Olivolja

I en antiinflammatorisk kost eller medelhavskost är olivoljan essentiell.

Flera studier har också visat att hjärtsjukdomar är mindre vanliga hos just personer från Medelhavsländerna. Extra jungfruolja är en av de största byggstenarna i deras diet och det är bevisat att den förbättrar slemhinnan i blodkärlen, skyddar mot farligt kolesterol och kan hjälpa till att förhindra blodkoagulering.I en antiinflammatorisk kost eller medelhavskost är olivoljan essentiell.

Flera studier har också visat att hjärtsjukdomar är mindre vanliga hos just personer från Medelhavsländerna. Extra jungfruolja är en av de största byggstenarna i deras diet och det är bevisat att den förbättrar slemhinnan i blodkärlen, skyddar mot farligt kolesterol och kan hjälpa till att förhindra blodkoagulering.

Tack vare att olivolja innehåller stora mängder av den kemiska föreningen antioxidanter kan oljan minska risken för hjärtsjukdomar. Samtidigt kan antioxidanterna hjälpa till att bekämpa inflammationer i kroppen, vilket anses vara en ledande orsak till andra sjukdomar som diabetes, alzheimers och cancer.

 

Extra jungfruolja anses vara mer hälsosam än de mer raffinerade sorterna av olivolja. Detta eftersom den behåller några av antioxidanterna och de bioaktiva föreningarna från oliverna.

Men inte helt sällan fuskas det med beskrivningarna. Vad som står på flaskans etikett överensstämmer inte alltid med verkligheten.

Olivolja är i stuier fertilitets befrämjande för män och kvinnor. 

Oljor som skrivs ut som ”extra jungfru” kan alltså ha spätts ut med raffinerade oljor. Livsmedelsverket publicerade förra året ett test där det framgick att åtta av elva flaskor 2019 visade sig vara billigare och sämre olivolja.

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/17-av-21-extra-jungfruolivoljor-klarade-inte-testet

 

Gurkmeja

Gurkmeja kommer ursprungligen från Asien där den under tusentals år varit en uppskattad ört inom traditionell Ayurveda. Inom folkmedicinen har gurkmeja varit välanvänt både för invärtes och utvärtes bruk. Gurkmeja kommer från samma växtfamilj som ingefära och det är roten på gurkmejan som mals ner till det karaktäristiskt färgstarka pulver som vi är vana att se. Färsk gurkmeja är starkt orange och färgar lätt av sig

 

 Det finns 14 500 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin. Farmakologiska studier har visat att curcumin har lika stark inflammationshämmande effekt som kortison och fenylbutazon. Kryddan gurkmeja tillhör ingefärsväxterna och den har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor. De verksamma beståndsdelarna är 3-5% curcuminoider samt 2-7% eterolja.

 

 

. vad är gurkmeja bra för?

Det aktiva ämnet i gurkmeja kallas för curcumin. Curcumin är en mycket stark antioxidant, som bland annat bidrar till att minska oxidativ stress i cellerna. Antioxidanter är det som hjälper oss att bibehålla ett normalt immunsystem.  De senaste åren har det blivit populärt att diskutera kring inflammatoriska och antiinflammatoriska råvaror - och hur maten påverkar hur vi mår. Mycket forskning görs idag kring gurkmeja och dess antiinflammatoriska egenskaper.

kan man få biverkningar av gurkmeja?Gurkmeja som krydda är ofarlig för människan även i stora mängder. Det som kan uppstå är lätta problem med magen vid intag av för mycket per dag. Ska du äta gurkmeja i form av krydda i mat, kan det vara bra att anpassa utifrån dig själv och hur din kropps reagerar på kryddan.

– 80 procent av vårt immunförsvar ligger runt tarmarna i magen, och inflammationer får vi ofta genom den kosten som vi äter. Speciellt gluten och socker skapar väldigt mycket inflammation i tunntarmen. Om det blir en inflammation i tarmen blir immunförsvaret upptaget med att hantera den lokala inflammationen och då blir man också försvagad och mer mottaglig för förkylningar och andra sorters sjukdomar. Man kan säga att kurkuminet i gurkmejan hjälper till att bygga rätt tarmbakterier, ta hand om magen och dämpa inflammationer. Så blir immunförsvaret starkare och då blir man friskare i hela kroppen. 

