Insulin, GI mm

En studie vid Sahlgrenska akademin visar att kvinnor med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, har förändringar i sin fettväv.  En nyhet från  Göteborg november 2010. Läs meraStörningar i fettväven föklarar diabetesrisk vid PCOS

 @--)---

Några rader ur intervju med diabetsläkare Åke Sjöholm  på Södersjukhuset Stockholm.

Hur ska vi PCOS-patienter förhålla oss till de nya kostråden som är omlopp? Vad tycker du om GI?

– Jag kan rekommendera diabetiker att pröva GI. Fler har gått ned radikalt i vikt på den nya kosten och fått förbättrade blocksockervärden och blodfetter. De känner sig psykiskt bättre och mindre stressade. Det kan hända att hjärnan reagerar med svar på en övergående svält som kan ge lyckokänsla. Vad som brutit isen för att ge GI som kostrekommendation är att doktor Annika Dahlqvistfriades av Socialstyrelsen i december 2007 efter att ha blivit anmäld av ett par dietister till socialstyrelsen.

Den gamla diabetesmaten, som var behandlingsmetoden före insulinet var uppfunnet, innehöll till stor del fett. Livsmedelsverket har inte mycket att luta sig emot vad det gäller de fettfattiga kostråden. Det syns stora individuella skillnader i viktnedgång även med GI-maten. Går du ned i vikt är det bra och går du inte ned i vikt har du i alla fall prövat. Vissa människor tenderar att ha gener som är särskilt starka när det gäller förmågan att överleva svält, de har svårare att gå ned i vikt, ett arv från den tid då människan kanske åt ett skrovmål var 4:e vecka. 

 Beneficial effects of a high-protein, low-glycemic-load hypocaloric diet in overweight and obese women with polycystic ovary syndrome: a randomized controlled intervention study

Använd google översätt om engelskan är svårt.

LCHF doktor Annika Dahlqvists föreläsning på video i Matsmurfens blogg: 
Low-Carb-High-Fat / Lite-kolhydrater- Mycket-Fett

 • PCOS OCH VLCD, fråga

  Hej Liselotte!
  Jag brukar läsa din blogg och är väldigt tacksam för all information du samlar ihop där!

  Fick min PCO-diagnos för ca 10 år sedan och kämpar, som så många andra med PCOS, med vikten. Som tur är tycker jag mycket om att träna så jag har ingen stor övervikt, men jag tycker också om att äta så det är ett stort problem i mitt liv. Känns som att man ständigt bantar och jag är fruktansvärt less med att måsta kämpa med maten hela tiden!

  Senaste dieten har jag testat VLCD via Xtravaganza. För första gången på 10 år har jag lyckats gå ner 8 kilo. Jag har då gjort 6 veckor av VLCD samt några månaders strikt protein och sallads diet. Jag tänkte höra med dig om du vet hur VLCD påverkar kvinnor med diagnosen PCOS. Jag har för mig att jag läst att du också testat VLCD men inte tyckte att det var särskilt bra?

  Vad jag har förstått så ska hungerkänslor försvinna efter några dagar med VLCD och många känner sig piggare pga att man går in i ketonfas. När jag åt 480 kalorier om dagen var det väldigt jobbigt, jag var ständigt hungrig, kännde mig väldigt väldigt trött och fick lite domningar i armar och ben. Alla dessa symton tyder ju på att jag få i mig för lite näring. VLCD sopporna ska göra att man får i sig daglig behov av vitaminer och mineraler, men mindre kalorier. Jag funderar på om eftersom insulinet hos kvinnor med PCOS inte jobbar som det ska, lite av insulinet fungerar inte ihop med cellerna, alltså kommer insulinet alltid att frakta lite av det jag äter direkt till lagring i lever och fett som gör att mina celler inte får i sig allt från sopporna. Är i så fall VLCD kost farligt för en kvinna med PCOS? Jag har inte hittat några studier eller information om det här. Vet du något mer?

  Jag kan tänka mig att det är många kvinnor med PCOS som testar VLCD och om det är en hälsofara känns det som en viktigt sak att utreda.

  Är väldigt tacksam för svar, men förstår verkligen om du inte har tid.


  Sen var jag och köpte D-vitamin idag och tänkte testa det också. Hur går det för dig, känner du någon skillnad?

 • svar

  Hej !

  VLCD ( Very Low Calori Diet = ex Modifast, Nutrilett, Cambridge) kan säkert vara bra när det fungerar. Mår du dåliga av det så finns det säkert andra sätt att gå ned i vikt. Jag stod inte ute med VLCD i mer än 3 dygn, man måste vara envis. Bra är att man går ned i vikt fort om kroppen reagerar på rätt sätt. Samtidigt är det viktigare långsiktigt att göra livsstillsförändring med hållbara vanor som man kan leva med i längden. Det är inte bra med jo-jo bantning för någon individ då det minskar förbränningen och kan göra det svårare att gå ned i vikt.

