Tips! föreläsare mm

 Tips på  föreläsare mm

Föreläsning på Folkuniveristet i Stockholm 24 oktober  2023 

Kriget mot kroppen – om vikt och hälsa. Erik HemmingssonPlatsStockholm

Vi lever i en tid av kropps- och vikthets. Men hur enkelt är det att gå ner i vikt och hålla den vikten, och hur ser egentligen sambandet ut mellan vikt och hälsa? Viktforskaren Erik Hemmingsson reder ut begreppen och redogör för aktuellt kunskapsläge.

Det pågår en intensiv dietkultur kopplad till vikt och bantning som lätt leder till kroppsideal som inte är sunda. Vad menas egentligen med hälsa? Är BMI ett bra verktyg? Vad säger aktuell forskning? Allt fler drabbas även av psykisk ohälsa kopplad till kroppen och rådande normer.

Föreläsare

Erik Hemmingsson har forskat på övervikt i över 20 år, och har skrivit böckerna Slutbantat (2018) och Kriget mot kroppen (2022), den sistnämnda tillsammans med Stina Wollter. Han är docent i metabolism (ämnesomsättning) och idag verksam som forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.


Källa: folkuniversitet Stockholm 

Kriget mot kroppen – om vikt och hälsa. Erik Hemmingsson - Folkuniversitetet


PS  Erik Hemingsson  har gjort en bok till sammans med My  Westerdahl  influenser och  kroppspostetivist med PCOS:

https://www.matfri.se/
 
Bok: Slutbantat.


Har du också kämpat med vikten i många år? Ibland har det kanske gått åt det håll du vill, men ofta hamnar du förr eller senare tillbaka till ursprungsläget med några eller många kilo fler än du önskar. Självrannsakan och en känsla av misslyckande ligger nära till hands men Erik Hemmingsson, med över tjugo års erfarenhet av forskning på övervikt, menar att det är inte din karaktär det är fel på.

Vi föds med olika fysiologiska förutsättningar, vissa har lätt att gå upp i vikt medan andra kan äta i princip vad som helst och ändå håller sig trådsmala genom hela livet. Kroppen motarbetar dessutom viktminskning på olika sätt, och forskning visar att övervikt är starkt kopplat till vårt inre. Visste du att övervikt kan bero på hur du hade det när du var liten, i vilket område du är född, om du har stressat mycket under ditt liv, vilka föräldrar du växte upp med eller om du haft svåra livshändelser? Allt detta påverkar vad vi äter, hur vi äter och inte minst varför vi äter.

Vi behöver alla lära oss mer om vår aptit och mättnad, som många aldrig riktigt lärt sig lyssna på, och som heller inte fungerar speciellt bra hos många överviktiga. I Slutbantat finns verktygslådan där du få olika verktyg att förstå dig själv och ditt ätbeteende bättre men också hållbara strategier och en genomgång av vilken mat som du ska satsa på.
 Källa :

https://www.bokus.com/bok/9789178272143/slutbantat-forsta-din-kropp-och-fa-en-vikt-som-haller-livet-ut/ "Som beteendevetare men även som generalsekreterare har jag har läst många böcker om övervikt och fetma men har aldrig läst något så här bra!"

Jenny Vinglid, generalsekreterare för HOBS

recension

Ovulais PCOS-app är din personliga PCOS-coach i fickan. Kunskap och konkret vägledning för dig med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

källa 

https://www.ovulai.com/

19 september 2023 i KTH lokaler Stockholm . 

Vi , Elin och Liselotte , var med i vimlet  .

Länkar  patientorganisationer  för PCOS  i  andra länder 

unsplash