 

Vad säger forskningen om gurkmeja?

Trots att gurkmejan är älskad av många så är det inte alla som håller med att den är så magisk som det påstås. Näringsfysiologen Ingrid Larsson säger i en artikel på Sahlgrenska Universitetssjukhusets hemsida att det inte finns någonting som heter antiinflammatorisk kost om man ser till forskning.

– Hitintills har det inte gått att bevisa att specifika livsmedel kan orsaka inflammation eller att enskilda livsmedel kan förvärra eller dämpa en redan etablerad inflammation, säger Ingrid Larsson.

Åsikterna kring antiinflammatorisk kost är delad, då vissa anser att det finns tillräckligt vetenskapligt stöd medan andra anser att det inte gör det.

Källor https://veckorevyn.com/halsa/allt-om-trendkryddan-gurkmeja-de-godaste-recepten/

 

För två glas  

Guldmjölk AKA Golden milk

Du behöver:

 • ½ matsked gurkmeja, malen eller färsk
 • ½ tesked ingefära, malen eller färsk
 • ½ tesked kanel
 • ½ kryddmått vaniljpulver
 • ½ tesked malen kardemumma
 • Två teskedar kokosolja
 • ¼ deciliter vatten
 • Fyra deciliter mandelmjölk eller havredryck

Gör så här:

 1. Koka upp alla ingredienser förutom mjölken och låt blandningen sjuda i 6-8 minuter på svag värme tills det blir en paste. Då och då kan du röra om. Låt det sen svalna. 
 2. Värm mjölken. 
 3. Avlägsna sen mjölken från värmen och vispa ner pasten i den och servera direkt.

Pasten till guldmjölken håller i kylen i upp till två veckor. Den fungerar även utmärkt att ha i grytor och smoothies!

Om kostiskott

Kosttillskott skiljer sig åt i ingredienser och egenskaper

För att hålla det enkelt, har vi delat upp dem i tre grupper:

Den första gruppen kompletterar kosten och hjälper till att göra den mer balanserad. Den inkluderar vitaminer, mineraler, aminosyror och fleromättade fettsyror. 

Den andra gruppen inkluderar kosttillskott som används som hjälpmedel i behandlingen av sjukdomar. Dessa är inte medicinska substanser men utgör ett stödjande team i kroppen under perioder av stress, sjukdomar eller med höga påfrestningar från omvärlden. Dessa är organiska syror, bioflavonoider och glykosider.

Den tredje gruppen är kosttillskott med probiotika, vilket normaliserar tarmens mikroflora som förutbestämmer ditt immunsystems styrka.

Maca ört

Synbiotika är en blandning av goda bakterier (probiotika) och fibrer (prebiotika). Fibrerna fungerar som matsäck till bakterierna på deras väg ner till tarmen. Väl på plats ger de bakterierna föda så att de ska kunna växa sig starka och mångdubbla sig.

Om din mage och tarmflora

I din tarm har du runt 100 000 miljarder bakterier av fler än 1000 olika arter. Det är tio gånger mer än vad du har celler i din kropp, så i det avseendet är du faktiskt mer bakterie än människa! Tillsammans utgör dessa mikroorganismer vår mikrobiota – även kallad tarmfloran. Hos friska vuxna är tarmfloran relativt stabil men den kan påverkas av sådant som ohälsosam kost, antibiotika, stress eller allvarliga sjukdomar. En balanserad bakterieflora är viktig för ett flertal kroppsliga funktioner, till exempel sitter cirka 70 procent av vårt immunsystem i magen.

Hur tar du hand om dina tarmbakterier?

En hälsosam tarmflora och en god hälsa överlag vilar på tre grundpelare – kost, motion och stresskontroll. Dessa tre komponenter påverkar även varandra. Till exempel kan regelbunden motion hjälpa till att minska stress, och håller man stressen i schack kan det även bli lättare att bibehålla hälsosamma rutiner. En varierad kost med mycket frukt och grönsaker är en viktig bas för en god hälsa. För den som vill boosta lite extra kan ett tillskott av fibrer och mjölksyrabakterier vara ett bra alternativ.