  Jag är aboslut inte den bäst som exempel vad det gäller kost men inte sämst heller. Jag äter allt men inte alltid och håller koll på mängderna av det jag äter. Just nu är jat för dålig på att äta frukt och grönt borde jag arbeta på.

  Motion är viktigt vid PCOS insulinresistensen minskar och cellerna blir mer känsliga för insulin.

  Tänk på att kvinnor med PCOS har högre muskelmassa och större bentäthet och kan ha ett högre BMI utan att det behöver vara skadligt. testosteron och insulin bygger upp musklena.

  Vad det gäller D-vitamin har jag inte hållit på så länge, en månad kanske, har svårt att säga något om skillnad efter så kort tid. Man kan, om man har tur att ha rätt läkare, få ta ett D3 vitamin prov på sin vårdcentral för att se om man har brist.

  Hoppas du hittar en kost som passar din kropp och som du trivs med.

LCHF vid PCOS

Om. LCHF vid PCOS

Hej! Jag heter Annie och är 26 år. Jag har i nästan hela mitt liv varit överviktig, trots att jag ätit normalt och inte överätit, men jag har jojo-bantat hela mitt liv med diverse metoder. För två år sedan fick jag svaret om varför, jag har PCOS. Nära vänner har under flera år tjatat på mig att jag borde testa LCHF,och nu i januari gav jag med mig.

 

Trodde inte då att resultatet skulle komma så snabbt, jag har ju inte gjort annat i mitt liv än att banta. När jag började hade jag fetma, nu är jag två ynka kilo från att vara normalviktig enligt BMI, denna resa är gjord på endast tre månader, och det enda jag har gjort är att minimerat kolhydraterna och ätit mer fett.

Kroppen mår fantastiskt och jag är så glad att jag äntligen gav med mig. Från början handlade allt om hur mycket jag kunde gå ner, men nu har något hänt i mitt huvud, för nu handlar allt om hur socker förstör kroppen och att leva hälsosamt.

Källa: Kostdoktorn 2014

Mjölk kan göra PCOS Sämre

Naturens egen sportdryck bör undvikas vid PCOS det pga IGF-1 eller Insulin Growth Factor 


IGF-1 eller Insulin Growth Factor 1
Insulin growth factor-1 är ett naturligt förekommande hormon, som har en molekylstruktur liknande den för insulin.

Efterliknar också rollen av insulin och insulinliknande aktivitet har. (1)

IGF-1 finns i komjölk och har exakt samma struktur som för human IGF-1. Forskning har visat att ökade IGF-1-nivåer på 10% unga flickor av en halv liter mjölk om dagen.

Kvinnor med PCOS har högre genomsnittliga nivåer av IGF-1.


Vad har det att göra med PCOS? kvinnor med PCOS har visat normalt att ha högre än nivåerna av IGF-1 och äggstockarna verkar vara överkänsliga för IGF-1. Detta innebär att äggstockarna svarar karftigare mot små mängder av IGF-1. Mjölkprodukter gör att äggstockarna blir mer stressade. 

Läs mer: http://www.pcosdietsupport.com/diet-tips/pcos-diet-dairy/

 

 

D- vitamin

 

Vitamin D brist är kopplat till en högre risk för cancerutveckling i olika organ som bröst, prostata, tarmar och blodceller, särskilt leukemi. Vitamin D finns i många av våra livsmedel som till exempel ägg och lax

 

Visste du att D-vitamin är egentligen inte är en riktig vitamin trots allt?
Det är faktiskt ett hormonellt förstadium och viktig faktor för att upprätthålla hormonbalansen.

 

Vitamin D klassificeras även som ett hormon, detta eftersom det kan produceras i huden efter exponering av dagsljus. Tillsätt ca 5000 ie/dag och upp till 7000 vid tex psoriasis.

En byggsten i ett kraftfullt steroidhormon (uppbyggande hormon) i kroppen som kallas kalcitriol .

Uppemot 75 % av världens befolkning har D-vitamin brist och det kan vara en i riskzonen för mängder av hälsoproblem som rakitis (benskörhet) , tuberkulos , psoriasis , multipel skleros , inflammatorisk tarmsjukdom , typ - 1 -diabetes , högt blodtryck , hjärtsvikt , insulinresistens , depression , fetma och bla bröstcancer . 

