kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, har förändringar i sin fettväv.

En studie vid Sahlgrenska akademin visar att kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, har förändringar i sin fettväv. Upptäckten kan ge svar på varför dessa kvinnor lättare får typ 2 diabetes och visar att det ur hälsosynpunkt är särskilt viktigt för kvinnor med PCOS att inte gå upp i vikt.

 

-Det är känt sedan tidigare att kvinnor med PCOS ofta har en nedsatt effekt av insulin i kroppens celler, så kallad insulinresistens, och löper en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes. Höga nivåer av manligt könshormon i blodet hos dessa kvinnor tros vara en viktig förklaring till detta, säger Louise Mannerås-Holm, forskare på sektionen för fysiologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin.
Men den aktuella studien, som publiceras i The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, visar att störningarna i fettväven kan vara av större betydelse för den förhöjda diabetesrisken.

 

Ungefär hälften av kvinnor med PCOS har övervikt eller fetma och den gängse uppfattningen är att överskottet av fett främst lägger sig på buken. I studien gjordes därför en parvis matchning av 31 kvinnor med PCOS och 31 kvinnor utan syndromet, men med samma ålder och BMI. Åldern varierade mellan 21-37 år, och BMI mellan kategorierna undervikt till extrem fetma.
-Jämförelse mellan grupperna visar att kvinnor med PCOS inte har onormalt mycket bukfett men att de har stora fettceller och störningar i fettvävens funktion, säger Louise Mannerås-Holm.
Vid PCOS producerar fettväven mindre av det ”goda” hormonet adiponektin som ökar kroppens känslighet för insulin, och aktiviteten hos enzymet lipoproteinlipas är låg vilket kan påverka omsättningen av fett i kroppen.

 

Totalt deltog 74 kvinnor med PCOS i studien som även visar att förändringarna i fettväven vid PCOS kan vara en central faktor bakom dessa kvinnors förhöjda typ 2-diabetesrisk. Fettcellernas storlek och mängden adiponektin i blodet, tillsammans med midjeomfånget, var de faktorer som var starkast kopplade till insulinresistensen medan nivåerna av manligt könshormon var utan betydelse i denna analys.
-Mekanismen bakom de stora fettcellernas ogynnsamma effekter är ännu inte helt känd men resultaten visar att det ur hälsosynpunkt är särskilt betydelsefullt för kvinnor med PCOS att inte gå upp i vikt, konstaterar Louise Mannerås-Holm.

 

 källa:kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, har förändringar i sin fettväv. 

 

 

 

 

LCHF doktor Annika Dahlqvists föreläsning på video i Matsmurfens blogg: 
Low-Carb-High-Fat / Lite-kolhydrater- 

 

 

LCHF vid PCOS

Om. LCHF vid PCOS

Hej! Jag heter Annie och är 26 år. Jag har i nästan hela mitt liv varit överviktig, trots att jag ätit normalt och inte överätit, men jag har jojo-bantat hela mitt liv med diverse metoder. För två år sedan fick jag svaret om varför, jag har PCOS. Nära vänner har under flera år tjatat på mig att jag borde testa LCHF,och nu i januari gav jag med mig.

 

Trodde inte då att resultatet skulle komma så snabbt, jag har ju inte gjort annat i mitt liv än att banta. När jag började hade jag fetma, nu är jag två ynka kilo från att vara normalviktig enligt BMI, denna resa är gjord på endast tre månader, och det enda jag har gjort är att minimerat kolhydraterna och ätit mer fett.

Kroppen mår fantastiskt och jag är så glad att jag äntligen gav med mig. Från början handlade allt om hur mycket jag kunde gå ner, men nu har något hänt i mitt huvud, för nu handlar allt om hur socker förstör kroppen och att leva hälsosamt.

Källa: Kostdoktorn 2014

Mjölk kan göra PCOS Sämre

Naturens egen sportdryck bör undvikas vid PCOS det pga IGF-1 eller Insulin Growth Factor 


IGF-1 eller Insulin Growth Factor 1
Insulin growth factor-1 är ett naturligt förekommande hormon, som har en molekylstruktur liknande den för insulin.

Efterliknar också rollen av insulin och insulinliknande aktivitet har. (1)

IGF-1 finns i komjölk och har exakt samma struktur som för human IGF-1. Forskning har visat att ökade IGF-1-nivåer på 10% unga flickor av en halv liter mjölk om dagen.

Kvinnor med PCOS har högre genomsnittliga nivåer av IGF-1.


Vad har det att göra med PCOS? kvinnor med PCOS har visat normalt att ha högre än nivåerna av IGF-1 och äggstockarna verkar vara överkänsliga för IGF-1. Detta innebär att äggstockarna svarar karftigare mot små mängder av IGF-1. Mjölkprodukter gör att äggstockarna blir mer stressade. 

Läs mer: http://www.pcosdietsupport.com/diet-tips/pcos-diet-dairy/

 

 

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande.

www.pco-pcos.se