Antiinflammatorisk kost

För att våra goda tarmbakterier ska trivas och göra sitt jobb, måste vi se till att ge dem rätt mat. Rikligt med råa grönsaker och frukter, nötter, fröer och baljväxter, samt att dra ner på mängden kött, är en bra bas för en frisk tarmflora.

Regelbunden motion

Daglig rörelse hjälper oss att hålla vikten, minska stress och bidrar till en allmänt hälsosam livsstil. För vuxna rekommenderas minst 30 minuter av fysisk aktivitet 5 dagar i veckan där vi blir varma och får upp pulsen och andhämtningen.

Stresskontroll

Att stress kan påverka vår fysiska hälsa är något de flesta känner till idag – vi är väl alla bekanta med ordet stressmage? För att hantera stressiga perioder kan vi använda oss av metoder som mindfulness, avslappningsövningar, och promenader i naturen.

Kosttillskott för magen

För att stärka tarmfloran kan det vara ett bra alternativ att komplettera med kosttillskott. En noggrann och hälsosam kosthållning räcker dock långt och bör prioriteras.

Synbiotic – ett svenskt kosttillskott för din mage

Synbiotic är ett kosttillskott baserat på över 15 års kliniska studier. Efter isolering och screening av drygt 500 typer av mjölksyrabakterier, valdes fyra bakteriestammar ut och patenterades – Lactobacillus paracasei, Pediococcus pentosaceus, Lactobacillus plantarum och Leuconostoc mesenteroides. De fyra stammarna tillhör arter av bakterier som är en naturlig del av bakteriefloran i tarmen och de kan också påträffas naturligt i kosten.

Bakterierna kombineras med fyra sorters växtfibrer: pektin som är utvunnet ur citrusfrukter, inulin från roten cikoria, resistent stärkelse från majs, samt betaglukan från havre. Dessa fibrer fungerar som mat till bakterierna i tarmen och hjälper dem att trivas. Synbiotic tillverkas i Sverige och är fritt från både gluten och laktos.

Synbiotic finns i två versioner – Synbiotic15 och Synbiotic40 Enhanced. Synbiotic15 innehåller 15 miljarder mjölksyrabakterier och 4 gram fibrer per dos och lämpar sig för att stärka och bibehålla en god tarmflora. Synbiotic40 Enhanced är en starkare variant som innehåller 40 miljarder mjölksyrabakterier och 8 gram fibrer per dos. Synbiotic40 Enhanced passar därför för de som har en kraftig obalans i tarmfloran eller i de fall då kroppen är utsatt för påfrestning. Synbiotic40 kan med fördel tas som en kur under en kortare period.

 

Källa supercsymbiotics

Synbiotika

Maca ört odlas i Anderna i Sydamerika i flera tusen år som grönsak. Maca är en släkting till rädisor och liknar en rättika eller rova med en lukt som påminner om kola. Dess rot används för att göra medicin. Legender berättar hur Inka-folkets krigare åt av rotfrukten före strid då den ansågs ge styrka och kraft.Smaken påminner om en blandning av pepparrot och palsternacka.
Maca benämns också som naturens viagra och anses ha effekt som lusthöjare.Macaroten anses vara en adaptogen, som kan reglera hormonbalanserna i kroppen och sägs öka den sexuella lusten och fqungerar som ett afrodisiakum då den sägs öka libido och sexuell förmåga hos både kvinnor och män.Näringsvärdet i maca är stort och roten innehåller minst fem gånger mer protein än ris och fyra gånger mer fibrer än potatis. Maca består till 60 % av kolhydrater, 8,5 % fibrer och 10 % protein. Maca innehåller över 55 olika näringsämnen och har ett stort spektrum av vitaminer, mineraler, aminosyror, lipider, karotenoider, polyfenoler och alkaloider.Gelatiserad maca innehåller mindre kolhydrater och mer protein. Gelatiserad macapulver har mer näringsinnehåll och är lättare att smälta för kroppen än vanligt macapulver. Den gelatiserade macan löser sig lättare i vatten vilket gör att kroppen snabbare kan tillgodogöra sig den.
Macans hälsofördelar speciellt för kvinnor

Klimakteriebesvär. Macan används för hormonell balans och anses ha god effekt på klimakteriebesvär som värmevallningar, sömnstörningar, svettningar och depression.