Uppskattas att många av dessa sjukdomar kan minskas med 20 % till 50 % eller mer om D-vitaminbrist behandlas.

D-vitamin halten ökar genom solexponering, berikade livsmedel eller kosttillskott . 

Under de sista åren har några studier gjorts på PCOS och vitamin D nivåer.

En studie vid medicinska universitetet i Graz i Österrike visade att nästan tre av fyra kvinnor med PCOS har D-vitaminbrist.

I studien undersöktes 206 PCOS kvinnor och 72,8% hade otillräcklig D-vitaminnivåer.

En annan studie från Royan Institute i Iran har en teori om att kvinnor med PCOS har en genetisk variation som påverkar hur D-vitamin omsätta i kroppen. Forskarna kom fram till : "Resultatet av studien är en genetisk variation som har till följd att vitamin D-receptorn påverka utvecklingen insulinresistens hos kvinnor med PCOS.

Studier har visat att kvinnor med PCOS har mestadels otillräcklig D-vitaminnivåer. Vitamin D substitutionsbehandling har en gynnsam effekt på Insulinresistens hos överviktiga kvinnor med PCOS. 

Personer med högre nivåer av detta vitamin har 40% mindre risk att utveckla diabetes.

Vitaminet hjälper bukspottkörteln utsöndrar insulin. Det minskar inflammatoriska processer i kroppen så de minskar. 


Läs mer och källa: http://www.pcosdiva.com/2012/11/vitamin-d-a-pcos-deficiency/

 


 

 

 

Lättaste sätet att ta D-vitamin

 

 

 

xtra d-vitamin är bra den mörka årstiden september till mars. Går att ta året runt om man vill.

D vitamin i olja för barn. 25 ml ca 50 kr. 
1 tsk = 5 ml en dag i veckan .
En flaska räcker i 5 veckor.
mer om d-vitamin 

 


 

Rådet för D-vitaminintag är nu att även vuxna bör få i sig tio mikrogram per dag, samma mängd som tidigare bara gällde små barn, gravida samt äldre personer. För personer över 74 år rekommenderas dubbelt så mycket, tjugo mikrogram.

Syftet är att rekommendationerna ska bidra till god hälsa och förebygga bland annat hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, vissa typer av cancer samt diabetes typ 2.

De nya rekommendationerna kommer att finnas på Livsmedelsverkets hemsida: www.slv.s

Källa: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2087774-d-vitamin-viktigare-an-vi-trott[LV1] 

 

 

Magnesium

Utan Magnesium och Kalcium är D vitamin värdelös.
Balansen mellan dessa 3 är viktig.

De flesta människor är omedvetna om Magnesiumets betydelse för kroppen. Magnesium är en av de viktigaste mineralerna för uppnå god hälsa.

Experter är överens om att den rekommenderade dagliga intaget av magnesium för vuxna är 375 mg.


Kroppen reglerar upptaget av magnesium. Uppstår magnesiumbrist i kroppens celler kompenserar kroppen det med magnesium från reserver i skelettet och levern.

  En läkare sa till mig att det är svårt att mäta magnesium på ett tillförlitligt sätt.
Doktorn menade att en muskelbiopsi behövs för att se hur man har det med magnesiumet.

Om bristen är för stor för kroppen att kompensera visar sig det i tydliga bristsymptom som bland annat förstoppning, dålig matlust, illamående, trötthet, orkeslöshet, muskelkramper, myrkrypningar, irritation, sömn, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och psykologiska förändringar.

 Magnesium finns i gröna  grönsaker. Köper du magnesium tillskott så bör du tänka på att för stor dos magnesium kan ge diarré. 

Är du förstoppad, pröva magnesium.

 • Många kvinnor som har PCOS vet inte hur de ska tänka kring kosten och träningen. Problemet kan bli mycket värre om man stressar för mycket eller har sköldkörtel
  Underfunktion


  https://mamma.fit/2017/02/13/pcos-polycystiskt-ovarialsyndrom-del-1-hur-ska-du-ata/

 • Kokosblomsocker.

  Av den söta nektarn från kokospalmsblomman tillverkas inte bara palmvin, utan också det här mycket välsmakande sockret. Blomnektarn lufttorkas för att få ett kristalliserat, aromatiskt kokosblomsocker – som inte smakar kokos utan mer påminner om rårörsocker och farin. Det har blivit mycket populärt då det kan ersätta vitt socker i all bakning och fungerar utmärkt som smaksättare, men har ett glykemiskt lågt index och innehåller mer näring.

  Kokospalmen producerar kokosnötter året om och man tillvaratar allt från palmen – blomsocker, hela kokosnöten och bladen som kan flätas till korgar, hattar, krukor och tak och väggar till hyddor. En enda palm kan försörja en hel familj. Använd i ditt favoritrecept, men ta lite mindre än du brukar – det blir minst lika gott ändå!

