutsöndring
  • utslag
  • förstoppning
  • medfödda ögonskador
  • ledsmärta
  • sömnbesvä

 • Människor kan tillverka det inositol de behöver. Brister förekommer sällan men man kan få brister om man dricker mycket kaffe, te, kakao, cola och läsk.

Barnlängtan? Om du orkar kan du prova.

 balansera hormonerna med omega 3-fettsyror. Om du inte vill äta fiskolja, så går det likabra med linfröolja, förutsatt att du kompletterar med zink, magnesium och B-vitamin som krävs för konvertering av växtnbaserade fetter.

Algolja är yttterligare ett alternativ som kan passa för veganer och vegetarianer. Algolja är redan konverterad och innehåller de långkedjiga fettsyrorna DHA och EPA. Komplettera också med D-vitamin och ät en kost, rik på näringsämnen och bra energikällor. 

 

 

Motverka infertilitet med naturliga örter och livsstilsförändring

 

Jag får många mail från par som har svårigheter att bli gravida och med anledning av det, så tänkte jag lyfta några åtgärder som går att göra på naturlig väg. Först och främst, så behöver kroppen rensas från skräp och kemikalier. Detta bör gärna göras redan ett år innan befruktning. Mannen behöver dessutom komplettera med zink, samtidigt som kvinnan kan förbereda kroppen med extra järn och folsyra. Testa gärna hb och ferritin för att veta om det finns behov av järn, eftersom järn aldrig bör tas som tillskott om det inte finns brist (då det skapar oxidation i kroppen).

Kvinnan kan förbereda sig genom att kontrollera sina nivåer av koppar och zink, eftersom för lågt zink i förhållande till koppar kan ge hormonella obalanser. Obalanser i koppar ser man främst genom PMS-besvär, aggression, hudproblem, diabetes eller sockeröverkänslighet och huvudvärk. Högt koppar är vanligt hos de som har svårt att oxidera koppar i levern, samt hos de som har egen brunn eller har ärvt höga kopparniåver från sin mor. 

En annan åtgärd som är enkel är att balansera hormonerna med omega 3-fettsyror. Om du inte vill äta fiskolja, så går det likabra med linfröolja, förutsatt att du kompletterar med zink, magnesium och B-vitamin som krävs för konvertering av växtnbaserade fetter. Algolja är yttterligare ett alternativ som kan passa för veganer och vegetarianer. Algolja är redan konverterad och innehåller de långkedjiga fettsyrorna DHA och EPA. Komplettera också med D-vitamin och ät en kost, rik på näringsämnen och bra energikällor. 

Då en graviditet är en enzymreaktion, så krävs det god tillförsel av enzymer i kroppen. Man kan säga att enzymerna ansvarar för att starta igång processen med liv hos kvinnan. Det kan jämföras med ett tändstift, som är en förutsättning för att hela reaktionskedjan skall fungera. Enzymer skapar kroppen själv, men för detta krävs god tillförsel på aminosyror och näringsämnen. 

Om du har dålig matsmältning, problem med tarmen eller stressar mycket, så minskar saltsyraproduktionen och proteinerna du äter, smälts sämre samtidigt som näringsupptaget minskar. Detta innebär inte bara att det kommer ner osmälta proteiner i tarmen (... vilket skapar bakterieöverväxt) utan även att de minsta byggstenarna, aminosyrorna, inte kan tas upp av kroppen. Vid brist på aminosyror och näring, så kan inte kroppen producera de enzymer som krävs för olika funktioner, varav befruktning är en av dem. 

En annan faktor är stress, eftersom stress ökar frisättningen av kortisol ifrån binjurarna. Kortisol frisätts vid långvarig, låggradig stress och minskar östrogen i blodet (då de båda tillverkas av DHEA). För lite östrogen ger minskat skydd för kärlen (eftersom östrogen skyddar kvinnans kärlväggar) samtidigt som det ger en obalans mellan östrogen och progesteron.

När kvinnans ägglossning förbereds, så ligger östrogennivåerna högt. För lågt östrogen hämmar denna funktion och gör att den inte fungerar som den ska. När ägglossningen startar igång, så ökar progesteronet, samtidigt som östrogen minskar. Detta beror på att progesteron (vårt "hålla kvar-hormon") ser till att ägget hålls kvar i livmodern och fastnar i slemhinnan. För lågt progesteron kan således göra att det befruktade ägget inte kan fastna i slemhinna och istället stöts ut ur kroppen. Lågt progesteron är vanligt hos de som får återkommande missfall. Dessa hormonobalanser påverkas även av ftalater som finns i plast, från xenoöstrogener (östrogenliknande ämnen), fytoöstrogener (östrogenliknande ämnen från växter som tex soja) o.s.v. 

10 tips för att motverka infertilitet 

1. Ät ren mat, gjord på ekologiska naturliga råvaror. Öka intaget av bra fetter såsom fiskoolja, kokosolja och linfröolja. Fett är viktigt för hormonbalansen och en förutsättning för att hela kedjan av enzymer och hormoner skall fungera som de ska. 