Afrodisiakum. Roten har rykte om sig att vara ett kraftfullt afrodisiakum som med sina mineraler och fettsyror kan balansera könshormonerna, förbättra humöret och öka den sexuella lusten.

Lindrar menstruella problem som värk och rikliga blödningar. Fertilitet Macaroten verkar kunna öka fertiliteten då den ökar LH, det luteiniserade hormonet i hypofysen, vilket är det hormon som startar ägglossningen och underhåller funktionen hos gulkroppen.

Ökad bentäthet. Efter klimakteriet har kvinnor en högre risk att drabbas av osteoporos jämfört med män, med ökad risk för benbrott som följd. Maca verkar kunna öka bentätheten

#maca#ompcoochpcos.se.#PCOS
#hormon#klimakteriet#apatogen#PCOSSverige

Kall kokt potatis

Vad gör koffein i kroppen?
Effekterna av koffein är många, en av de främsta att det blockerar adenosin och stimulerar kortisol och adrenalin, dvs stressystemet

/vulverine 

Många av oss dricker kaffe eftersom koffeinet ger oss en pigghetskänsla. Koffein fins inte bara i kaffe utan även i the, kakao, Cola, choklad och energidrycker med guarana o maté. Det är därför inte bara kaffe man skall undvika om koffein intaget skall hållas nere

Även måttlig kaffekonsumtion under graviditet, en till två koppar om dagen, är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern, visar en studie publicerad i tidskriften BMJ Open. Det är inte klarlagt om koffeinet direkt orsakar övervikt, men kopplingen i sig gör att forskarna ändå manar till ökad försiktighet.

Det är gjort många studier kring koffeinets påverkan på organismen och flertalet av studierna menar att o man intar mer än 300 mg koffein dagligen, vilket motsvarar ca 4-6 koppar kaffe, så nedsätts fertiliteten med upp till 35 %.

Utöver koffein innehåller kaffe även en mängd andra ämnen, varav några verkar hämmande på kroppens vitaminupptag. Bara detta gör att vi rekommenderar vi att man skär ner på kaffe intaget då vitaminer har stor betydelse för optimal fertilitet.

Max två koppar kaffe om dagen
Du bör enligt Livsmedelsverkets rekommendation inte få i dig mer än 200 mg koffein per dag när du är gravid. Det är för att höga doser av koffein kan påverka fostret. Koffein finns både i kaffe och te.

Källor:

 https://www.vulverine.se/blogg/kaffe/

https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/mer-overvikt-hos-barn-nar-mamma-druckit-kaffe-som-gravid.cid15652

 

https://www.coca-cola.se/produktinformation/koffein

 

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-koffein-for-gravida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaffe /koffein Och fertilitet graviditet

Något av det nyttigaste du kan äta är kokt, kall potatis. När potatisen är rå innehåller den resistens stärkelse, men när du kokar potatisen omvandlas denna stärkelse till sockerarter som kroppen tar upp och använder som energi. Inget fel i det, men du missar den fina effekt som resistens stärkelse kan ge: nämligen att agera mat till de goda bakterierna som finns i tjocktarmen och bidra till bra blodsockerbalans.  Rena prebiotikan. Tarmbakterie mums. Blodsockret mäts ju ofta i GI. Kokt potatis har ett GI på ca 80-90, medan en kallnad potatis ligger så lågt som 30. Detta tack vare att resistent stärkelse har bildats.Men hur gott är det då med kall potatis Sväng ihop en potatissallad på gårdagens potatis. Smula i lite favoritost, olja, vinäger (sänker GI ytterligare), kapris och andra grönsaker. Eller ät det på grovt rågbröd med örtsalt. Mer mättande macka får du leta efter. Det får också fint att slänga ner en kall potatis i smoothien 

 

Generellt anses miljön under fostertiden vara viktig för hur gener slås av och på, och för programmering av metabolismen för resten av livet. Tidigare djurstudier där embryon i honans kropp exponerats för koffein har också följts av kraftigare tillväxt och kardiometabol sjukdom hos ungarna.

