Välkommen!

 Jag är inte utbildad läkare.  Jag   arbetar  undersköterska/ receptionist  vid en vårdcentral.   Kollegor och sköterskestudenter samt läkarkandidater och inhyrd personal som passerar vårdcentralen får veta mycket om PCOS.

Jag  ser ett behov av information kring PCOS och kunskap om hur kvinnans kropp fungerar. Mitt engagemang började när jag upplevde oförståelse och okunskap av sjukvården. När jag sågs som färdigbehandlad trots en mängd symtom. 

Du och din läkare får i samförstånd komma överens om vilken behandling som är lämplig i ditt fall. Du kan tacka nej till den behandling läkare rekommenderar om behandlingen känns fel.

Alla med PCOS i får inte lika mycket av de mängder syntom som PCOS medför.Försöker samla Information som är relaterad till PCOS samt hälsa och livsstil. Förslag till förbättringar tas tacksamt emot. 

Deltar i olika projekt som  har för syfte att öka informations nivå  och utbildning angående  PCOS  för allmänheten och  sjukvård. 

Ibland missar jag min egna fel när jag skriver. Medveten om att det inte ser bra ut alla gånger. Du kontaktar mig via flik: gästbok eller liselottevidela@gmail.com.

Mer på:

Instagram: #ompcoochpcos.se 

Facebook: https://www.facebook.com/PCOSSverige

 

Ett meddelande på mitt instagramkonto #ompcoochpcos.se

Lång och trogen tjänst


Jag anar att ett antal av er träffat Ingvar som behandlande läkare eller kollega.
Ingvar Ek som var min läkare början av 1990- talet och PCOS mentor. Han har en speciellbetydelse för mig. Snart 30 årig kontakt.Idag arbetar Ingvar vid Kvinnohälsan på Nyköpings sjukhus. Trevligt att få tala om det som skett och det som är nytt. Han handleder en gynekolog som forskar i tarmensmikrobiom och betydelse vid PCOS.

Ingvar själv disputerade 2003.jag var en av de patienter som var utvald till studierna som blev hanns avhandling om insulinresistens och fettcellen. Jag var även åhörare vid disputationen och senare var vi på SVT tillsammans.
Ingvar skrattade gott när jag berättade om en kvinna som han behandlade för PCOS och svårt att bli gravid. Som lyckats bli gravid med hjälp av den behandling som Ingvar gav. .Hon födde en son som heter Ingvar i mellannamn av honom.

Tack alla kontakter

Rudbeckia eller solhatt bild som jag tagit själv.

Ingvar Ek gynekolog Nyköpings Kvinnoklinik

Angelica Linden Hirschberg Professor Gynekologi Karolinska institutet/ Universitetssjukhuset

Elisabeth Stener Victorin  professor fysiologi, Karolinska institutet.

Sabine Naessen, pensionär, Gynekologi Karolinska institutet/ Universitetssjukhuset

Cina Nyberg gynekolog Livio Fertilitetscetrum.

Emma Öberg, Gynekolog, Karolinska institurt

Anastasia Tourtova, Endokrinolog  KI samt Södersjukhuset Stockholm. 

Tone Loovvik gynekolog i Norge. 

PCOS Sverige en ideell organisation om PCOS

Andra  personer som haft  betydelse för att jag jobbat på med att sprida information om PCOS. 

 

Professor förklarar vad PCOS är.

Elisabet är teamledare vid Karolinska institutet ( KI) och en av sveriges främsta inom PCOS. Jag har haft förmånen att träffa Elisabet och hennes kollegor.

Medicinvetarna avsnitt 51.Vad är PCOS

Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS – vad det beror på och hur det skulle kunna behandlas

 

PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom och syftar på de många äggblåsor som finns på äggstockarna hos drabbade kvinnor. Men faktum är att just äggblåsorna, som leder till oregelbunden ägglossning och därmed mens, egentligen är ett symptom på syndromet. Tillsammans med oönskad hårväxt kan de avslöja det som orsakar PCOS, förhöjda nivåer av testosteron. 

Förutom oregelbunden mens och besvärande hårväxt riskerar kvinnor med syndromet fertilitetsproblem, övervikt, typ 2-diabetes samt oro och depression.

Professor Elisabet Stener-Victorin är forskningsgruppledare för reproduktiv endokrinologi och metabolism på institutionen för fysiologi och farmakologi. Hon har i många år forskat om PCOS - vad det beror på, hur drabbade ska kunna få hjälp och en eventuell framtida bot. 

Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS – vad det beror på och hur det skulle kunna behandlas.

 

Källa: medicinvetarna-51-vad-ar-pcos avsnitt 51

https://ki.se/forskning/medicinvetarna-51-vad-ar-pcos?fbclid=IwAR2egVkxvQVWtlLLoo1wpO3HdYi-n75j4x-VYxBMfxrhIGZVWaH85uQ6AaQ

 

Se även

https://www.facebook.com/karolinskainstitutet/videos/642825346629147/

 

 

Se även facebbok 

 https://www.facebook.com/108526522515994/posts/3322850977750183/

Video med, Elisabet om PCOS. 

 

 • Amandas märkliga hårväxt var ovanlig kvinnosjukdom

  Expressen 2 november 2018 .

  Sedan puberteten spökar hormonerna för Amanda Ankarhem, 29.

  Under 15 år var hon deprimerad, gick upp i vikt, fick hårväxt på udda ställen och förlorade sin mens och funderade på att ta sitt liv.

  Hon sökte efter svar hos flera gynekologer – men det var först för ett år sedan som hon äntligen fick en diagnos.

  – Det är helt sjukt att det tog så lång tid, det känns förjävligt, säger hon.

  https://www.expressen.se/gt/amandas-markliga-harvaxt-var-ovanlig-kvinnosjukdom/?fbclid=IwAR27nBeSIbjTNLRshNNfm-WI3hmAYKhTLiMipR3Rtdb35m1zPqmbZrmnqms

 • Trotsade sjukdomen – nu är Marie gravid

  Bild Sveriges radio

  När Marie Jonsson från Tidan ska skaffa barn med sin man Ola får hon veta att hon har PCOS, en hormonrubbning som gör det svårt att bli gravid. Efter en krokig resa väntar de nu sitt första barn

  Länk(publicerad söndag 2019 11 17) : #https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=7344735

 • PCOS i klimakteriepodden

  115. PCOS och klimakteriet med Elisabet Stener-Victorin | Klimakteriepodden on acast

  https://play.acast.com/s/klimakteriepodden/3daafc45-c9ae-4405-b348-e47bd9b8be75

 • Mitt i brunchen

  Podd avsnitt 7 om PCOS.
  #Mittibrunchen @mittibrunchen
  Av
  Emelie Lundh & Mathilda Ask Helgesson

  https://podcasts.apple.com/se/podcast/mitt-i-brunchen/id1509087723#episodeGuid=tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F833417758

 • My har PCOS, ett medfött syndrom på äggstockarna som gör det svårare att bli gravid. De senaste fyra åren hade hon gått på en mängd olika hormonmediciner för att öka chansen att bli gravid.

  – Min kropp blev helt förstörd av dem, jag fick yrsel, ont i ryggen, ångest, värmevallningar och tryck över bröstet. När vi till slut satt på ett första möte för att få göra IVF grät jag mig bara igenom det. Min kropp behövde få vila och inte få fler mediciner, så vi bestämde oss istället för att vänta ett par år.

  Läs mer och källa
  https://www.motherhood.se/mammaliv/my-westerdahl-gravid-med-tvillingar-trots-pcos/7336732

 • Louise, 20, sjukdom ger oönskad hårväxt: ”Skäms”

  Louise Gundersen, 20, från Falköping lever med PCOS – där vanliga symtom är ökad behåring på kroppen och utebliven mens.
  Hon har under flera års tid skämts och försökt dölja det.
  – Sjukdomen är väldigt farlig rent psykiskt där man får många jobbiga tankar.
  Nu är hon redo att berätta sin historia för att nå ut till fler.
  Louise Gundersen är en av dem som har levt med sjukdomen i några år och har ständigt försökt gömma sig – fram tills nu, något som också Falköpings Tidning och GT skrivit om.
  – Jag har inte berättat för många om det här men nu ska jag berätta det för hela världen. Jag tror och hoppas att det kan leda till något viktigt när det uppmärksammas och normaliseras mer.


  Expressen https://www.expressen.se/gt/louise-20-lider-av-pcos--sover-alltid-med-t-shirt/

Nytt på hemisdan

Den här sidan är uppskattad.

Hej! Ville bara säga tack för en fantastisk hemsida

Fortsätt med detta för de behövs fler som dig! 😊
Ha de fint! 
//Julia

Copyright ©www.pco-pcos.se

 Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande 

sökord instagram#PCOS#ompcoochpcos.se.#PCOSSverige