2. Rensa kroppen från kemikalier med en rejäl detox och undvik rökning, alkohol och mat som är full av tillsatser. En rejäl detox kräver bra tillförsel av näring och svavel för god utrensning och för att leverns avgiftningsfaser skall kunna omvandla fettslösliga gifter till vattenlösliga och sedan eliminera dem. Detoxa också genom att använda helt ekologiska, biologiskt nedbrytbara hud- och hushållsprodukter. 

3. Även socker påverkar kroppens hormonella balanser. Minska ner på sockret och ät grönsaker och bär istället. Om du har sockerberoende, så är det allra bästa att du tar itu med det innan ni försöker bli gravida eftersom du bör undvika soccker under graviditeten. En del slutar med socker (... samt rökning m.m....) först när de blir gravida och då finns mycket av effekterna fortfarande kvar i kroppen, samtidigt som barnet känner av mammans stress. 

4. Testa om du har högt koppar i förhållande till zink, särskilt om du brukar ha besvär med PMS. Om du inte vill göra en hårmineralanalys, så kan du testa om zinktillskott minskar besvären. Om de gör det, så är sannolikheten stor att du har för högt koppar. Du kan ligga på fyrdubbel dos av zink under en kort period för att få ner koppar, men det bör inte vara på långsiktig basis eftersom överdosering av zink (under lång tid) ger ökade risker för parkinsons. 

5. Komplettera kosten med tillskott som rekommenderas under graviditeten. Med andra ord... så kan du förbereda kroppen genom att agera som om du redan är gravid. om ditt intag av aminosyror är bristfälligt, så bör du komplettera även med det. 

6. Stressa ner så mycket du kan. Meditera och använd dig av saker som ger ett inre lugn, som ett varmt bad eller en lång skön promenad/löprunda. Stress minskar din möjlighet att bli gravid och det är viktigt att låta kroppen få känna avslappning och harmoni. Tänk gärna på att detoxa hjärnan på ett fint sätt, då mycket tankar och oro också stressar kroppen. 

7. Man brukar säga:  Det blir alltid som du tänkt dig och i många fall så stämmer det bra. Fokusera på dina/era tankar och var noga med att tänka härliga tankar kring graviditeten. Det är lätt att bli orolig och stressad om graviditeten dröjer, vilket kan göra det ännu svårare. En sak som kan lätta upp känslan är att ni tänker er in i livet som föräldrar och att ni lever och tänker som att ni redan blivit mamma och pappa. Fokusera alltså på att affirmera att ni redan är gravida. Kroppen svarar på tankar mer än man tror.. :) 

8. Drick filtrerat vatten för att undvika de läkemedelsrester och p-pillerrester som finns i vårt dricksvatten. Det är viktigt att filtret du använder är riktigt bra och att det klarar att eliminera läkemedelsrester. Koka vattnet för att även undvika steroider.  

9. Köp allt kött, ägg och all fisk helt ekologiskt eftersom djuren då har fått äta den föda som de är avsedda att äta. Djur som avlats fram på konventionellt sätt, får kraftfoder som exempelvis är baserat på genmanipulerad soja. Detta gör inte bara att de får lägre innehåll av omega 3, utan också att vävnderna är fulla med gifter. Gräskött och helt ekologiskt odlad fisk är det allra bästa. Basera all din kost på helt ekologiska och giftfria alternativ. 

10. En av de mest effektiva örter som brukar användas vid infertilitet är agnus castus. Örten kan användas för att motverka PMS och tas då mellan mens och ägglossning. Om du däremot vill öka möjligheten för att bli gravid, bör du ta örten varje dag mellan ägglossning och menstruation. Du tar 20-30 droppar i ett glas varmt eller ljummet glas vatten, 3-4 gånger dagligen.  

 

Källa internet

 • På grund av östrogenets betydelse för menscykeln, innehåller vanliga p-piller (men inte minipiller) östrogen. Östrogenbehandling mot övergångsbesvär, ofta tillsammans med gestagener, är vanligt men ett flertal larmrapporter om ökad risk för bröstcancer har lett till något större försiktighet i detta användningsområde. I hälsokostbutiker säljs preparat under namn som bidrottninggelé, vilket i stort fungerar på samma sätt och innehåller stora mängder fytoöstrogener, växtöstrogener som bina utvunnit ur pollen.

 • Bioidentiskt ("naturligt") progesteron

  Ännu inte visat att östradiol och »naturligt« progesteron är säkert.

  Bioidentiskt (»naturligt«) progesteron som tillägg till östrogensubstitution vid klimakteriebesvär efterfrågas som ett alternativ till syntetiskt gestagen.

  Evidens saknas för att kombinationer med bioidentiskt progesteron ger mindre risk för bröstcancer och tillräckligt endometrieskydd jämfört med kombinationer med gestagen.
  Bioidentiskt progesteron kan förskrivas på licens, men kontroller av endometriet bör då göras regelbundet.

  källa
  http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2015/01/Annu-inte-visat-att-ostradiol-och-naturligt-progesteron-ar-sakert/

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com

Liselotte Videla