– Även om det behövs fler studier innan vi vet vad fynden verkligen betyder, så är koffein en substans som man kan välja att minska eller helt avstå ifrån under graviditeten, konstaterar Verena Sengpiel.

Källa  topphälsa ochä expressen 

Baljväxter

Baljväxter innehåller mycket fiber som ger lång mättnadskänsla. Baljväxter har även folsyra och B-vitamin samt järn, kalcium, fosfor, magnesium och zink. Linser innehåller betaglukaner som binder fett i tarmen och sänker blodfetterna.

Källa:Helgegren H et al., Bra mat vid typ 2-diabetes

Lingon

Lingon
Studier på människor som visat att lingon ökar insulinkänsligheten genom att aktivera samma protein som diabetesläkemedlet metformin. Möjligen bidrar ämnet quercetin i lingon till den goda effekten. Det kan också handla om positiva förändringar i tarmens bakterieflora. Ytterligare studier behövs dock för att säkerställa de exakta effekterna

Källor
Dembinska-Kiec A et al., British Journal of Nutrition, vol. 99, supplement 1, pp. ES109–ES117, 2008

Eid HM et al., Molecular Nutrition and Food Research, vol. 54, no. 7, pp. 991–1003, 2010

Att läsa

 

I form att äta

Under många årtusenden har människan behandlat sin mat för att förbättra hållbarheten, smaken och konsistensen. I början var det förmodligen olika varianter av jordugn, där glöd eller upphettade stenar lades i en grop tillsammans med mat som sveptes in i stora blad.

Efter de inledande experimenten av savannens kockar har de olika sätten att behandla maten ökat stadigt. Saltning, syltning och rostning. Fermentering, bräsering och flambering. Och i modern tid dragering, marinering, panering och pochering. Alla sätt är dock inte lika goda. Åtminstone inte ur kroppens synvinkel.

Upphettning har positiva effekter

Upphettning dödar bakterier. Dessutom innehåller många växter giftiga ämnen som urlakas eller bryts ned.

I vissa fall gör kokning att växternas cellväggar luckras upp så att näringsämnena frigörs. Det gäller till exempel betakaroten, ett förstadium till vitamin A, som finns i morötter. Kokta morötter ger oss alltså mer näring än råa.

...men också negativa

I andra fall gör upphettningen att vattenlösliga vitaminer i grönsakerna går över i vattnet så att näringshalten minskar. Det gäller särskilt om vi kokar grönsaker länge och i onödigt mycket vatten.

När maten hettas upp bildas också det som kallas AGE och ALE. Det är proteiner som bundit till sig fett och socker när de hettats upp. De finns i industriprocessad mat och i stekt kött, i brända brödkanter och knäckebröd. I nötter som har rostats, i färdigköpta kakor. AGE och ALE kan utarma vår tarmflora och klistra fast vid våra nervceller så att signalerna blir stummare. De griper tag i kärlväggarna, river upp och inflammerar dem så att blodet får svårare att strömma. De finns i större mängd vid alzheimer, diabetes och hjärtkärlproblem, och de är ökade vid bröstcancer och prostatacancer, även om kopplingen inte är helt klarlagd.

Ett enkelt sätt att minska AGE och ALE är att bereda maten vid lägre temperatur och under längre tid. Ofta är det bättre att koka eller laga den i ugnen än att steka eller grilla. Eller att endast låta stekt potatis, rostat bröd eller annan mat bli gyllengul snarare än brun. Halten ökar ju mörkare färg maten får vid tillagningen. I mjukt bröd är halten högst på skorpan.

Källa: delav längre text 

ttps://livsstilsverktyget.se/sv/i-form-att-ata

 

 

16. Jan, 2021

Maca ört för hormonell balans

20. Feb, 2021

Gurkmeja

Copyright ©www.pco-pcos.se

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande 

sökord instagramP #PCOS#ompcoochpcos.se.