  Kokosblomssocker har ett glykemiskt lågt index, innehåller mer näring än vanligt socker och kan ersätta ersätta vitt socker i all bakning. Det är ekologiskt, raw, veganskt, har lågt glykemiskt index och har ingen smak av kokos.
  Tjuvstarta sommarkänslan och bjud på bärig kokosglass – helt fri från gluten och laktos.

 • Kan rätt mat öka chansen att bli gravid?

  Kan rätt mat öka chansen att bli gravid Övervikt finns hos 50 % av alla kvinnor med PCOS. Ett av de vanligaste råden en patient med PCOS får är att gå ner i vikt. Då minskar insulinkänsligheten och de kvinnliga hormonerna kommer i balans.
  Jag förstår det goda rådet, men tycker inte om hur det oftast uttrycks.
  Har man PCOS och därmed höga nivåer av fritt testosteron blir man ofta hungrig och sötsugen. De förutsättningarna gör de inte så lätt att äta mindre och röra på sig mer, som ofta förespråkas.

  Läs mer
  http://matkarlek.nu/kan-ratt-mat-oka-chansen-att-bli-gravid/

 • Polycystiskt ovariesyndrom : effekter av olika kostmetoder: en litteraturstudie

  Bakgrund: Runt 5-10 % av kvinnor i fertil ålder har en diagnos av polycystiskt ovariesyndrom men ännu fler lider av syndromet utan en diagnos.

  Polycystiskt ovariesyndrom innebär att en kvinnas ena eller båda äggstockar är fyllda med cystor och att hon har en hormonstörning. Kosthållning har en betydande effekt på hur syndromet visar sig. Syfte: Se vad olika kostmetoder har för effekter på kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom och vilken metod som är bäst.

  Metod: En litteraturstudie som analyserar tio vetenskapliga artiklar i fyra olika teman.

  Resultat: En hög-proteinkost, en kosthållning med lågt GI och ökad fysisk aktivitet ger alla tre positiva effekter på syndromet. En fettsnål kost ger mer negativa effekter än vad en fettrik kost ger. Studien visar att viktminskning också förbättrar syndromet.

  Slutsats: Mer forskning behövs om olika kostmetoders effekter på kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom i större studiepopulationer och olika kostmetoder har olika effekter på hur polycystiskt ovariesyndrom visar sig.  http://www.uppsatser.se/uppsats/cdab51df45/

LCHF lammstek med primörsallad

Lammstek

600 gram  lammstek, benfri
0,5 dl  olivolja
5 st  vitlöksklyftor
1 msk  chiliflakes
2 kvistar rosmarin, grovhackad eller 2 tsk torkad
1 msk citron

Primörsallad
2 buntar sparris
1 knippe morotter
1 knippe vårlök
1 paket  sockerärtor
1 fänkål

Örtdressing
1 bunt persilja
4 msk olivolja
salt & svartpeppar

Lammstek, gör så här

Lägg lammsteken i en ugnsform och häll på olja, citron, vitlök, chili och rosmarin. Gnid in allt ordentligt i lammsteken, täck sedan med folie och ställ i kylskåp över natten.

Värm ugnen till 150 grader och bryn under tiden, salta & peppra. Ställ sedan in din lammstek i ugnen tills den når en innertemperatur om 65 grader. Väljer du att grilla din lammstek så vänta tills kolen är perfekt sedan grillear du på indirekt värme. Vänd då och då och se till till att lammsteken får fin färg runt om, salta &peppra. Grilla tills du når en innertemperatur på 65 grader. Ta av från grillen och linda in köttet i fuktigt smörpapper och låt det vila minst 15 minuter innan det skivas, då behåller lammsteken sina köttsafter bättre.

Primörer, gör så här

Skölj, skala och dela alla primörer. Koka allt i saltat vatten. Lägg i sparris och morot först och därefter övriga ingredienser efter hand, så att de blir färdiga samtidigt. Koka inte längre än att det fortfarande finns spänst kvar i grönsakerna.

Lägg örterna i en bunke med olja, salt och peppar och mixa med en stavmixer.

Blanda sedan primörerna med örtoljan.

Skär din lammstek  i tunna skivor. Placera på uppläggningsfat ihop med primörer och några citronklyftor. Garnera med lite färska örter och servera allt med lite turkiskyoghurt.

Källa internet 

Texter får ej användas, återges eller kopieras helt eller delvis i någon form utan författarens godkännande. Liselottevidela@gmail.com

Liselotte Videla